Koliko traje deset dana kampanje?

Od kako je najavio izbore i obećao samo 10 dana kampanje, Vučić je kao predsednik Vlade stizao svuda - otvarao je fabrike, obilazio škole i školske toalete, prekinuo kampanju u vreme poplava, ali redovno obilazio poplavljena područja.
Odmah po donošenju odluke o vanrednim parlamentarnim izborima predsednik Vlade i lider naprednjaka obećao je da će u kampanji provesti svega deset dana. Međutim, gotovo svakodnevno se postavlja pitanje da li se pojedini događaji na koje odlazi kao premijer završavaju kao predizborni skupovi. Naročito ako se tu pojave građani u velikom broju.       
*
Ilustracija Istinomera

Premijer Vučić je tako 19. januara označio početak radova na mostu preko Save kod Ostružnice, a prema pisanju medija, na ceremoniju je došlo oko hiljadu građana. Parkirani autobusi u blizini – razlog su za sumnju da je njihov dolazak neko organizovao. Na pitanje novinara kako su i zašto građani došli u tolikom broju, Vučić je rekao da “o državnom trošku sigurno nisu došli”.     
Zanimljivije je, međutim, što nije u potpunosti negirao da SNS ima nekakve veze sa tim.

Blic, 19.1.2016. godine
“Što se tiče autobusa, možete da pitate njih (građane), a možete da pitate i verovatno opštinske odbore Srpske napredne stranke”, rekao je premijer Vučić.

Slična scena ponovila se i nekoliko dana kasnije na probijanju cevi tunela Savinac kod Gornjeg Milanovca. Iako je jedna strana tog tunela probijena pre nekog vremena bez velike pompe, ovoga puta su radovi počeli pod budnim okom kamera i uz prisustvo premijera Vučića. Građani su se opet pomučili da dođu do tunela na autoputu u izgradnji, a resorna ministarka Zorana Mihajlović je objasnila da tu nema ničeg neuobičajenog.

N1, 2.2.2016. godine
“Juče smo imali završtetak vrlo važnog tunela, to je peti tunel na koridoru 11, tehnološki najteži tunel… i ne postoji nijedno veće otvaranje ili zatvaranje nekih radova za koje građani nisu bili organizovani“, rekla je Mihajlović.

Kada je početkom marta na Cvetnom trgu u beogradskoj opštini Vračar otkriven spomenik Borislavu Pekiću, jednom od osnivača Demokratske stranke, okupili su se građani sa raznih krajeva prestonice – sa Zvezdare, Bežanijske kose, iz Zemuna. I to uopšte ne bi bilo čudno da svi oni nisu imali po ružu, a cvet za premijera su im, kako sami kažu, dali organizatori.     

Mediji su sa velikom pažnjom pratili i prenosili sve aktivnosti premijera, i kada prisustvuje otvaranju privatne kompanije ili “krštenju” kruzera, ili kada obilazi školske toalete. Neretko su se takvi događaji pretvarali u konferencije za novinare, gde je Vučić komentarisao gotovo sve – i planove i uspehe vlade, i dnevno-političke događaje, zbog čega je dobijao veliki deo vremena u informativnim emisijama.  
 
Prema podacima agencije Kliping, aktvnosti članova vlade u medijima zastupljene duplo više od svih stranaka u kampanji zajedno.  
 
Televizija Pink je čak uživo prenosila Vučićevo obraćanje nakon obilaska privatnog brodogradilišta u Sremskoj Mitrovici, gde je prisustvovao “kršenju” jednog kruzera. Pojedini mediji preneli su i da je SNS Zemun organizovao svoje članove da dođu na otvaranje privatne kompanije Koka Kola, gde se prisutnima obratio i predsednik tehničke vlade.  

Vučić je sredinom februara otvorio novu školu u Poljanama sa sve đacima u klupama. Međutim, kako prenosi Slobodna Evropa, nakon svečanog otvaranja đaci su se vratili u mesnu zajednicu, dok se škola ne osuši. Zato se i postavlja pitanje zašto je škola otvorena pre nego je bila spremna da primi đake i nakon što se kamere ugase.  

Kada je u pojedinim delovima Srbije proglašena vanredna situacija zbog poplava Vučić prekida kampanju. Ipak, zajedno sa članovima vlade stiže do mnogih poplavljenih područja i opet biva glavna vest. 

Pored redovnih i vanrednih premijerskih aktivnosti, Vučić je kao lider naprednjaka govorio već na osam predizbornih mitinga, u osam gradova širom Srbije. Pratimo da li će i po toj računici za nešto više od dve nedelje, koliko je ostalo do izbora, provesti više od dva dana u kampanji – ne bi li održao obećanje.  

Pogledajte infografik na kome su prikazani svi događaji kojima je Vučić prisustovovao u bilo kom svojstvu od početka kampanje do kraja marta. Sledeći infografik posvetićemo predsedniku Vlade Vojvodine i lideru demokrata Bojanu Pajtiću.
*
Kliknite za uvećanje