Koliko puta su nam najavljivali dolazak Ikee?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će u narednoj 2016. godini biti otvorena prva robna kuća švedske kompanije za proizvodnju nameštaja „Ikea“ u Beogradu. On je posle sastanka sa nordijskim kompanijama kazao da se o otvaranju tog velikog trgovinskog lanca govori još od 2000. godine, ali da je sad „sasvim izvesno da će prvi objekat biti otvoren 2016. godine“. (Beta, 7. 2. 2015. godine)

Inače, „Ikea“, Vlada Srbije i Grad Beograd potpisali su 3. oktobra 2014. memorandum o saradnji u vezi sa izgradnjom „Ikeine“ robne kuće u Beogradu. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u avgustu 2014. da poznati švedski proizvođač trenutno radi na pribavljanju dozvola u Srbiji, ali nije precizirao kada će početi sa radom. Jedini podatak koji je Ljajić mogao da iznese jeste da je „Ikea“ već kupila tri lokacije za gradnju distributivnih centara u Srbiji.

Dolazak „Ikee“ političari najavljuju već  više od decenije. Istinomer podseća na to ko je i kada obećavao dolazak najvećeg svetskog proizvođača nameštaja u Srbiju.