Prvo miting, pa pare iz budžeta #PolitičkiPritisci

Predsednik udruženja „Prevent” iz Novog Sada, Nebojša Đurasović prvo je dobio poruku, a zatim i poziv sa pitanjem da li dolazi u Beograd na miting Srpske napredne stranke zakazan za 26. maj. Kada je umesto odgovora i sam postavio pitanje odakle nekome iz SNS-a njegov broj telefona, Đurasović je saznao da je stranka iskoristila njegov kontakt koji je priložen u konkursnoj dokumentaciji upućenoj Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu. Sagovornik Istinomera je odmah pristupio potrazi za pravnom zaštitom, objašnjavajući i da je izlazak u javnost za udruženje koje vodi - „veća zaštita nego da ćutimo o tome sa čim smo se susreli”.
Izvor: Privatna arhiva,

„Dobar dan! Zovem iz Srpske napredne stranke vezano za skup u Beogradu 26. maja. Zanima me da li dolazite na navedeni skup i ako Vi ne možete, možete li predložiti neke ljude?”

Ova poruka, pre sedam dana, stigla je Nebojši Đurasoviću, predsedniku udruženja „Prevent”, posle jednog propuštenog poziva.

Kada je postavio pitanje čemu je posvećen skup, od osobe koja ga je kontaktirala dobio je odgovor da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić „obratiti narodu”, kao i da bi partiji „značilo” ukoliko bi Đurasović došao i poveo „bar još dvoje ljudi” sa sobom.

„Ja sam onda pitao – znamo li se, pošto me interesovalo odakle dolazi moj broj u njene ruke, tu se ta komunikacija nije nastavila, tu se završila”, priča sagovornik Istinomera.

Nebojša-Đurasović-politički-pritisci
Izvor: Privatna arhiva, na fotografiji je Nebojša Đurasović

Kako dodaje Đurasović, posle poruke stigao je i poziv, i to navodno od članice novosadskog Gradskog veća, zadužene za socijalnu i dečiju zaštitu.

„Žena se predstavlja kao gradska većnica (ime poznato redakciji), i posle sam pogledao na sajtu grada, za socijalnu i dečiju zaštitu. Pita me – komunicirali ste sa nekim od naših kolega iz Srpske napredne stranke, da li možemo očekivati da ćete nekoga poslati na miting, koliko ljudi možete dovesti”, kaže Đurasović u razgovoru za Istinomer i napominje da je ponovo pitao isto što i u porukama nekoliko dana ranije – odakle SNS-u njegov broj.

Povezan sadržaj

„Ona je otvoreno rekla – pa vi konkurišete Gradu Novom Sadu za sredstva i odatle broj, na šta sam ja odmah odreagovao da mi konkurišemo gradu, a ne konkurišemo političkoj partiji, ne konkurišemo SNS-u za sredstva i zamolio je da moj broj obriše i da me više nikada ne kontaktira, ističe naš sagovornik.

Đurasović je objasnio i da njegovo udruženje od 2010. godine konkuriše i dobija sredstva Grada Novog Sada, tačnije iz različitih gradskih uprava – za sport i omladinu, za zdravstvo, socijalnu i dečiju zaštitu, ali da je ovo prvi put da im se neko obrati „na ovaj način i sa ovim očekivanjima”.

Na sajtu udruženja „Prevent” navedeno je da je osnovano 2004. godine „sa ciljem unapređenja kvaliteta života ljudi, posebno mladih u riziku i marginalizovanih populacija”. Uz to, dodaje se i da su oblasti u kojima ova organizacija realizuje svoje aktivnosti „oblasti prevencije bolesti zavisnosti, promocije zdravog stila života, smanjenja štetnosti, motivacije za lečenje, prevencije polno i krvno prenosivih infekcija, testiranja na HIV i hepatitis, promocije ljudskih prava i ravnopravnosti” i drugo.

Đurasović je u razgovoru za Istinomer naveo da se odmah nakon poziva većnice obratio kancelariji gradskog ombudsmana, ali da mu je tu rečeno da oni nisu nadležni za rad gradskih većnika, te da mogu reagovati samo u slučaju odbijanja žalbe. Uprkos tome, on ne odustaje od toga da ova situacija dobije svoje epilog u pravnim okvirima.

„Ja se i dalje interesujem da li postoji neka pravna mogućnost, da podnesem tužbu ili neki drugi vid reakcija na ovo koji bi bio zvanična pravna zaštita. Ne samo izlazak u javnost sa ovim, nego nešto što bi ostalo zabeleženo da smo odreagovali na ovaj način pritiska jer gotovo sam siguran da će u narednom projektnom ciklusu, projekti biti odbijeni, finansiranje biti uskraćeno zasigurno od ove gradske uprave, a možda i od nekih drugih”, naglašava Đurasović.

Naš sagovornik ističe i da nije stranački aktivan, da svoje stavove „javno obelodanjuje, kači na svojim profilima, pre svega Fejsbuku”, ali da udruženje „nikada nije dovodio u taj položaj da se opredeljuje za bilo koju stranu”.

Bez obzira na to, Đurasović pretpostavlja sa „prilično velikom sigurnošću” da je njegova organizacija samo jedna od više njih koje su dobile isti poziv.

„Posebno zato što se tu radi o udruženjima koja su korisnici njihovih sredstava decenijama, u smislu da socijalnoj zaštiti pripadaju udruženja koja rade sa osobama sa invaliditetom, ratni vojni vetrani i slično. Tako da verujem da jeste kontaktirala i druga udruženja, da smo mi bili samo jedni na spisku od ko zna koliko”, kaže on.

Sagovornik Istinomera očekuje da će njegovo istupanje u javnosti imati posledice, ali kako navodi, „ne vidi razliku” između toga da informacije o samom slučaju budu obelodanjene u medijima ili dostavljene „huliganima ili bilo kome drugom”.

„Moja logika je sledeća – prvo, sama činjenica da sam odbio saradnju njima daje signal da mogu da kažnjavaju na svoj način kako očekujem da će to uraditi, ali isto tako kao što su oni iskoristili moj broj telefona i podatke udruženja da ih mogu dati huliganima ili bilo kome drugom, pa se ne pravi razlika da li će to izaći u medije, pa će odatle se obelodaniti ili će oni javiti ljudima sa kojima nažalost sarađuju… Ja tu iskreno ne vidim veliku razliku”, zaključuje Đurasović, uz ocenu da je izlazak u javnost za udruženje koje vodi „veća zaštita nego da ćutimo o tome sa čim smo se susreli”.