Koliko je potrebno za rekonstrukciju stadiona?

Rekonstrukcija stadiona u Užicu započela je u septembru prošle godine i svi dosadašnji rokovi za završetak radova – su probijeni. Najpre je obećano da će stadion biti završen krajem februara ili početkom marta, uoči početka prolećnog dela prvenstva, potom krajem maja, pa u junu. Prvenstvo se završilo, a poslednja „vest“ glasi da bi užički superligaš FK Sloboda Point Sevojno mogao da zaigra na svom terenu od jeseni.

Užički klub (nastao spajanjem FK Sloboda i FK Sevojno Point) debitovao je prošle godine u Superligi, napravio pravo čudo ulaskom u finale Kupa Srbije, a imao je i kratak nastup na evropskom takmičenju. Sa druge strane, postojeći gradski stadion „24. septembar“ nije ispunjavao uslove za novi rang takmičenja. Zbog toga je tim, kao domaći teren, morao da koristi stadion u Lučanima.

U međuvremenu, pokrenuta je rekonstrukcija stadiona, što je bio prvi projekat u okviru mera pomoći Vlade Srbije domaćoj građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize. Ceo projekat vredi 220 miliona dinara, a po polovinu tog iznosa obezbedili su grad i Vlada Srbije. Za izvođača radova odabrano je užičko preduzeće „Putevi“, koje je radove počelo krajem septembra 2010. godine. Rok za završetak bio je 150 dana, a podizvođač je MPP Jedinstvo, takođe iz Užica.

Civilizacijska tekovina

Tada je gradonačelnik Užica Jovan Marković u prisustvu ministra Olivera Dulića i predstavnika uprave užičkog kluba, saopštio da će radovi biti završeni krajem februara ove godine.

„Preduzeće Putevi, završiće rekonstrukciju za pet meseci, odnosno do prolećnog dela prvenstva u Superligi.“ (Danas, 28. 9. 2010. godine)

„S jedne strane, angažovaćemo građevinsku operativu, a s druge građanima Užica omogućiti jednu od civilizacijskih tekovina, a to je posmatranje fudbala, najvažnije sporedne stvari na svetu, na pristojnom stadionu“, rekao je tada Dulić, a potom dodao da je „rekonstrukcija užičkog stadiona ugovorena po korektnim cenama“, te da to„ukazuje da Vlada nije pogrešila kada je izglasala Zakon o pomoći građevinskoj operativi u uslovima svetske ekonomske krize“(Danas, 28. 9. 2010. godine)

Ipak, ljubitelji fudbala nisu imali priliku da 16.marta, kako se to najavljivalo, na rekonstruisanom stadionu gledaju prvi polufinalni duel Slobode Point Sevojna i Vojvodine u nacionalnom kupu. Propuštena je i prilika, koja se takođe najavljivala, a Užičani je žarko priželjkivali, da Sloboda na svom terenu, na kraju prolećnog prvenstva 29. maja, odigraju utakmicu sa liderom na tabeli Partizanom. „Civilizacijsku tekovinu“ Užičani su čitavog proleća koristili kod komšija u Lučanima.

Para i igara

Razlozi za kašnjenje bile su, kako je objašnjeno, niske temperature tokom zime, ali i neblagovremene isplate izvođaču radova, pa je Ilija Mićević, član Gradskog veća zadužen za sport, saopštio da će radovi „najverovatnije biti završeni tek početkom leta“.

„Malo je realno da stadion bude završen do marta, prvenstveno zbog vremenskih prilika. Izvođač radova radi kad god mu vreme dozvoli, i realno je da radovi budu završeni početkom leta.“ (Press, 9. 2. 2011. godine)

Direktor Puteva Milan Bojović objasnio je da to preduzeće „ne može da radi sa betonom kada su temperature ispod nule“ i da „ne zna da li će radovi biti završeni u martu“, dodavši da je „na račun Puteva do sada uplaćeno 20 odsto izvedenih radova“.

„- Imamo malo problema sa finansiranjem, kasni se sa plaćanjem, ali imamo čvrsto obećanje od lokalne zajednice da će sve biti isplaćeno, rekao je Bojović, a potom dodao: – Ako nema finansiranja, nema ni radova. Ali još nismo došli u tu fazu. Ovde je problem što država kasni sa svojim uplatama.“ (Press, 9. 2. 2011. godine)

Ko je zakazao sa plaćanjem? Ispostavilo se i republika i grad, a načelnica Gradske uprave za budžet i finansije Mirjana Drndarević precizirala je da je „obaveza države i grada da po 10 posto učešća ili 22 miliona dinara, uplate u roku od dve godine“.

„- Prema ugovoru, oba investitora trebalo je da izmire po 13,5 miliona dinara u prošloj godini, a preostalih 8,5 miliona dinara u ovoj godini. Ostali iznos od 176 miliona dinara obezbedio je Fond za razvoj, koji je novac podigao kod poslovnih banaka. Taj novac će periodično Fond direktno uplaćivati na račun ‘Puteva’ po završenim poslovima, koje će overavati Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Kredit koji je Fond uzeo, bankama će po pola (88 miliona dinara) vraćati grad i država u roku od pet godina s tim što imaju grejs period od godinu dana.“ (Press, 9. 2. 2011. godine)

Gradski većnik Ilija Mićević kasnije je demantovao je tvrdnje da radovi nisu plaćeni, ali i to da je rekonstrukcija dostigla znatno veći iznos od planiranih 220 miliona dinara.

„Ministarstvo prostornog planiranja u početku je kasnilo sa isplatama, ali sada je sve plaćeno“, objasnio je Mićević, a potom dodao da je „do polovine marta to ministarstvo isplatilo 45 miliona, a grad 13 miliona dinara“. (Danas 25. 4. 2011. godine)

Mančester na otvaranju

Zanimljivo je da je uprava tog kluba imala nameru da, povodom otvaranja renoviranog stadiona ili tokom ove godine, ugosti Mančester Junajted.

„Naš klub želi da postane srpski Mančester i da na svom terenu ugosti engleski Mančester, planetarni fudbalski fenomen. Juče smo poslali pismo upravi Mančester junajteda i Fergusonu, ali i Nemanji Vidiću, Užičaninu koji je nekada igrao u Slobodi od koga očekujemo da podrži našu ideju. Znamo da će biti teško, ali pokušaćemo da ostvarimo tu ideju.“(predsednik UO FK Sloboda Point SevojnoDragan Subotić, Danas, 19. 1. 2011. godine). Za sada, ta ideja još nije dobila odgovor engleskog kluba.

 

Ne treba žuriti

Obilazeći gradilište, kada je već bilo očigledno da radovi itekako kasne, gradonačelnik Užica i državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić su krajem aprila 2011. saopštili da će „radovi biti završeni do polovine juna i da će stadion biti spreman za sledeću fudbalsku sezonu.“(Danas, 25. 4. 2011. godine)

Ništa od toga se nije ostvarilo, da bi potom iz Puteva stigla najava o novom roku.

„Blizu 80 ljudi je svakodnevno angažovano na ovom objektu, a svi radovi biće završeni do polovine avgusta. Nama je cilj da svi radovi budu odrađeni kvalitetno i zato nema mesta bilo kakvoj žurbi.“(tehnički direktor Puteva Leko Korićanac, Sport, 2. 6. 2011. godine)

Gradilište su krajem maja obišli Dragan Đorđević, potpredsednik FSS, Miodrag Janković i Branimir Babarogić, predstavnici Zajednice superligaša, i sa upravom kluba razgovarali o mogućnosti da na otvaranju stadiona, reprezentacija Srbije ugosti reprezentaciju Farskih ostvra, i to 6.septembra!

„Trebaće nam i saglasnost Fudbalskog saveza Farskih ostrva. Dakle, imamo dobru priču i Užice, kao jedan od fudbalskih centara, treba da dočeka taj dan.(predsednik UO FK Sloboda Point Sevojno Dragan Subotić, Sport, 2. 6. 2011. godine)

Traži se kum

Posleratna gradnja stadiona

Izgradnja stadiona „24.septembar“, što je naziv koji podseća na dan kada je Užice 1941. godine prvi put oslobođeno u Drugom svetskom ratu, počela je 1946. godine. Radovi su nastavljeni 1951., izgradnjiom zapadne i severne tribine. Svlačionice su napravljene sredinom šezdesetih, a tribine su delimično rekonstruisane desetak godina kasnije. Nove tribine na istoku i jugu napravljene su 1980. godine, a elektronski semafor deset godina kasnije.

Rekonstruisani stadion projektovan je da primi oko 10.000 gledalaca. Pored prostorija za službena lica, kao i prostora za FK Sloboda Point Sevojno i Atletskog kluba Mladost, sale za konferencije, prostora za novinare, biće i svlačionice, teretana, sauna, restoran i drugi sadržaji. Obezbeđena su, navodno, i sredstva za izgradnju atletske staze i prateći inventar, kao i projekat za reflektore.

Sa iščekivanjem završetka radova, užička javnost je zaokupljena i budućim nazivom stadiona, koji i dalje nosi stari naziv „24. septembar“, iako se u često naziva „gradski“ ili „stadion Slobode“. Udruženje sportskih novinara Zlatiborskog okruga predložilo je da ponese naziv po Srbu Stamenkoviću (1956-1996), legendarnom fudbaleru užičke Slobode i Crvene zvezde, koji je imao i sjajnu karijeru u malom fudbalu u SAD. S druge strane, navijačka grupa Slobode, „Freedom fighters“, predlaže naziv Begluk, kako se zove deo grada u kome se stadion nalazi.