Koliko će menadžeri zaraditi u „Železari“?

Jedan od važnih kriterijuma za izbor profesionalnog menadžmenta „Železare Smederevo“ bila je visina nadoknade menadžerima (fiksna i varijabilna), ali javnost nije saznala koliko je ko od ponuđača za upravljanje smederevskom čeličanom tražio kao nagradu za svoje usluge. Premijer Vučić je posle objavljivanja vesti da je Vlada izabrala holandski “HPK inženjering” za upravljanje Železarom rekao da će oni mesečno koštati 300.000 dolara. Nije, međutim, saopšteno kolika će biti njihova varijabilna nagrada – koliki će biti njihov bonus u slučaju da Železara počne profitabilno da posluje. Takođe, ne znamo šta su ostali ponuđači naveli u svojoj prijavi.

Železara

U “Upitu za dostavljanje predloga za saradnju i zaključenje ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja u poslovanju” kojim je Železara pozvala zainteresovana domaća i strana pravna lica da dostave predloge za saradnju, između ostalih, navedeni su i sledeći kriterijumi – strategija prodaje za Železaru; projektovani plan proizvodnje; projektovana strategija nabavki; projektovana optimizacija operativnih troškova; projektovani plan finansiranja; projektovani nivo zaposlenih kao i, već pomenuti, predlog nadoknade. Javnost je do sada saznala da će “HPK inženjering” uložiti 20 miliona dolara sopstvenog kapitala, mada to nije bio kriterijum, da će ostati 5.000 zaposlenih u „Železari“ kojima će se plata povećati za 10 odsto. Predviđeno je aktiviranje druge visoke peći do kraja godine i proizvodnja oko 1,5 miliona tona čelika. Predviđa se da u roku od šest meseci Železara postane profitabilna. 

Za upravljanje „Železarom“ pristiglo je šest ponuda, od kojih je komisija kao validne prihvatila pet. Istinomer je pokušao da dođe do ponude HPK, ali i ostalih, međutim, bez uspeha. Obratili smo se Ministarstvu privrede, ali nam je rečeno da ponude nisu dolazile do njih. U „Železari Smederevo“, takođe, ističu da oni nisu bili zaduženi za prikupljanje ponuda i uputili su nas na konsultantsku kuću KPMG. Kada smo se obratili KPMG-u, zamolili su nas da im pošaljemo mejl za zahtevom, ali odgovor nismo dobili. 

Nemalo iznenađenje javnosti izazvala je informacija, koju je izneo premijer Vučić, da će HPK, osim menadžerskog znanja, u „Železaru“ uložiti i sopstveni novac u iznosu od 20 miliona dolara. Međutim, stručnjaci kažu da tu može biti reč samo o pozajmici.

„Neće to biti ulaganje. To može biti samo kredit koji se daje pod određenim uslovima. Oni nisu vlasnici, oni su samo menadžment i ne postoji način da oni investiraju. Ipak, moramo da sačekamo potpisivanje ugovora sa „HPK inženjeringom“ kako bismo znali koji su uslovi te pozajmice i kolika je nagrada za novi menadžment koji će upravljati ‘Železarom'“, kaže za Istinomer Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

Železara

Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović kaže da će tih 20 miliona dolara verovatno biti u sirovinama.

„Oni već vide kako će da vrate ta uložena sredstva. Ako ste dobavljač sirovina i imate u skladištu određenu količinu, onda je trošak da ona stoji na lageru. Bolje da date te sirovine nego da vam stvaraju gubitak. U tome je ovaj novi menadžement video priliku ili da povrati uloženi novac, ili čak i da zaradi“, naveo je Pavlović.

Izvršni direktor “Železare Smederevo” Bojan Bojković izjavio je da se ipak radi o ulaganju kojim će novi menadžment učestovati u riziku poslovanja.

„Garancija da će menadžment biti uspešan je to što će učestovati u profitu, ali i to što će uložiti sopstveni kapital. To je apsolutno novac samih akcionara koji će u vidu ili sirovina ili nekom drugom obliku biti unet u obrtni kapital ‘Železare Smederevo’. Svakako da je jedan od uslova u ugovoru i učestvovanje u profitu. Samim tim, kad kažem učestvovanje u profitu, i ulaganjem 20 miliona dolara i učestvovanje u riziku“, rekao je Bojković.
N1, 18. 3. 2015. godine

Bojan Bojković

Posle odluke Vlade Srbije da Železaru poveri na upravljanje “HPK inženjeringu”, Esmark, koji je bio zainteresovan za kupovinu smederevske kompanije, nije se oglašavao. Ipak, svoj komentar na to što ova američka kompanija nije dobila na upravljanje Železaru dao je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi. On smatra da će posao sa „Železarom“ propasti.

“Postoje teškoće u industriji čelika širom sveta i neke poznate kompanije u toj industriji su objavile gubitke i mnogo manji profit. Vlada Srbija tu ne želi da krene napred, već ostaje zatvorena kao ranije tako da ovu odlluku o pregovorima sa Srbijom smatram isključivo poslovnom. Dugoročno gledano nije dobro zaključiti posao koji će propasti za godinu, to ne bi bilo dobro za odnose između Srbije i SAD“, rekao je ambasador Kirbi za televiziju N1.
Tanjug, 19. 3. 2015. godine