Koje će nam to godine biti bolje?

Kada će građani Srbije stvarno osetiti boljitak? Na ovo pitanje premijer Aleksandar Vučić, u današnjem intervjuu dnevnom listu „Blic“, odgovorio je:

“To ne može preko noći i ništa neće da padne s neba. U ekspozeu sam rekao krajem 2016. godine, početkom 2017. godine.”
Blic 21.7. 2014. godine

eskpozeu od 27. aprila 2014. godine premijer je nekoliko puta govorio o tome.

Aleksandar Vučić

“Našim građanima ću da poručim ono što je apsolutno najvažnije. Sve što budemo radili neće biti lako. Sve teške i bolne mere koje budemo preduzimali izdržaćemo u naredne tri godine i već od kraja 2016. godine građani će imati zdraviju ekonomiju i više plate i zaustavljanje rasta javnog duga i niži fiskalni deficit.”
Otvoreni parlament, 27. 4. 2014. godine

Kao posebno težak period naveo je onaj do kraja 2015.

„Niko vam neće prodavati bajke. Sledećih godinu i po dana će biti teški. Predstoje velike reforme, duboki rezovi, velike žrtve. Ali, ja očekujem da u skladu sa procenama stručnjaka sa kojima sam razgovarao narod i građani Srbije mogu da očekuju da vide svetlo na kraju tunela, baš tada i bolje je da učinimo velike žrtve za kratko vreme, nego da prolongiramo patnju godinama, sa polovičnim reformama i produženjem korumpiranih sistema koji kradu od običnih ljudi da bi se bogatila nekolicina.“
Otvoreni parlament, 27. 4. 2014. godine

Krajem 2016. godine trebalo bi da se povećaju plate zaposlenih u javnom sektoru.

Aleksandar Vučić

“U prvoj fazi konsolidacije izvršiće se smanjenje plata u javnom sektoru za 10 odsto, a plate će nastaviti da rastu po trenutnim fiskalnim pravilima od kraja ove godine. Paralelno sa ovom merom će biti ukinut i solidarni porez koji je bio neophodna mera u kratkom roku. Na kraju 2016. godine, u zdravoj srpskoj ekonomiji, plate u javnom sektoru dostići će viši nivo nego što je to danas.”
Otvoreni parlament, 27. 4. 2014. godine

Efekti reformi osetiće se već 2016, kazao je Vučić.

“Reforme će nam dati dosta materijala da pokažemo tržištima i investitorima da bi trebalo da dođu i da ulože u našu zemlju. Verujem da ćemo velike efekte ovih reformi osetiti već 2016. godine.”
Otvoreni parlament, 27. 4. 2014. godine

Međutim, premijer Vučić je u poslednjih godinu i po dana, nekoliko puta pomerao rok za početak boljeg života građana Srbije. Na samom početku 2013. godine, boljitak je najavljen za narednu godinu. Na obeležavanju Badnjeg dana u sedište SNS na Novom Beogradu, Vučić je poručio da će ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić otputovati u Moskvu zbog poslova u vezi sa železnicom, a da on u Beogradu očekuje posetu koja će doneti više značajnih ugovora, ne precizirajući o čemu je reč.

„Nadam se da će ti veliki poslovi za Srbiju konačno biti sklopljeni do kraja januara i onda mislim da za 2014. godinu unapred mogu da kažem da će svakako biti mnogo bolja, ma ko da bude na vlasti, ma kako i šta da se događa u ovoj zemlji.“
B92, 6. 1. 2013. godine

Vučić

Svoju izjavu sa početka godine, tada prvi potpredsednik Vlade, korigovao je krajem oktobra, kada je rok pomerio na 2015. godinu.

“Već 2015. možemo da živimo bolje. Do 2015. ćemo proći kroz bukvalno pakao, kroz teške mere, kroz teške i ozbiljne reforme. I nijedna mera nije demagoška, i nijedna nije populistička.”
RTS, 21. 10. 2013. godine

Ipak, posle nešto više od mesec dana, Vučić je bio otimističniji. U kampanji za lokalne izbore na Voždovcu, lider SNS kazao je da će građani već do kraja 2014. godine živeti bolje.

Vucic obecanje

“Imam samo jedno obećanje, da ćete već krajem 2014. videti i osetiti da možemo da živimo bolje, da smo napravili ozbiljne reforme, izdali lopove, kriminalce i tajkune i da smo branili i da ćemo braniti Srbiju uvek i na svakom mestu.”
RTS, 5. 12. 2014. godine

Krajem marta, dve nedelje posle republičkih izbora i ubedljve pobede SNS, Vučić bolji život „pomera“ za dve godine.

„Želim svim ljudima u Srbiji da dam garanciju da će se u našoj zemlji, već na polovini mandata nove vlade, živeti bolje i da će drastično biti smanjen broj nezaposlenih“,
Informator SNS, 31. 3. 2014. godine

Polovinom jula, rok za poboljšanje uslova života dodatno je odložen.

“Naši motivi su da za 3-4 godine kažemo da je bolje. Da budemo bolja, normalnija i uređenija zemlja pre kraja mandata.“
RTS, 15. 7. 2014. godine

Ovoga puta, rok je početak 2017. Čekamo dve i po godine. Ili novi rok.