Koga su Nemci pozivali u goste?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobio zvaničan poziv kancelarke Nemačke Angele Merkel da poseti tu zemlju.

„Mislim da je to prvi put posle ne znam koliko godina da neko iz Srbije dobije zvaničan poziv na poseban susret s nemačkim kancelarom.“
Beta, 12. 5. 2014. godine

Međutim, i prethodnih godina ovdašnji zvaničnici sastajali su se sa nemačkim kancelarima. Tako se tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić sastao 16. novembra 2009. sa tada tek izabranom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. On je u Nemačkoj boravio sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem, a sastao se i sa tada novoimenovanim nemačkim ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom.

Angela Merkel i Boris Tadic bian-ylfq-qadssx-45843827

“Tadić se obreo u Berlinu samo 19 dana posle izbora nemačke vlade i ta činjenica ima određenu političku težinu ako se ima u vidu ocena analitičara da je baš Nemačka, kao država i kao vodeća zemlja moći i odlučivanja EU, zapravo, jedna od najvažnijih tačaka podrške Srbiji na putu evropskih integracija, bez obzira na to što između Berlina i Beograda u nekim važnim pitanjima, kao što je Kosovo, postoje razlike u stavovima”.
Vesti, 17. 11. 2009. godine

Nemačka kancelarka došla je u zvaničnu posetu Srbiji krajam avgusta 2011. Tadić se sastao sa Angelom Merkel i 23. aprila 2012. godine, tokom predizborne kampanje za predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji, ali je to bio uzgredni susret na sajmu u Hanoveru.

Boris Tadic i Angela Merkel

“Kandidat DS za predsednika Srbije Boris Tadić sinoć se, na otvaranju Sajma tehnologije i tehnike u Hanoveru susreo sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ona je prilikom ulaska u dvoranu u kojoj se održavala ceremonija otvaranja sajma, ugledala Tadića i zajedno sa kineskim premijerom Ven Điabaom prišla da se pozdravi. Posle kratkog razgovora pozirali su i fotoreporterima. Iako je cilj posete sajmu prevashodno susret sa potencijalnim investitorima, Tadić nije krio da će priliku iskoristiti i da se sretne sa nekim nemačkim zvaničnicima.”
Danas, 23. 4. 2012. godine

Sa kancelarkom Merkel sastajao se i tadašnji premijer Vojislav Koštunica.

Vojislav Koštunica i Angela Merkel

„Srpski premijer Vojislav Koštunica ocenio je danas posle susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da nemačka vlada pokazuje razumevanje za stavove Beograda o svim pitanjima koji su trenutno od ključnog značaja za SCG. Angela Merkel i Koštunica su, kako je novinarima preneo srpski premijer, razgovarali o rešavanju statusa Kosova, predstojećem referendumu o nezavisnosti Crne Gore i o nastavku saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.“
Dojče Vele, 15. 5. 2006. godine

Zoran Đinđić se kao premijer Srbije sastao sa tadašnjim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom 9. marta 2001. godine u Berlinu, ubrzo nakon što je 25. januara formirana Vlade Srbije.

„Nemačka vlada najavila je, tokom posete premijera Srbije Zorana Đinđića Berlinu, punu podršku Srbiji u njenoj ponovnoj integraciji u Evropu kao i potporu u rešavanju ekonomskih problema i kriznih žarišta u republici.“
Politika, 10. 3. 2001. godine

Đinđić i Šreder

Novi susret Đinđića i Šredera u Berlinu bio je 30. novembra iste godine, a nemački kancelar je u zvaničnu posetu Srbiji i Crnoj Gori došao 29. oktobra 2003.

Kada je u februaru prošle godine putovao u Berlin, tadašnji prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić istakao je se tamo neće sresti sa kancelarkom Angelom Merkelom već sa ministrima odbrane i spoljnih poslova i, kako je napomenuo, najvažnijim članovima Bundestaga koji odlučuju o sudbini Srbije.

Aleksandar Vučić u Berlinu
Aleksandar Vučić u Berlinu

„Ja sam mali čovek po značaju i funkciji da se sretnem sa Angelom Merkel.“
Tanjug, 4. 2. 2013. godine