“Ko preživi – glasaće”

Ne zna se da li je pasulj u pitanju, jer gospodin Vučić ne gleda u pasulj, nego u stručnu literaturu, ali neka napredna skalamerija jeste u pitanju, vele, eto krajem ove, ili početkom sledeće godine, prevremenih izbora na svim nivoima. Kako izjavio Vučić gospodin, izbora će biti na svim nivoima, da se neko ne bi setio da je to zbog Vojvodine, jerbo on kao odgovoran političar hoće da učini, i da uvaži opoziciju. Ne treba trošiti reči na pitanja, šta će Vučiću izbori, kad ima sve, i kad opozicija praktično ne postoji. Biće da je to još jedan reformski plan, da se overi podrška u glavinjajućem biračkom telu, upiše još jedna istorijska pobeda, koja će jopet bude najveća otkada je veka i sveta, i opet krene od nule i ispočetka u nove pobede.

*
Aleksandar Vučić u poseti izbeglicama ispred Beogradske autobuske stanice Foto: Fonet

A moguće da su razlozi za nove izbore sasvim prozaični, da se ne kaže čisto ljudski. Možna da je Vučić gospodinu potrebna još jedna maksimalna i grande istorijska pobeda, ne bi li ga Srbija poslala na Olimpijske igre. Mada je ubio mnoge rekorde, izgleda da te discipline nisu olimpijske. Kad još jednom pobedi mog’o bi da učestvuje u sviranju u ksilofon. Zašto u ksilofon, to teško pitanje na koje bi mog’o odgovori jedino Olimpijski otadžbinski komitet.

Mada i ovakvi, znači naši, analitičari, vele da postoji masa opozicionih glasova, ali da narod ne vidi za koga bi mogao da glasa, opozicija na izbore spremna, Pajtić gospodin poručuje, „Vučić će biti iznenađen našim rezultatima“. Za Vučića se, kako javljaju medijska sokoćala, sprema Novi DOS, na čelu sa Demokratskom strankom. Tu bi, kako vele, pored DS, bio i Živković, pa provereni lider Dušan Petrović, Verkan Stevanović iz Kragujevca, Boško Ničić iz Zaječara… Pajtić ostavlja prostora i za ostale koji se tako osećaju: Formiraćemo front stranaka koje su proevropske, i opoziciono i socijalno odgovorne… Znači, da se doda gospodin Čedomir!

Međutim, ni tu nisu čista posla liderstva što se smatra, Tadić Boris poručuje da je njegova stranka jedina koja može biti stožer okupljanja opozicije, te da su oni već u pregovorima, sa nekima već potpisali koalicione sporazume, sa strankama i pokretima koji su usmereni ka formiranju snažne aletnative vlasti… Od podgrejanog dosovskog recepta, za sada, se ogradio jedino Saša Radulović, koji neće da ponavlja stare greške koje su dovele do partijske države, jer u aktuelnom partijskom parazitskom sistemu učestvuju sve stranke, kako u vlasti, tako i u opoziciji… Bez obzira na velike planove, utisak je da bi sve ovo opozicije što postoji sutra potpisalo da đuture pređe cenzus, pa kome zapadne da bude konstruktivan, a kome da bude jedina alternativa aktuelnoj vlasti, pa da lagodno, i na proveren način, nastavi da brine svoje brige.

*
Izbori 2014. Foto: Fonet 

Mada, poradi izbora, mogući su i drugi scenariji, jerbo stručna literatura – a ne zaboravimo, gospodin Vučić je čovek literature – je na tu temu baš bogata. Tako je drug Tito, tri puta narodni heroj, tamo negde 1950. na temu tih izbora rek’o, zapisano: “Drugarice i drugovi, pred ove izbore javili su se glasovi ostataka starog, koji još negde životare, koji su pitali, da li će na izborima biti zastupljeni i neki drugi? Koji drugi? Ako neko hoće da ostvari drugi program, takvog, razume se, nećemo pustiti na izbore. Ne mogu u našoj zemlji, drugarice i drugovi, postojati dva programa, već samo jedan.” Ovo staviti na vidno mesto, u Kabinetu, za slučaj da se pokaže da se proverenim metodama, zastrašivanja, mlaćenja i potkupljivanja, ne postiže zacrtani maksimalni rezultat.

Dok traje konkurs za opoziciju, čini se da je jedina opozicija, koja ima neke šanse, trener košarkaša „Partizana“ Dule Vujošević, koji će, sva je prilika, biti žrtvovan, smenjen, poradi Vučić programom finansijske konsolidacije kluba. Pa bar pola „zvezdaša“ je za Vujoševića. Gde ćeš više. A ima se i slogan, neka neko ode na utakmice „Partizana“, ili skupove podrške Vujoševiću, da čuje šta se ori iz hiljade grla.

Kako bilo, kako javlja prijatelj, aforističar Dalibor Đorđević, „Ko preživi – glasaće“. A i pasulj zna ko će preživi, pa Tito i partija. Znači niko Drugi, samo Naši, zicer za olimpijski rezultat Vučić gospodina.

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.