Ko je „Trampov buldožer“?

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je dosadašnjeg ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne agencije, tela koje usmerava i nadzire 17 obaveštajnih agencija i njihov rad, ali on će i dalje biti specijalni izaslanik predsednika SAD za Srbiju i Kosovo. Ovo je vest koja se juče proširila medijima, a već danas stigla je dopuna - Grenel neće biti stalni šef svih obaveštajnih službi, već će obavljati tu dužnost dok Tramp ne imenuje svog kandidata za direktora, preneo je “Njujork tajms”.

Bez obzira na privremenost ove funkcije, jasno je da je u pitanju čovek od najvišeg poverenja Donalda Trampa, koji je njegovo imenovanje propratio rečima: „Zadovoljstvo mi je da objavim da će naš veoma poštovani ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe. Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću raditi sa njim“, napisao je Tramp na svom „Tviter“ nalogu.

A ko je, zapravo, Ričard Grenel, čovek koga u američkim medijima nazivaju „Mali Tramp“, ili „Trampov buldožer“? 

Rođen je 18. septembra 1966. godine u Dženisonu, u Mičigenu. Osnovne studije završio je na Evangelističkom univerzitetu u Springfildu, a zvanje mastera stekao je na Univerzitetu Harvard. Nedeljnik „Vreme“ navodi da je rastao u predgrađu Grand Rapidsa, Mičigen, između Velikih jezera. Roditelji su mu bili misionari Crkve Božije, jedne verzije pentekostalizma, a sebe je jednom opisao kao „maminog dečaka“.

Vreme, 10. 10. 2019. godine
'Kako sam kaže, oduvek je bio hard-kor republikanac. Prvo sećanje na politiku mu je kada ga je otac kao osmogodišnjaka poveo da ubaci glasački listić za Džeralda Forda, 38. predsednika Amerike, koji je odrastao u istom gradu kao i Grenel. Još 1995. ga je 'Vašington post' u opširnom portretu opisao kao republikanskog 'party animal' – predvodnika garde mladih konzervativaca koji žive za politiku i samo o njoj pričaju čak i kada na žurci stoje sa flašom piva u ruci. Bio je to početak meteorskog uspona Ričarda Grenela koji nije prikočila ni gadna Hodžkinsova bolest limfnog sistema. Grenel se 2013. protiv nje izborio jakim hemoterapijama.'

U pismu koje je 1999. poslao roditeljima, između ostalog, napisao je: „Pišem vam kako bih vas obavestio da sam homoseksualac, ali da uprkos tome ostajem hrišćanin.“

Ričard Grenel / Foto: Fonet, Zoran Mrđa

Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou. Bio je i portparol SAD u UN sa najdužim stažom, služeći za vreme četiri američka ambasadora.

Osnovao je 2010. konsultantsku firmu „Kapitol Medija Partners“, a dve godine kasnije postao je spoljnopolitički portparol u kampanji tada republikanskog predsedničkog kandidata Mita Romnija, ali je otpušten samo nekoliko nedelja kasnije. Kako su prenosili mediji, postojala je tenzija u vezi sa tačnom ulogom koju je trebalo da obavlja u kampanji, a otpuštanju su doprineli njegovi nepromišljeni tvitovi sa uvredljivim komentarima ponekad na račun istaknutih žena u javnom životu, kao što je TV voditeljka Rejčel Medou. Neki mediji, međutim, podseća „Glas Amerike“, smatraju da je otpušten zbog pritiska konzervativnih republikanaca, koji su mu se protivili zato što je otvoreno gej političar. Bio je čest komentator konzervativne TV mreže „Foks Njuz“. Vrlo rano je pružio podršku Trampu tokom izborne kampanje 2016. Poznat je po otvorenim kritikama na račun medija koji mu se ne dopadaju, a to su u pravilu isti oni koji se ne dopadaju ni Trampu. Kritičari ga opisuju kao „prekog i narcisoidnog“.

Ambasador u Nemačkoj je od 8. maja 2018. godine. Kako piše „Dojče vele“, važi za “Trampovog razgrtača”, čoveka bez dlake na jeziku i bez zadrške kada se treba umešati u nemačku unutrašnju politiku.

DW, 4. 10. 2019. godine
“On je prošle godine postao prvi deklarisani homoseksualac koji je zauzeo važno mesto u Trampovoj administraciji. Još nije ni seo u fotelju ambasadora u Berlinu, a već je iznervirao buduće domaćine intervjuom za desničarski portal ‘Brajtbart’. Rekao je da je njegov cilj jačanje ‘konzervativnih snaga u Evropi’, aludirajući na Viktora Orbana, Matea Salvinija i njegovog omiljenog – Sebastijana Kurca. Grenel je nastavio sa deljenjem lekcija i pretnjama. Tako je zahtevao od nemačkih privrednika da ne sarađuju sa Iranom, pretio sankcijama svima koji učestvuju u projektu gasovoda ‘Severni tok 2’ i tražio od Nemačke da umesto ruskog kupuje američki gas. Onda je još rekao da će SAD ograničiti obaveštajnu saradnju sa Nemačkom ukoliko Nemci ne isključe kineski ‘Huavej’ iz izgradnje 5G mreže', navodi DW.
Serija kontroverzi naterala je čak i Volfganga Kubickog, veterana nemačkih liberala i prijatelja SAD, da traži da se Grenel najuri iz Nemačke. „Kada se jedan američki diplomata odnosi kao visoki komesar okupacione sile, on mora iskusiti da naša tolerancija ima i granice“, rekao je Kubicki u martu 2019. 

Kada ga je u oktobru prošle godine Tramp imenovao na funkciju svog specijalnog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova, to je iznenadilo predsednika Srbije.

Grenel i Vučić u Beogradu / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković
Beta, 4. 10. 2019. godine
„Američki predsednik Donald Tramp je sada postavio novog čoveka i ja odmah danas imam razgovor sa Grenelom. On je, naravno, ozbiljan čovek od poverenja Trampa i videćemo u kojem će smeru to da ide“, rekao je Vučić.

Međutim, prema pisanju „Vašington posta“, Grenel se još krajem 2018. u Berlinu sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem. Predsedništvo Kosova nije zvanično najavilo sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i direktne pregovore. Takođe, izrazio je zabrinutost zbog gej prava na Kosovu.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je Tramp uputio pisma Tačiju i Vučiću, u kojima je naveo da su SAD spremne da pomognu naporima „u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije“.

Kada su pre neki dan predstavnici Beograda i Prištine u Minhenu potpisali  izjavu koja bi trebalo da dovede do obnavljanja železničke veze i izgradnje auto-puta Beograd-Priština, snimak na kome Grenel energično daje instrukcije članovima obe delegacije nije prošao nezapaženo u javnosti. 

Takođe, ovih dana, Grenel je demantovao tekst „EU obzervera“ u kome se navodi da SAD ne žele da isključe mogućnost razmene teritorija između Kosova i Srbije, uprkos tome što se Nemačka tome protivi. Pod naslovom „SAD i dalje otvorene za plan o razmeni teritorija između Kosova i Srbije“, taj briselski portal objavio je intervju sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, navodeći da on nije isključio mogućnost razmene teritorija.

Na to je oštro reagovao Grenel: 

Tviter, 19. 2. 2020. godine
'Lažna vest. Nikada me niste zvali, niti mi pisali da biste me ovo pitali. Ja sam za ono o čemu su strane saglasne - fokusiran sam na ekonomski razvoj, ne na politiku', tvitovao je Grenel.

Foto: FoNet, Zoran Mrđa