Ko je sve govorio jezikom Kremlja posle izbora u Srbiji

Rusija nam je prijatelj čije bezbednosne službe javljaju vlasti da proevropska opozicija priprema puč po uzoru na Ukrajinu, dok nam Zapad postavlja ultimatume, pokušava da izazove Majdan uz pomoć opozicije i tako destabilizuje zemlju i ukine suverenitet Srbije. Ove poruke obeležile su postizborni period u Srbiji, a pored predstavnika vlasti, širili su ih i štampani mediji i televizije sa nacionalnom pokrivenošću. Pristrasno izveštavanje medija u korist Rusije i protiv Zapada, koje Crta beleži godinama unazad, obeležilo je izbornu kampanju, a još više postizborni period.
Vucic i Bocan- Harščenko, Instagram Budućnost Srbije/Screenshot

Ruski narativ o Majdanu – događajima u Ukrajini iz 2013/2014. koje Rusi predstavljaju kao državni udar orkestriran spolja, a Ukrajinci kao revoluciju dostojanstva kojom je Ukrajina oslobođena od višedecenijskog uticaja Kremlja, po svoj prilici se dobro primio u javnom govoru u Srbiji. Kao što su proteste protiv nasilja zbog dva masakra u maju prošle godine prikazivali kao prizivanje Majdana, funkcioneri iz vladajuće Srpske napredne stranke, ali i njoj bliski mediji i proruski nastrojeni analitičari, ovu metaforu koristili su i za opozicione proteste zbog izbornih nepravilnosti i manipulacije glasovima na decembarskim izborima.

Samo dan posle izbora Branimir Nestorović, nosilac izborne liste „Mi – glas iz naroda“, rekao je za Sputnjik da koalicija „Srbija protiv nasilja“ stvara atmosferu Majdana. Premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić sutradan je za TV Pink izjavila da je opozicija od početka planirala haos i Majdan u Beogradu, da na vlast dođe revolucijom, a dan kasnije istom tvrdnjom oglasila se portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

Zaharova glavna vest

 

Zaharova je rekla da Zapad ima ogromnu želju da se na Balkanu sprovede Majdan, te da mitinzi u Srbiji nisu mitinzi već izvođenje ljudi na ulice u cilju promovisanja zapadnih interesa uz pomoć antiustavnih sredstava. Njena izjava bila je jedna od najvažnijih vesti i na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću i u štampi. Večernje novosti tada su na naslovnoj strani prozvale prozapadnu opoziciju da podriva suverenitet države jer, kako su istakle, poziva strance da ovde sude o izborima.

zaharova rusko ministarstvo spoljnih poslova screenshot
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije/Screenshot

Teza Zaharove da Zapad želi „majdanski scenario“, odnosno puč u Srbiji, naročito je plasirana u medijima nakon pokušaja upada opozicije u Skupštinu grada Beograda 24. decembra. Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić tog dana je ocenio: „Tako je počeo i Majdan 2014, samo sa više ljudi. I vidite gde su sada“. Istog mišljenja bio je i predsednik Aleksandar Vučić. Na pitanje Novosti da li je saglasan sa Branimirom Nestorovićem i Marijom Zaharovom da Zapad pokušava novi Majdan, predsednik Srbije je odgovorio da ne zna šta je drugo cilj, ako nije Majdan.

 

Hvala ruskim službama bezbednosti

 

Proruski narativ u medijima dodatno je pojačan izjavom Ane Brnabić da su ruske službe bezbednosti imale informacije o pripremanju nereda u Srbiji.

To verovatno neće biti popularno ovima sa Zapada, ali ja posebno večeras osećam da je važno stati u odbranu Srbije i da se zahvalim ruskim službama bezbednosti koje su imale te informacije i koje su podelili sa nama“, izjavila je Brnabić u emisiji Hit Tvit na televiziji Pink, komentarišući sutrašnji sastanak predsednika Vučića i ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocana-Harčenka.

Koliko su protesti građana i stranaka iz koalicije „Srbija protiv nasilja“ ispred Republičke izborne komisije predstavljani iz perspektive Kremlja, posebno pokazuju naslovi u novinama od 26. decembra. Politika je pisala kako je Moskva razotkrila planove Zapada za Majdan u Beogradu, tabloid Alo preneo je poruku ruskog ambasadora Bocan-Harčenka da Zapad podržava proteste po principu Majdana, dok su Večernje novosti imale analizu pod naslovom – „I Rusi su ukazali na pipke Nemačke u srpskom Majdanu; Moskva: Treće strane pokušavaju da izazovu nemire“. Ovakvim naslovima prethodila je izjava predsednika Vučića da se jedna zemlja mešala u naše izbore, te da će „celom svetu pokazati kako se vrši takva vrsta mešanja u procese koji pripadaju jednoj nezavisnoj zemlji“.

 

„Hajka na Srbiju“

 

Paralelno sa proruskim narativom o Majdanu i diskreditovanjem proevropske opozicije išla je diskreditacija zapadnih posmatrača, koji su ukazali na izborne nepravilnosti.

Posmatrači iz Austrije u harangi protiv Srbije“, pisale su Novosti o Stefanu Šenahu i Andreasu Šideru, koje je premijerka u tehničkom mandatu optužila za direktnu destabilizaciju zemlje. Vučić je istovremeno optužio šefa delegacije ODIHR-a da je unapred znao da opozicija neće priznati izborne rezultate i da će „praviti haos“, upitavši ga – „ko vam je naredio da ćutite“.

Antizapadni ton bio je dominantan u medijima i kada je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji kojom poziva na istragu o izborima. Većina medija ovaj događaj je posmatrala iz perspektive premijerke Brnabić, koja je ocenila da rezolucija poziva na ukidanje suvereniteta Srbije, za koji se navodno zalaže porozapadna opozicija. Rezolucija je u medijima predstavljena kao sramna i antisrpska, kao deo opšte hajke na Srbiju, čiji je cilj rušenje Vučića. Nasuprot negativnom izveštavanju o Zapadu, u medijima su odjeknule poruke o srpsko-ruskom prijateljstvu koje je predsednik Vučić uputio iz Ruskog doma – „Prijateljstvo dokazujemo u teškim vremenima“.

 

Ruski ambasador o „istini o kojoj se ćuti“

 

Sve ove poruke čule su se i na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću koje, prema decembarskom istraživanju Crte, imaju primat kod građana kada je reč o informisanju. U emisiji Ćirilica pod nazivom „Da li će nas žrtvovati Rusi ili Amerikanci – Da li Rusija i SAD mogu da se slože oko Srbije“ od nekadašnjeg ambasadora Srbije u Moskvi Slavenka Terzića čuli smo da Rusija sve vreme dosledno podržava teritorijalni integritet Srbije, dok je politika SAD danas antisrpska, da su Amerikanci gazde Nemcima i da „ravnodušnost Evrope“ prema nasilju nad Srbima na Kosovu pokazuje „potpuni slom svih iluzija o Evropi kao demokratskoj, slobodnoj državi“.

U istoj emisiji glavni urednik portala Raša tudej Balkan Nikola Vrzić kazao je da je svim pokušajima obojenih revolucija zajedničko to što nikad nisu „u korist naroda, odnosno države u kojoj se to sprovodi već radi sprovođenja američkog interesa“.

Mislim da je zapravo ovo igranka između Nemaca, odnosno igranka zajednička Nemaca i Amerikanaca, loš i dobar policajac, gde Nemci nastupaju oštrije, a Amerikanci prividno blaže, ali perfidnije“, rekao je Vrzić, koji je zatim insinuirao da je šef ODIHR-a Albert Jonson, islandski diplomata kog je Vučić optužio da je znao za „nemire“ u Beogradu, zapravo američki čovek. Izneo je i stav da zapadne posmatrače izbora „karakteriše jasno iskazano u prošlosti nezadovoljstvo državnom politikom Srbije“.

Povezan sadržaj
Tijana Đorđević 7. 1. 2024.

Interesantno je i Vrzićevo gostovanje u prelistavanju štampe na televiziji Prva, gde je, između ostalog, negirao navode o izbornoj krađi. Rekao je da je Raša tudej Balkan analizirala zapisnike sa 1177 biračkih mesta u Beogradu i da su zaključili da „nema apsolutno ništa“, odnosno da je na manje od 10 mesta zabeleženo nešto što bi moglo da bude primedba.

Ovi međunarodni posmatrači iz Evropskog parlamenta su to iskoristili kao dokaz da je neko pokušao da pokrade, to jest ne neko, nego da je vlast pokušala da pokrade izbore u Srbiji i onda je krenula ta udružena akcija tih evroposlanika, prozapadne opozicije i medija koji pripadaju Junajted grupi“, rekao je Vrzić.

Tvrdnju da su izbori u Srbiji bili pošteni izneo je i ruski ambasador u emisiji Ćirilica, pod nazivom – „Ambasador Rusije Bocan-Harčenko izneo istinu o kojoj se ćuti – Pokušaj Majdana u Srbiji“. Ambasador Rusije ponovio je tezu da protesti prozapadne opozicije liče na Majdan koji se dogodio u Kijevu, te da od toga, kako je rekao, korist ima jedino Zapad.

Hajde da pogledamo i pokušamo napraviti ocenu ko ima tu primarni interes za demonstracije, promenu Vlade, promenu ravnoteže koja u vrhu Srbije postoji. Zapad pre svega jer njima, ovo je jasno, više puta skoro svaki dan neko zna da se oglasi od njih da od Vučića traže priznanje Kosova u nekom smislu koji njima odgovara – de jure, de facto, nije važno, i podršku sankcijama protiv Rusije. I onda zbog toga oni dve godine traže, a priznanje Kosova još duže. Predsednikov stav je čvrst, ne menja se, onda su najverovatnije izgubili strpljenje, a njima je ovo strategijski zadatak“, rekao je ambasador Bocan-Harščenko.

Na njegovu izjavu nadovezao se Nikola Vrzić, tvrdnjom da je Zapadu potrebno da slomi Srbiju.

Slamanje Srbije podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji i priznanje Kosova i Metohije, i uništavanje Republike Srpske. (…) Slamanjem Srbije Amerika zaista dobija, kako oni kažu, stabilan Balkan. Kad kažu stabilan, misle stabilno pod njihovom kontrolom, jer moramo da budemo svesni činjenice da svaka članica NATO, ili ona koja je u tom procesu bila, je država koja je lišena suvereniteta“, rekao je Vrzić.

 

„Zapad želi vraćanje marionetskog režima“

 

Isti narativ čuli smo i od predsednika Srbije na konferenciji na kojoj je govorio o pritiscima Zapada. Predsednik Vučić je rekao da Zapad od Srbije očekuje tri stvari – da prizna Kosovo i Metohiju, da uvede sankcije Rusiji i da se u Srbiji uvede marionetski režim. U okviru prvog zahteva, po njegovim rečima, ključni je zahtev – odricanje od Republike Srpske. Na Srbiju, kako je rekao, vrše pritisak različite grupe koje deluju sinhronizovano, a koje žele vraćanje starog marionetskog režima kojim mogu da upravljaju.

Oni u stvari žele vraćanje starog režima, marionetskog režima kojim su upravljali kao sa pudlicama ili kao sa lutkama u pozorištu, kojima mogu da kažu bilo šta i oni će sve da prihvate“, kazao je Vučić.

SNS Youtube/SNS

Na njegove reči referisala je glavna i odgovorna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić u jutarnjem programu na televiziji Prva.

To su teme koje se vuku već, o Kosovu da ne pričamo, koliko dugo. Ali ova druga zaoštravanja su, to je sad toliko zaoštreno da su oni, kao da su rešili da do kraja godine, ili do marta, ili aprila, ili već nekih datuma koji se stalno pomeraju, ali da to reše najverovatnije do svih izbora koji čekaju i Evropu u raznim zemljama i naravno Ameriku koja je tu glavna. I naravno da je sad baš potrebno da se mi na neki način, na svaki način izborimo za ono što smatramo da su interesi naše države“, izjavila je Ljubinčić.

Istu matricu čuli smo i od proruski nastrojene predsednice stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski, koja je na decembarske izbore izašla kao opozicija, a koja će, spekuliše se u medijima, biti deo nove Vlade Srbije.

Po sredi su izvođači radova zapadnog faktora i nema dileme da sve ono što čine poslednjih dana najbolje potvrđuje šta je njihov cilj. Da uspostave onu vlast koja će priznati nezavisnost Kosova, uvesti sankcije Ruskoj federaciji, osporiti Republici Srpskoj pravo na opstanak i sprovesti srpske dezintegracija na Balkanu“, rekla je Đurđević Stamenkovski za dnevnik televizije Pink.

 

Špijuni, ološ, podanici, muve

 

Nakon što je za ruske medije izjavio da je njegova smena uvod za pokušaj obojene revolucije, na televiziji Pink gostovao je bivši direktor BIA Aleksandar Vulin. Na pitanje da prokomentariše odlazak lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“ u Strazbur i njihov poziv da misija Evropskog parlamenta sprovede istragu navoda o mahinacijama na izborima, Vulin – koji je krajem januara dobio Orden prijateljstva od predsednik Rusije za saradnju specijalnih službi dveju zemalja, ovako je odgovorio:

Čekajte, je l’ to su oni što mene optužuju da sam ruski špijun što sam dobio orden, a oni nisu britanski, nemački ili čiji već špijuni koji odlaze i mole da se uvedu sankcije njihovoj zemlji, da se kazne građani Srbije zato što su glasali za predsednika Vučića? Ološ jedan žuti. Pa to je taj petooktobarski ološ, to su ti petooktobarski pučisti koji smatraju da izbori nisu toliko bitni koliko je bitno kakvi su stavovi stranih ambasada.“

U etiketiranju proevropske opozicije istakla se i premijerka Brnabić, koja je nakon usvajanja Rezolucije Evropskog parlamenta o izborima opozicione lidere nazvala podanicima i muvama.

Mi imamo te podguzne muve, tu podaničku opoziciju, koja će da ode tamo i da tapše zato što neko traži međunarodnu istragu“, rekla je Brnabić za TV Happy, televiziju sa nacionalnom pokrivenošću.

Pored pogrdnog nazivanja lidera prozapadne opozicije podanicima, marionetama, ološem, špijunima i pučistima, koalicija „Srbija protiv nasilja“ u medijima je optuživana da je antisrpska, da je htela da ukine suverenitet Srbije pozivanjem stranaca da ispitaju navode o izbornoj krađi, te da pomaže kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Naslovna fotografija: Instagram „buducnostsrbijeav“/Screenshot