Ko je Slovak koji je nasledio Mekalistera?

”Ja sam prijatelj Srbije. Srećan sam da preuzimam ovaj zadatak. Znam kroz šta je Slovačka prošla da postane zemlja članica i reformiše zemlju. Moja osnovna poruka narodu Srbije je da nije lako ući u EU, ali da je moguće”, kazao je Bilčik. Novi izvestilac je član Evropskog parlamenta u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove i ekspert za evropsku i spoljnu politiku. “Radio je kao predavač na odeljenju za političke nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta Karls i vodio istraživački program o Evropskoj uniji u slovačkom spoljnopolitičkom društvu.”

Za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju imenovan je Vladimir Bilčik, slovački poslanik iz redova Evropske narodne partije (EPP), koji će na toj funkciji zameniti Dejvida Makalistera. Bilčik je član vanparlamentarne slovačke partije desnog centra SPOLU – občianska demokracia (ZAJEDNO – Građanska demokratija).

Na sajtu te partije navodi se da je Bilčik član Evropskog parlamenta u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove i ekspert za evropsku i spoljnu politiku. “Radio je kao predavač na odeljenju za političke nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta Karls i vodio istraživački program o Evropskoj uniji u slovačkom spoljnopolitičkom društvu.” Ovo mu je prvi mandat u Evropskom parlamentu, a pre toga je radio kao politički analitičar i univerzitetski profesor u Bratislavi.

 

 

Rođen je 27. maja 1975. u Bratislavi. Školovao se u Slovačkoj, SAD i Velikoj Britaniji. Diplomirao je političke nauke na Univerziteteu Oksford. Master je filozofije i doktor političkih nauka. Posebno je zainteresovan za borbu protiv dezinformacija i za budućnost Šengena. (Danas, 23. 10. 2019. godine)

“Bio je član Odeljenja za političke nauke na Univerzitetu Comenius u Bratislavi i član je Slovačkog udruženja za spoljnu politiku (SFPA). U prošlosti je radio kao savetnik predstavnika slovačke vlade za Konvenciju o budućnosti Evrope (2002-2003).” (EWB, 26.9. 2019. godine)

 

Foto: Facebook, Vladimír Bilčík

 

Pre mesec dana izabran je za predsedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore.

Tada je rekao da nastoji da od početka svog mandata igra aktivnu ulogu u programu proširenja na Zapadnom Balkanu. “Stoga sam vrlo zadovoljan što sam izabran za predsedavajućeg Delegacije SAPC između EU i Crne Gore. Preuzeću ovu ulogu s najvećom odgovornošću”, kazao je Bilčik.

Početkom ove godine komentarisao je put Zapadnog Balkana ka EU, ističući da je EU još uvek fokusirana na region, ali da su uslovi za prijem novih članica postali stroži.

Nakon izbora za izvestioca za Srbiju izjavio je da je prijatelj Srbije, koju dobro poznaje i da će se truditi da otvoreno i konstruktivno komunicira kako sa vlastima, tako i sa narodom u zemlji.

Tanjug, 22. 10. 2019. godine
”Ja sam prijatelj Srbije. Srećan sam da preuzimam ovaj zadatak. Znam kroz šta je Slovačka prošla da postane zemlja članica i reformiše zemlju. Moja osnovna poruka narodu Srbije je da nije lako ući u EU, ali da je moguće”, kaže Bilčik.

Takođe, on je za N1  naglasio da je Kosovo bilo, jeste i ostaće ključno pitanje evrointegracija Srbije.

N1, 22. 10. 2019. godine
„Zbog toga i govorim da nam je potreban napredak, potrebno je da otključamo pregovore Beograda i Prištine“, ističe on. Upitan da li je to u ovom trenutku moguće Bilčik je odgovorio da „ako je proširenje EU krajnji cilj, onda mora biti moguće“.

Kako podseća EWB, izvestioci Evropskog parlamenta za države Zapadnog Balkana zaduženi su za sastavljanje pravno neobavezujućih ali uticajnih godišnjih izveštaja o napretku zemalja kandidata koje nakon rasprave usvajaju Odbor za spoljne poslove, a zatim i plenum Evropskog parlamenta.

Inače, i prethodni izvestilac Mekalister bio je iz redova Evropske narodne partije (EPP), a najpoznatije stranke te grupacije su Demohrišćanska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, francuski Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM), Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, grčka Nova demokratija, mađarski Fides Viktora Orbana (trenutno suspendovano članstvo), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)… A u novembru 2016. pridružena članica postala je Srpska napredna stranka. Pridružene članice su i Savez vojvođanskih Mađara, opoziciona albanska Demokratska partija i makedonski VMRO-DPMNE.

Foto: Twitter @VladoBilcik