Kiseo kupus

Dva su otkaza trenutno aktuelna: jedan zbog viška kupusa, drugi zbog manjka istog povrća. Prvi je zaslužio radnik Ministarstva finansija, drugi je sam dao savetnik predsednika Republike. Radnik, čija se puna funkcija piše: savetnik u Odeljenju za javna plaćanja Uprave za trezor, a ime: Zoran Mazinjanin, seo je u vozilo, vlasništvo firme u kojoj radi, i potegao na pijacu. Otud se vratio automobilom krcatim glavicama kupusa. Špedicija mu otkazala kamion, pa se čovek snašao, a, bogu hvala, ministarstvo ima komotne automobile, vagon kupusa da prevezeš. Ovaj prevezao, ne baš ceo vagon, al’ taman toliko da, među onolikim glavicama, kamuflira i svoju glavu, i baš kad je zasuk’o rukave da napuni kacu, poštar mu doneo depešu. Kamuflaža mu nije uspela, od onolikih glavica u kolima, jedna nije bila od iste sorte. Otpušten si.

Ministarstvo finansija- Tviter

Oliver Antić, pre nego što će otići na pijacu po kupus, ratosiljao se svih funkcija u Srpskoj naprednoj stranci. Žurilo mu se, obećao ženi da će kupus biti kiseo za božićni podvarak. Ćurku će kupiti naknadno, nju može i u gepek. Ne ide da savetnik predsednika države (dok ovo pišem on to još jeste) vozi, a na zadnjem sedištu mu ćurka. Još bi bezveznije izgledalo da ga vozi službeno lice, recimo onaj Mazinjanin, a da on sedi na zadnjem sedištu, s ćurkom. Gde onda kupus da stavi?

Ovo s kupusom nije šala. Poznato je da postoje bar dve sorte tog povrća – kupus beli i crveni. Mazinjanin je nakrcao puna kola one prve sorte, što mu je, moguće je, bila otežavajuća okolnost. Odala ga boja listova. Da je posegao za crvenim glavicama (inače, za crvenim je jagma ove zime), možda bi ih i ukuselio za novogodišnju sarmu. Ovako, ostao je bez posla, a kad ukiseli onaj kupus, bogat vitaminom U, moći će da leči čir na želucu koji mu proradi čim saznade da je ostao bez posla i službenog prevoznog sredstva za nabavku zimnice. Čime će sad ćurku da preveze?

Oliver Antic

Dok on razmišlja o ćurki, da vidimo šta radi Antić. Je l’ možda već na pijaci? Ako nije, da ne čeka i on depešu? Savetnica predsednika Tomislava Nikolića, Stanislava Pak, pak, kaže da Antić ostaje njegov savetnik dok predsednik ne odluči drugačije. Stanislava tvrdi da u stranci ne postoji podela na Tomine i Vučićeve ljude, što bi trebalo da znači da Antić nije napustio stranačke funkcije kao Tomin čovek koji je u nekakvom sukobu sa – apsolutno prvim – Vučićem, no su ga domaćinske obaveze u vezi s kiseljenjem primorale da skokne do pijace. Možda je on prvi shvatio da pijačarenje i strančarenje ne idu zajedno. Moguće je, međutim, da baš idu ruku pod ruku, te je Antić stranačku tezgu privremeno podredio pijačnoj. A možda ga predsednik pozove na ribanac, vruću rakiju i neko ćureće meze, da se priupitaju za zdravlje i recepte kiseljenja ovogodišnjeg roda kupusa. I zimnice uopšte. Ako ste se, Antiću, i Vi nameračili na belu sortu kupusa, možete računati na onakvu depešu.

Ni ovo s tezgama nije benigno, notira se pod istom stavkom pod kojom je i kupus. Jer, kupus bez tezge je isto što i tezga bez kupusa, prazan skup. Ako se tome pridodaju službeno vozilo Uprave za trezor, službeni autoprevoznik povrtarske provenijencije, podela ljudi na relativne i apsolutne, glavice bele i one crvene, kuvana rakija, ribanac i meze, može lako Antiću da stigne otpravak kakav je dobio i Mazinjanin. “Kiselite taj kupus na vreme, vodite računa da ga ne presolite, pretačite ga redovno, a na proleće bacite u kanalizaciju da komšije ne osete vonj.”

U potpisu – ćurka.