Kancelar u ostavci

Ni ovi mediji nisu više nikakav izvor informacija. O istoj temi izveštavaju čas ovako, čas onako. Npr. o slučaju vladinog službenika u ostavci, Aleksandra Vulina, postoji nekoliko verzija u sredstvima javnog informisanja. Vulin daje ostavku na funkciju direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju; Aleksandar Vulin dao ostavku na mesto šefa Kancelarija za KiM; šef Kancelarije za južnu pokrajinu daće ostavku na tu funkciju; Vulin ipak ostaje prvi čovek Kancelarije za Kosovo; direktor vladinog tela za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin vraća se na tu funkciju; Vulin ponovo na čelu Kancelarije… Može li sa začelja jedno pitanje: „Hoće li već jednom Vulin dati tu famoznu ostavku koju nije dao i onda ponovo preuzeti funkciju šefa tog tela čiji šef nije, pošto povuče ostavku koju nije podneo?“

Aleksandar Vulin

Ako je taj dečko julovske provenijencije toliko važan za sudbinu izgubljene teritorije, pa namolite ga da se vrati i stavi se na čelo borbe za proćerdanu iluziju. On bar zna kako se gube bitke. Malo je takvih sa onakvom biografijom. Novosađanin sa obrazovanjem gimnazije u Sremskim Karlovcima i završenim Pravnim fakultetom bio je redak primerak hipi pokreta u Savezu komunista – Pokret za Jugoslaviju. S te pozicije srceparajuće je pisao u lokalnom tabloidu „Svet“, na stupcima koji su nostalgično mirisali na rokenrol, iznad kojih je stajala fotografija Grega Almana, pardon, ipak je to bila fotografija iz izloga novosadskog fotografa – dugokosi Vulin s frizurom vile Ravijojle. Onda se dečak presvukao.

Pošto mu se u SKPJ nije svidela uloga genseka, odlazi na višu funkciju portparola majka-Mirine kuhinje, poznate u narodu i kao jul(ov)ska duševna hrana proletera svih zemalja koji zamalo da se ujedine. Avanzovanje u službi njenog veličanstva nastavlja na poziciji zamenika Direkcije JUL-a, ali i predsednika Jugoslovenske revolucionarne omladine. Što će reći Če Gevara na štrandovski način. No dobro, ubeđenja su dozvoljena samo onima na margini, reče junak filma „Blistavi um“…

Kad mu se sve to smučilo, osniva Partiju demokratske levice i kolektivno pristupa SPS-u, ali mu afera „Kofer“ nije bila nimalo retro pa nastavlja da jaše sam. U to samostalno ime osniva Pokret socijalista sa kojim, najzad, ulazi u vlast i dobija funkciju na kojoj više možda nije, možda jeste, a biće da mediji loše o tome izveštavaju. Podrazumeva se da se sve vreme političkog angažmana presvlačio nekoliko puta. Osim što je otišao kod fizera, kupio je i odelo kod pogrebnog preduzeća. Bije ga glas da nosi odela za sahrane i parastose. A kako drugačije kad tamo dole, na Kosovu i Metohiji, sviraju loš rokenrol. Tuga.

Aleksandar Vulin i Aleksandar Vučić

Sad, molim vas lepo, znamo li šta se događa u nastavku biografije dečaka revolucionarnog duha s primesama ambicije daj-šta-daš. Jeste hipijevski, ali dobro zvuči. Ovi iz vlade ga nutkaju, on se nećka, oni ga ubeđuju, on se duri, oni ga mole, on se femka. Ma, preveslaće tebe Aleksandar Prvi Vučić kao što je gubitničku „Crvenu zvezdu“ izveo iz mraka gubitaša u svetlo vicešampiona. Takav kapacitet, kakav je vunderkind iz Novog Sada – konkuriše mu samo Aleksandra Jerkov, po zanimanju Novosađanka, autonomašica i odbegla mlada, u slobodno vreme političarka – bilo bi šteta ne uvrstiti u domaće političke resurse, pa neka crknu mediji. Dečko treba da zaigra za prvi tim. Ako mu uloga halfa u majka-Mirinoj postavi nije pristajala, neka dobije poziciju broj jedan. Golman pred vratima kroz koja golgeteri odavno poentiraju. Ima sve predispozicije za poziciju poslednje odbrane. Ošišao se, a i odelo mu lepo stoji.