Kakve veze ima Gradska čistoća Novog Sada sa izborima u Lučanima?

Vozila javnih preduzeća i ustanova iz Vojvodine korišćena su u Lučanima tokom održavanja lokalnih izbora u decembru prošle godine. Iz posmatračke misije CRTA koja je sprovela istraživanje o korišćenju automobila u javnom vlasništvu tokom izbora u ovom gradu i podnela krivične prijave protiv odgovornih zbog zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe poručuju da institucije moraju da ispitaju ove navode kako bi se vratilo poverenje građana u fer i demokratske izbore.

Vozila 11 javnih preduzeća i ustanova iz Novog Sada, Pančeva, Vrbasa Vršca i Šida bila su prisutna u Lučanima tokom održavanja lokalnih izbora u decembru prošle godine, pokazalo je istraživanje organizacije CRTA. Zbog sumnje na zloupotrebu javnih resursa u političke svrhe CRTA je podnela krivične prijave protiv odgovornih u ovim preduzećima, među kojima su i Grad Novi Sad, Gradska uprava grada Pančeva i Opštinska uprava opštine Šid.


*
Foto: CRTA Posmatračka misija 


Tokom posmatranja lokalnih izbora u Lučanima, posmatrači identifikovali su preko 200 vozila sa registarskim tablicama koje nisu iz Lučana. Prema rečima Tamare Branković, koordinatorke Istraživačkog tima CRTE, tokom samog izbornog dana u Lučanima su uočeni automobili sa oznakama 34 grada iz Srbije.

Ta vozila su se, prema njenim rečima, kretala oko biračkih mesta i prevozila su glasače tokom čitavog izbornog dana.

“Takođe, u određenom broju vozila uočili smo osobe sa spiskovima koji liče na paralelna vođenja evidencije. Mislim da je prevelika koincidencija da tokom izbornog dana u Lučanima, imamo automobile javnih preduzeća i opština iz Vojvodine i Centralne Srbije. Interesantno bi bilo utvrditi da li postoji neki razlog zbog čega su oni bili tu, a pri tom je u pitanju neradni dan. Istraživanje nas navodi na sumnju da je povod njihovog dolaska u Lučane bilo, upravo, održavanje lokalnih izbora”, obašnjava Branković za Istinomer.

Do informacije da su u Lučanima bila vozila javnih preduzeća, istraživači Crte su došli upoređivanjem registarskih oznaka uočenih automobila u Lučanima sa tablicama vozila u vlasništvu javnih preduzeća iz čitave Srbije. Pored automobila lokalnih uprava Novog Sada, Šida i Pančeva, ustanovljeno je da su tokom izbrnog dana u ovom gradu bila i vozila JKP “Toplana Novi Sad”, JKP “Lisje Novi Sad”, JKP “Čistoća Novi Sad”, JP “Gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad”, JKP “Drugi oktobar”, Poljoprivredne stručne službe Vrbas, Sportskog saveza opštine Šid i JKP “Ivanjica”.

“Poslali smo preko 500 zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja javnim preduzećima, ustanovama i institucijama kako bismo utvrdili da li ima poklapanja registarskih oznaka. Ono što je važno je da spisak verovatno nije konačan i vrlo je izvesno da ćemo ustanoviti da je još javnih preduzeća i ustanova slalo svoja vozila u Lučane”, kaže Branković.


*
Vozila javnih preduzeća i ustanova koje su posamatrači uočili u Lučanima/ Foto: CRTA Posmtračka misija 


Šta su vozila javnih preduzeća tražila u Lučanima tokom izbornog dana, moraće da ispita nadležno tužilaštvo jer je organizacija CRTA podnela i krivične prijave protiv odgovornih zbog sumnje na zloupotrebu položaja.

“Možemo da pretpostavimo da postoji sprega između upotrebe vozila javnih preduzeća i stranaka na vlasti, ali sa druge strane, odgovornost za potencijalne zloupotrebe je na rukovodiocima u javnim preduzećima, jer su ti rukovodioci morali da izdaju i da odobre putni nalog vozilima. Dakle, neko je morao da naredi da službena vozila pođu tog dana za Lučane, pogotovo kada imate više slučajeva vozila iz različitih gradova, iz recimo Šida, Ivanjice, Novog Sada koji su toliko udaljeni da idu u isto vreme u Lučane. Na kraju karajeva, šta će JKP “Gradska čistoća grada Novog Sada” u Lučanima”, kaže Pavle Dimitrijević, šef pravnog pravnog tima Građani na straži.*
Jedna od krivičnih prijava


Sumnje na zloupotrebu javnih resursa u političke svrhe za posmatračku misiju CRTA nisu novost. Naime, i u prethodnim izbornim procesima, kako na lokalu, tako i na nivou republike, posmatrači su dobijali prijave sa terena da se javni resursi zloupotrebljavaju na najrazličitije načine – od toga da se koriste za postavljanje stranačke propagande, do toga da su zaposleni u javnim preduzećima tokom radnog vremena organizovano išli na promotivne političke skupove, kao i to da su bili primoravani da potpisuju izjave podrške određenim političkim listama.

“Ono što je, međutim, alarmantno je da nikada do sada nismo imali toliko očiglednih i konkretnih primera neskrivene zloupotrebe kao u Lučanima. Ovo su bili izbori u malom mestu i možemo samo da zamislimo šta će se dešavati u nekim budućim izbornim procesima na nivou cele Srbije”, kaže Dimitrijević.

Zabrinutost zbog urušavanja izbornog procesa u Srbiji deli i Tamara Branković, koja dodaje da sada definitivno više ne možemo da kažemo da su izbori u Srbiji u potpunosti fer i slobodni.

“Jasno se vidi potreba od strane vlasti da ne prepusti slučaju ishod lokalnih izbora u jednoj maloj opštini, što nam dosta govori o ponašanju partija, o njihovom poimanju vlasti i moći. Činjenica je, dakle, da su spremni da iskoriste svu moguću infrastrukturu za partijske interese uključujući i javne resurse kojima bi morali da upravljaju isključivo u javnu korist”, naglašava Branković.

Naši sagovornici kažu da su sada na delu institucije koje će pokazati da li, zaista, imamo državu koja radi u interesu građana ili samo puki mehanizam čija je jedina funkcija da zadovoljava partikularne, stranačke interese.

“Da bi za neke buduće izbore mogli da kažemo da su u potpunosti fer i demokratski, institucije, prvenstveno tužilaštvo moraju da ispitaju sve naše navode o zloupotrebi javnih resursa u političke svrhe. Institucije su te koje moraju da vrate poverenje građana u slobodne izbore koje je sada u velikoj meri okrnjeno”, ocenjuju u CRTI.

Kako scenario iz Lučana ne bismo gledali na nekim sledećim izborima, istraživači CRTE sastavili su i niz preporuka za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa tokom izbornog procesa.

Pre svega, da se jasnije zakonski definiše šta je zloupotreba javnih resursa, a onda da se osigura sporovođenje tog zakona.

Jedna od preporuka je da se bliže odredi pojam javnih resursa i predvideti adekvatne sankcije u slučajevima njihove zloupotrebe u kampanji u Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije. Zatim, da se dopunom Zakona o javnim preduzećima uvedu sankcije za zloupotrebu imovine, imena i aktivnosti javnih preduzeža u političke svrhe koja bi se odnosila i na političke subjekte i na odgovorna lica. Prepruka organizacije CRTA je i da se zakonom zabrani vanredna dodela budžetskih i drugih javnih sredstava tokom trajanja izborne kampanje, kao i 30 dana pre i posle kampanje. Poslednja preporuka je da se Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije zabrani učestvovanje svih državnih funkcionera u aktivnostima koje mogu biti zloupotrebljene u predizborne svrhe.

“To znači da ne može da se pravi predizborni događaj od, recimo, otvaranja nekog mosta, ili da se koristi lokalna ili republička infrastruktura u te svrhe. Može funkcioner da dođe, ali ne može od toga da napravi događaj koji bi promovisao i rad funkcionera i posredno, ili neposredno stranku”, kaže Pavle Dimitrijević i zaključuje da je neophodno jasno i nedvosmisleno odrediti sankcije za zloupotrebu, što sada nije slučaj.


Naslovna fotografija: CRTA Posmatračka misija