Kako sahraniti patrijarha, a ne razbuktati zarazu?

Dvadeset dana od sahrane mitropolita Amfilohija, nakon borbe sa kovidom 19 preminuo je i patrijarh Irinej, a ta tužna vest za vernike otvara i pitanje koje je važno za celo društvo - kako sahraniti patrijarha u jeku pandemije i koje bi mere trebalo doneti kako bi se sprečilo širenje zaraze koje je u Beogradu, po rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, već dostiglo četvrti stepen?

“Epidemiološki gledano, jasno je, svako okupljanje, pogotovo u ovoj situaciji, nije razumno. Situacija je na granici katastrofalne. Najmanje je pogodan trenutak za veće okupljanje ljudi, a pogotovo za rituale koji uključuju direktan prenos klica bilo ljubljenjem ili na sličan način”, kaže za Istinomer dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Podsetnika radi, ceremoniju sahrane mitropolita Amfilohija u Podgorici obeležilo je upravo kršenje mera protiv kovida 19, o čemu su pisali i strani mediji.

Danas, 1. 11. 2020. godine
Sveštenici su danas ispred Hrama pričešćivali građane istom kašičicom, a deo građana ispred Hrama nije nosio maske.

Bez maski je bila i većina ljudi u Hramu, među kojima je bio i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, čitav niz poslanika i drugih javnih ličnosti, kao i većina sveštenstva i monaštva.

Iako je preminuo nakon infekcije korona virusa na koji je poslednjih deset dana bio negativan, sanduk je sve vreme bio otvoren, o čemu pišu i svetski mediji.

Mitropolija crnogorsko primorska je prethodno više puta pozivala građane da poštuju mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Stručnjaci su ti koji imaju moralnu obavezu da ukažu na opasnost jer je, kako kaže Radovanović, sahrana, iako važna za vernike, ipak “tempirana bomba” zbog situacije s kovidom 19 u Beogradu.

“Neće patrijarh biti manje dostojanstveno sahranjen ako se poštuje epidemiološka pretnja koja postoji.”

Ipak, odluku donosi Patrijaršija, a po mišljenju Radovanovića, predsednik “ne bi da im se zamera”.

 

Foto: FoNet

 

Epidemiolog Predrag Đurić podseća da, kada su u pitanju sahrane, Krizni štab kada mora da obezbedi striktnu primenu važećih zakona i propisa, kao i preporuka o obaveznom nošenju zaštitnih maski, držanju rastojanja i zabrani okupljanja, odnosno maksimalnom broju osoba koje smeju da se nađu na jednom mestu. 

“Treba težiti tome da tokom pandemije svakoj sahrani, kremaciji ili ispraćaju pokojnika prisustvuje minimalan broj članova najuže porodice, da tokom celokupnog postupka drže rastojanje od najmanje jednog metra, da sve vreme nose maske koje neće dodirivati i skidati, kao i da ne dodiruju i ne ljube telo preminulog. Osobe koje se ne osećaju dobro, imaju povišenu temperaturu ili druge simptome, ne smeju da prisustvuju sahrani”, kaže dr Đurić za Istinomer i dodaje da je važno podsetiti da ovi propisi treba da važe jednako za sve.

Đurić stoga poziva na odgovornost i Krizni štab i sanitarnu inspekciju, kao i druge organe koji su nadležni da sankcionišu kršenje zakona, propisa i preporuka.

Dr Radovanović apeluje na Sveti Sinod da se ne postavlja rigidno i ne drži “srednjovekovnog” stava “sve je u Božijim rukama” ili “vera nas štiti“. Ako hoćemo, kaže naš sagovornik, Bog kažnjava i one koji se ponašaju nerazumno. 

Naslovna fotografija: FoNet