Kako je predsednik ponizio radnice

Nije ni prvi, a po svemu sudeći, verovatno ni poslednji put da od onih koji predstavljaju državu čujemo uvredljive komentare na račun žena, ali u ozbiljnom smo problemu ako predsednik države koji se, inače, poslednjih godina izdaje za velikog reformatora i evropejca, ne ume da razlikuje umesnu od neumesne šale. Ili ume, ali ga za to nije briga, jer smatra da mu se može.

Tokom obeležavanja desetogodišnjice stranke koju vodi, predsednik države Aleksandar Vučić rešio je da poseti i fabriku “Jurotaj“ u Kraljevu. Proizvodnim pogonom prošetao ga je turski investitor, a za šivaćim mašinama dočekale su ga radnice, verovatno bez da su o toj ideji uopšte pitane. Bilo kako bilo, u pokušaju da ispadne duhovit pred investitorom iz Turske, Vučič je “ispalio“ nekoliko “pošalica“ pred zaposlenima, ali i pred kamerama.

“Ti si Toprak sve žene uzeo da rade. You took all women to work for you. Pa zato si ti srećan, misliš da ćeš… Eeeeee“,  dobacio je predsednik države u slavljeničkom raspoloženju.
Rečenicu nije završio do kraja i nije izgovorio “ružnu reč“, ali je insinuacija i više nego jasna. Ova opaska, uz neformalno (a usiljeno) obraćanje investitorima, Vučiću je, verovatno trebala da posluži kako bi se, uprkos svojoj ozbiljnosti, kojom se neretko diči, pokazao kao „narodski“ čovek koji ume katkad i da se našali. Problem je, međutim, što u civilizovanom svetu kome Srbija, valjda, pripada, ovakvi komentari i nisu baš smešni. Naprotiv, uvredljivi su. Naročito ako se odnose na nekog ko se nalazi na svom radnom mestu i ako su izgovoreni u kontekstu zapošljavanja.
Umesto da ispadne duhovit, svojom seksističkom šalom, Vučić je, zapravo ponizio radnice koje je došao da obiđe i navodno, ohrabri u tome da vrednim, posvećenim i poštenim radom zarađuju za život i “grade svetlu budućnost za sebe i svoju porodicu“. Nije, međutim, ovde bio kraj nesuvislim komentarima.
“Drago mi je naročito što ne rade samo devojke do 25 godina. Hvala ti, brate Turčine što si primio i žene od 50 godina. To su vredne i sposobne žene koje će pokazati lojanost. Da ih čuvate i vodite računa o njima“, izjavio je, tobož, brinući o radnicama.
Bilo je, doduše, još sličnih doskočica kojima je predsednik države u slavljeničkom raspoloženju “zabavaljao“ domaćine u Kraljevu i stranačke saputnike, međutim i samo ove dve rečenice dovoljno oslikavaju njegov gazdinski odnos ne samo prema radnicama krajevačke fabrike, nego prema svim građankama i građanima Srbije. Kao da je on taj koji određuje koga treba “primati i čuvati“, a ne zakoni države koji jasno propisuju i uslove rada i zapošljavanja.
Nije ni prvi, a verovatno ni poslednji put da od onih koji predstavljaju državu čujemo slične, uvredljive komentare na račun žena, ali u ozbiljnom smo problemu ako predsednik države koji se, inače, poslednjih godina izdaje za velikog reformatora i evropejca ne ume da razlikuje umesnu od neumesne šale. Ili ume, ali ga za to nije briga, jer smatra da mu se može.
Lako je, jelte, prepoznati i osuditi jasne prostačke i šovinističke poruke u kojima se pominju premijerka, Afroamerikanci i zatvaranje u četiri zida. Međutim, neko ko se nalazi na najistaknutijoj funkciji u jednoj državi trebalo bi da zna da i nepristojna šala može da predstvlja mizogeni komentar. Utoliko više ako dolazi od predsednika države. Te nijanse socijalnog ponašanja koje prave razliku između šale i ponižavanja, Vučić bi, kao neko ko uporno ponavlja da predstavlja pristojnu Srbiju, morao da poznaje. 
Kada je pre koju godinu tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić uvredio novinarku televizije B92 seksističkim komentarom, u to vreme premijer Vučić izjavio je da je “šokiran“ ponašanjem svog stranačkog kolege i prekorio ga zbog “neprimerenog i sramnog ponašanja za koje ne postoji opravdanje“.
Da je ukor stranačkom saborcu, onomad, udelio, samo zbog pritiska javnosti, a ne zbog toga što smatra da je vređanje žena, radnica i svih građana neprihvatljivo, Vučić nam je sada jasno i nedvosmisleno dokazao i na sopstvenom primeru.
Fabrika „Jurotaj“, Kraljevo/ Naslovna fotografija: FoNet/ TV FoNet