Kako do zvanične informacije o korona virusu?

Nakon što iz dana u dan raste broj obolelih od korona virusa u Srbiji, čini se da su sve ostale teme pale u zasenak. Građani se o širenju ovog virusa obaveštavaju na različite načine i iz raznih izvora, pa je to plodno tle za širenje, makar i nenamerno, ogromnog broja lažnih vesti. A kako o ovom virusu nadležne institucije informišu građane? Kakve informacije ih čekaju na njihovim zvaničnim sajtovima?

Ministarstvo zdravlja na svom sajtu apdejtuje informacije o korona virusu, za sada, tri puta dnevno: u osam sati ujutro, a potom u 18 i 20 časova. Navodi se koliki je broj potvrđenih slučajeva COVID 19, koliko je „osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja“ testirano u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak“, kao i koliki broj je registrovan od poslednjeg izveštaja.

Takođe, Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost o dostupnim brojevima telefona, prema mestu prebivališta, „za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiologa“.

„Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona“, navodi se. 

Objavljene su i informacije o tome kako se zaštiti od virusa, ali i odgovori na dvadesetak pitanja o COVID-19.

I Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” na svom sajtu ima prilično iscrpne informacije o novom virusu. Inače, ovaj institut, kako se navodi, zajedno sa mrežom od tri instituta (Novi Sad, Niš i Kragujevac) i 20 zavoda za javno zdravlje, u užеm smislu, оbаvljа dеlаtnоst u оblаsti јаvnоg zdrаvljа u Srbiјi. Objavljene su poslednje javno  saopštene informacije o korona virusu, kontakt telefoni dežurnih epidemiologa, preporuke: Kako da se zaštitite od infekcije
i najčešća pitanja i odgovori na njih. 

S druge strane, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, nacionalna ustanova za prevenciju, lečenje i praćenje infektivnih bolesti, čiji je osnivač Vlada Srbije, na svom sajtu nema detaljnih obaveštenja o novom virusu. Poslednje informacije su od 27. februara, kada je, kako se ističe, „u svetu registrovano 81.027 obolelih i 2.763 umrlih lica, od čega je najviše u Kini“.

A sajt Kliničkog centra Srbije danas popodne – nije radio.

Na sajtu beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje navodi se da su za informacije o korona virusu dostupni dežurni brojevi telefona: od 8-17 časova 011/2078-672, 2078-673, a od 17-22 časa 064/8503057. Ovoj temi posvećen je jedan tekst, a poslednje informacije su, kao i na sajtu „Torlaka“, one od 27. februara.

Institut za javno zdravlje Vojvodine detaljnije i ažurnije na svom sajtu prati „aktuelnu epidemiološku situaciju COVID-2019 u AP Vojvodini” i nudi “odgovore na najčešća pitanja u vezi oboljenja COVID-2019”, a tu su i „telefoni KOL CENTARA preko kojih građani na teritoriji AP Vojvodine mogu dobiti informacije u vezi COVID19 (KORONA VIRUS)“. 

Na sajtu niškog Instituta za javno zdravlje nalaze se dva pdf dokumenta: Kako se zaštiti od korona virusa  i Znaci infekcije korona virusom, kao i brojevi telefona dežurnog epidemiologa. 

Kragujevački Institut za javno zdravlje nudi informacije o korona virusu, o tome kako da se zaštitite, i pitаnjа i оdgоvоri, infomarcije preuzete za sajta Instituta „Batut“ i Ministarstva zdravlja.  

 

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

 

Naslovna fotografija: Pixabay.com