Kad koalicioni partner „zaslužuje lečenje“ i „ručak u Zabeli“

Posle svih oštrih izjava na račun Ramuša Haradanija, traženja njegovog izručenja od Francuske, tri funkcionera Srpske liste, od pre mesec dana, ministri su u njegovoj vladi.
„Najkraći odgovor – nego šta ćemo nego da tražimo (izručenje Haradinaja).  Imamo čoveka (osumnjičenog) za tolika dela da ne možete da ih pobrojite – od Glođana do Radonjićkog jezera. Nemam pravo ni ja ni bilo ko drugi, da ruši odluke našeg tužilaštva, kao samostalnog organa“. Ovako je na početku ove godine Aleksandar Vučić, odgovorio na pitanje da li će Srbija od Francuske tražiti izručenje Ramuša Haradinaja, protiv koga je raspisana međunarodna poternica. Francuska je krajem aprila odlučila da ne izruči Haradinaja, a Vučić, tada već izabrani predsednik Srbije, kazao je da je „odluka suda u Kolmaru sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična“. Ambasador Srbije je iz Pariza pozvan na konsultacije u Beograd, Francuskoj je upućena protestna nota, a Vlada Srbije naložila je svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeća da otkažu planirana službena putovanja u Francusku u naredna tri meseca. Međutim, nakon nešto više od četiri meseca, predstavnici Srpske liste, koju podržava zvanični Beograd, odlučili su da uđu u Vladu Kosova, koju je formirao – Ramuš Haradinaj. 
*
Foto: Istinomer

“Nekažnjeni zločinac uvek traži da se njegov zločin ponovi i uvek traži da ima pomoć u vršenju zločina. Albanci moraju da razumeju da ovo nisu ista vremena i da ratove koje Haradinaj hoće da izazove neće više voditi čitav svet, već će morati da ih vode sami“, rekao je Aleksandar Vulin, u to vreme ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. (Tanjug, 15. 5. 2017. godine) On je kazao i da Albanci moraju da odluče da li hoće da vode Haradinajeve ratove i „koliko dečjih glava imaju za bacanje“, jer svet više neće ratovati sa Srbijom zbog ideje velike Albanije.

Tanjug, 15. 5. 2017. godine

“Prošli put kad je video srpsku vojsku, Haradinaj je trčao. Sledeći put kada je bude video, on će puzati“, rekao je Vulin. On je naveo da Srbija veoma ozbiljno shvata pretnje Haradinaja, jer se radi o čoveku koji je bio premijer, kako je istakao, toga što zovu Kosovo. „To je čovek koji je nekažnjeni ratni zločinac, od koga očekujemo da se Evropska unija i SAD ograde inače će morati da žive sa posledicama onoga što je uradio“, rekao je Vulin.

*
Foto: MOD

Vulin je pozvao Srbe da se “još jednom okupe oko Srpske liste” i ne dozvole da se “bilo kakvim rasipanjem glasova omogući da Haradinaj pronađe neke Srbe koji će poslušati to što on traži“. (Tanjug, 28. 5. 2017. godine) Takođe, Vulin je kazao da je vreme da EU i UNMIK kažu da će Haradinaj biti zaustavljen u pokušajima da izazove krvoproliće na KiM. “Vreme je da bude zaustavljen i zbog Srba i zbog Albanaca. Ako EU i UNMIK neće da ga zaustave, neko sigurno hoće”, naveo je Vulin. Kazao je i da je Haradinaj zločinac koji je ubijao decu, žene, pljačkao i silovao. “Samo ludak bi poredio Haradinaja sa Vučićem, a Haradinaj je lud od prolivene krvi”, rekao je Vulin. (Tanjug, 30. 5. 2017. godine)

Tanjug, 7. 6. 2017. godine

 
“Srpski narod i Srbija ne očekuju izvinjenje od Ramuša Haradinaja zato što se od zločinaca ne traži izvinjenje, od zločinaca se traži da robijaju za zločine koje su počinili”, kazao je ministar Vulin i dodao da je Haradinaj na slobodi ne zato što je nevin, već zato što su pobijeni svi svedoci na njegovom suđenju. “Ali mi tražimo izvinjenje i mislim da Vučić zaslužuje izvinjenje upravo od EU i od Haškog tribunala zato što je Haradinaj na slobodi, zato što može nekažnjeno da vređa i da preti”, kazao je Vulin.

A povodom Haradinajeve izjave da će trećinu Srbije, ako iz Ustava ne izbriše Kosovo, uvrstiti kao kosovsku teritoriju u kosovski ustav, počevši od Niša, potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović poručio je da Haradinaj Niš može da vidi samo iz niškog okružnog zatvora i to – iznutra. „To je jedino što može od Niša da vidi, izdržavajući dugogodišnju kaznu zbog zločina nad srpskim narodom“, napomenuo je Stefanović. (Tanjug, 12. 5. 2017. godine) „Niš zaista može da vidi samo ako bude služio dugogodišnju kaznu u niškom okružnom zatvoru. Nemoguće je pobeći od zločina, nije to politički proces, nije to izgovorena reči, ovde se radi o klanju, vađenju očiju ljudima, to svet mora da osudi”, ocenio je Stefanović i dodao da Haradinaj zna „da bi dobili po nosu i dva milimetra da pređu“. (TV Pink, 14. 5. 2017. godine)
*
Foto: FoNet / Nenad Đorđević

„Ja bih Haradinaju savetovao da skrati jezik, zato što njegove žrtve… njima nije samo skraćivao jezik, nego ih je ubijao. A Niš može da vidi, kao što ste čuli, samo u zatvoru “, kazao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Komentarišući izjavu Haradinaja da, ako „Srbija u svom ustavu i dalje bude imala Kosovo i Metohiju, onda bi Kosovo trebalo da odgovori recipročnim merama i u svoj Ustav stavi jednu trećinu teritorije Srbije“, Dačić je izjavio: “Haradinaj je samo dovoljno glup da o toj koncepciji na glas govori, a svi oni tajno to misle i tajno na tome rade. Ali hvala mu što je rekao, da ceo svet može da vidi šta je njihova koncepcija”. (Tanjug, 13. 5. 2017)
A kada je Haradinaj zatražio izvinjenje Vučića i Dačića Kosovu zbog „počinjenih zločina“, ministar Dačić je naglasio to čini čovek za koga postoje „tone dokaza“ da je učestvovao u najtežim zločinima protiv Srba. “Kome da se izvinimo? Haradinaju, kome je mesto u zatvoru, na dugogodišnjoj robiji? Za šta da se izvinimo? Za to što ne odustajemo od toga da predočimo celom svetu da on, koji je učestvovao u zločinima, mora da bude procesuiran i da završi iza rešetaka (…)  Možemo samo, kao zemlja koja poštuje prava zatvorenika, da mu se naknadno izvinimo, ukoliko ne bude imao redovne obroke u Zabeli ili u nekom od zatvora”, dodao je Dačić. (Sputnjik, 7. 6. 2017)
*
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

„Srbija se ne plaši ljudi koji su presvukli terorističke uniforme i sada glume političare“, kazao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. „To što govori i radi Haradinaj ne zavređuje politički osvrt već pokazuje da je on, osim za procesurianje pred pravosudnim organima, zreo i za lečenje”, rekao je Đurić.
 
Ipak, nakon svega, tri funkcionera Srpske liste ministri su u novoformiranoj vladi Ramuša Haradanija, za koga Aleksandar Vučić ističe da je “za nas i dalje ratni zločinac i toga ćemo se držati“, dodajući da je „Srpska lista svojim glasanjem sačuvala mir i svoju decu“. On je poručio da podržava odluku Srpske liste. „A neki sede u beogradskim ili novosadskim kafićima umrljani penom od piva ili kapućina pa sole pamet kako treba na KiM da se ponaša. Naš narod zna ko zastupa njihove interese“, istakao je predsednik Srbije.