Izbor dekana na FPN-u: Pobuna studenata, ostavke profesora i – Maja Gojković

Pobuna studentkinja i studenata zbog optužbi za nasilje, niz ostavki i naizgled nejasan ishod sednice na kojoj je profesor Slaviša Orlović trebalo da bude izabran za dekana Fakulteta političkih nauka u tabloidima su iskorišćeni za targetiranje grupe profesora koji su se povukli iz Saveta FPN-a. Šta se dogodilo danas u ovoj ustanovi, koju ulogu je imala Maja Gojković u svemu tome i dopušta li uopšte statut FPN-a izbor Orlovića u ovakvim uslovima? Istinomer se obratio i PR službi Fakulteta političkih nauka za komentar i objašnjenje izbora, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.
Izvor: Nedeljnik/Informer

Šta se dogodilo danas na FPN-u?

 

Kako se mandat odlazećeg dekana Fakulteta političkih nauka, Dragana R. Simića približio kraju, kao kandidat za njegovog naslednika istaknut je prof. dr Slaviša Orlović. Na sednici Naučno-nastavnog veća FPN-a 30. maja, on je predložen za dekana – u prvom krugu glasanja, preneo je N1.

Orlović predaje na sva tri stepena studija na Fakultetu političkih nauka, između ostalog Političku sociologiju, Politički život Srbije, Političke partije i izbori itd.

Slaviša Orlović je „2014. godine za Politiku rekao da je s mesta prodekana razrešen „zbog nepostojanja komunikacije s dekanom” i naveo da nikad protiv njega nije podneta krivična prijava za seksualno uznemiravanje, kao i da nijedan državni organ nije konstatovao nikakvo uznemiravanje s njegove strane”. (Izvor: Nedeljnik)

Bivši dekan profesor Ilija Vujačić za Novu S je rekao da se seća prijave za seksualno uznemiravanje.

„Duže vreme nisam na fakultetu, ali pratim sva dešavanja. Imenovanje Orlovića za novog dekana ne želim da komentarišem, ali se sećam prijave za seksualno uznemiravanje, koju je protiv njega podnela jedna studentkinja pre 10 godina”, izjavio je Vujačić za Novu S.

Orlović je od 2016. redovni profesor, a od 2018. je šef Odeljenja za novinarstvo i komunikologiju, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu FPN-a.

U javnosti i na društvenim mrežama nakon vesti o potencijalno  „novom” dekanu usledila je lavina komentara i optužbi.

Prodekanka za studije prvog stepena na FPN-u, Natalija Perišić je 3. juna u pismu upravi FPN-a zatražila da reaguju na navode u medijima bivših i sadašnjih studentkinja o seksualnom uznemiravanju. 

„Moja sadašnja reakcija motivisana je onim što sam navela u svom dopisu – time da sam žena koja je na jednoj od najviših pozicija na Fakultetu, a da su žrtve seksualnog uznemiravanja uopšteno, naročito na fakultetima, mlade žene. (…)  Imajući u vidu svedočenja koja su se pojavila na društvenim mrežama, verujem da je izuzetno važno da budu pažljivo ispitana, kako ne bismo imali sumnje u to da li će u budućnosti biti odgovarajuće reagovano na eventualne pritužbe”, istakla je Perišić u razgovoru za Danas.

Docentkinja Biljana Đorđević i poverenica za ravnopravnost na Fakultetu političkih nauka rekla je za N1 da je 2014, u vreme prijave protiv Orlovića, ona bila istraživačica-saradnica i da nije bila članica veća. Navela je, kako prenosi ovaj medij, da zna da je postojala prijava protiv Orlovića, ali da ona nije dobila nijednu kao poverenica i da u vreme kada je prijava prosleđena nije postojao pravilnik o zabrani seksualnog uznemiravanja

***

U odgovoru na pismo prodekanke Natalije Perišić, aktuelni dekan Dragan R. Simić naveo je da „uvidom u Arhiv Fakulteta, nadležna lica su ustanovila da protiv predloženog dekana nema pravosnažnih odluka u pogledu seksualnog uznemiravanja, niti postupaka koji su u toku”

Sednica Saveta FPN-a na kojoj je Slaviša Orlović trebalo da bude izglasan za dekana planirana je za 7. jun. Nekoliko dana ranije profesor Dušan Vučićević podneo je ostavku na mesto predsednika Saveta iz ličnih razloga. Za njim su to učinili i profesorke i profesori Jelena Lončar, Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević i Filip Ejdus. Grupa studentkinja i studenata sa organizacijom Ženska solidarnost organizovala je protest protiv izbora Orlovića za dekana. 

Okupljenima se danas obratio i aktuelni dekan. 

„Tužan je povod što se danas nalazimo ovako ovde i što naš fakultet biva na ovakav način u centru pažnje. Ali zaista delim svu vašu zabrinutost zbog toga što se pojavilo u medijima ovih dana u vezi predloženog kandidata za dekana FPN-a. Fakultet ima obavezu da štiti svakog svog zaposlenog. Sve svoje studente, na prvom mestu studentkinje i studente, a onda i sve zaposlene na isti način i bez ikakve poštede za bilo koga. Dakle, navode koji su se pojavili treba istražiti na zakonit način i u skladu sa pravilima”, rekao je profesor Dragan Simić.

 

Orlović nije izabran? Orlović je izabran?

 

U medijima se danas oko 14.30 časova pojavila informacija da Orlović nije izabran za dekana.

„Glasanje je završeno, od 27 koliko je ukupan kvorum 13 je glasalo za izbor Orlovića i predlog nije prošao, rekao je aktuelni dekan FPN Dragan Simić.

On je precizorao da Statut fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta, to jest 14 glasova. Na današnjoj sednici Saveta glasalo je 16 članova, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića za dekana, a tri su bila nevažeći.” (Izvor: N1)

Skoro dva sata kasnije portali su preneli da Orlović ipak jeste izabran.

Kako je objavio N1 „Maja Gojković, koja je izabrana u Savet Fakulteta političkih nauka, prošle godine kada je bila ministarka kulture, navodno je insistirala da se smanji broj članova i samim tim i da se smanji broj potrebnih glasova za izbor novog dekana”.

Prof. doc Biljana Đorđević objavila je da je „tražena većina u Savetu 14, kao i kvorum, bez obzira na broj prisutnih”  i da osoba koja je predsedavala sednicom takođe nije imala pravo da to učini nakon ostavki predsednika i zamenice”.

Prema poslednjim informacijama, kako je objavio Insajder Slaviša Orlović ipak je danas izabran za dekana FPN”.

Uroš Šuvaković, član Saveta Fakulteta, potvrdio je za Insajder da je Orlović izabran. Kako je pojasnio, „nije bilo ponovnog glasanja, već je zbog ostavki koje je prethodno podnelo petoro članova Saveta, 13 glasova bilo dovoljno za njegov izbora”.

Studentkinja FPN Emilija Milenković je rekla da su studenti Savetu FPN dali rok od 3 dana i ukoliko odluka o izboru profesora Orlovića za dekana FPN bude i zvanično potvrđena, najavili su blokadu celog fakulteta.

 

Šta kažu procedure?

 

Statut fakulteta nalaže da Naučno-nastavno veće fakulteta tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja članova bira jednog kandidata sa utvrđene izborne liste ako je prisutno više od dve trećine članova NN veća Fakulteta, i podnosi predlog kandidata za dekana Savetu Fakulteta.

Izvor: Statut Fakulteta političkih nauka

Savet Fakulteta bira izbornu listu dekana i prodekana tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja svojih članova.

Izvor: Statut Fakulteta političkih nauka

Glavni organ upravljanja Fakultetom je upravo Savet Fakulteta koji čine petnaest predstavnika Fakulteta (trinaest predstavnika koje bira Nastavno-naučno veće Fakulteta, dva predstavnika koje biraju ostali zaposlen)i, četiri predstavnika Studentskog parlamenta i osam predstavnika osnivača – ukupno 27 članova.

Mandat članova Saveta Fakulteta je četiri godine, sa izuzetkom studentskih predstavnika čiji mandat traje dve godine. Savet Fakulteta, između ostalog, donosi Statut Fakulteta i bira i razrešava dekana Fakulteta.

Ko su članovi aktuelnog Saveta FPN-a?

Predsednik Saveta do podnošenja ostavke bio je prof. dr Dušan Vučićević, a njegova zamenica

doc. dr Jelena Lončar. Predstavnici Nastavno-naučnog veća: Marko Veković, Marko Dašić, Filip Ejdus, Milan Krstić, Kristina Milić, Đorđe Pavićević, Danijela Pavlović, Agatina Petrović, Ivana Radić Milosavljević, Goran Tepšić, Marko Tmušić. Među predstavnicima koje su izabrali zaposleni u Stručnoj službi Univerziteta u Beogradu su Šmidling Kristina i Danijela Milić. Predstavnici studenata su Miroslav Dešić, Andrijana Milivojević, Lazar Stojković i Miloš Preočanin. A predstavnici osnivača su Uroš Šuvaković, Jovan Bazić, Vojin Đurđević, Danilo Potparić, Jadranka Joksimović, Maja Gojković, Milan Macura i Nikola Lazić.

Podsetimo, ostavke su uoči današnje sednice podneli Dušan Vučićević, Jelena Lončar, Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević i Filip Ejdus.

 

Za tabloide protesti studentkinja – pokušaj otcepljenja FPN-a

 

Dok su studentkinje i studenti protestovali ispred zgrade Fakulteta političkih nauka u Beogradu, tabloidi su prenosi svoju verziju stvarnosti. 

Izvor: Kolaž Istinomer

Na portalima Informer, Alo i Pink.rs javnost je mogla da vidi targetiranje praćeno senzacionalističkim naslovima. 

Pobunu studenata, u nekim od tekstova, povezali su sa opozicijom i proteklim izborima.

U tekstu „Grupa profesora FPN-a planira da nasilno zauzme fakultet, zgazi srpsku zastavu, proglasi autonomiju i otcepi ga od Beogradskog univerziteta!”, kao akteri označeni su profesori Đorđe Pavićević, Filip Ejdus i Biljana Đorđević.

„Ovu grupu predvode narodni poslanici Zeleno-levog fronta Đorđe Pavićević i Biljana Đorđević. Pošto su potpuno poraženi na svim izborima na kojima su učestvovali, a poslednji od njih su održani 2. juna, sada su svoje kandže usmerili na FPN”, objavio je Informer, a preneo Alo!, Pink je takođe preneo Informerov tekst kako „Đorđe Pavićević sprema upad na FPN”.