Izbori su „prekosutra“, a konferencija o izborima već sutra

Šta se može učiniti kako predstojeći izbori ne bi bili lošiji od ovogodišnjih koji su bili loši? Vođena tim pitanjem, ali i namerom da ponudi paket konkretnih, vrlo razrađenih preporuka za poboljšanje izbornih uslova, Crta organizuje međunarodnu onlajn konferenciju „Izbori su iza ugla – šta da se radi?“, sa širom otvorenim virtuelnim vratima za sve koji su zainteresovani i zabrinuti za budućnost demokratije u Srbiji.

Iako nam ubrzo stižu izbori na različitim nivoima i za različite grane vlasti, to sigurno nije najaktuelnija tema danas. Da li vakcinu prvo treba da primi učiteljica ili policajac? – svakako zvuči kao važnije pitanje u situaciji u kojoj se nalazimo.

Ali, na izborima bi trebalo posredno da odlučujemo i o tom pitanju, kao i o tome da li će nam država uopšte biti spremna da sprovede vakcinaciju u širem zahvatu i kako postavljamo prioritete u odnosu na javno zdravlje, ali i svaki drugi javni interes. Kao da se te bazične stvari gube iz vida u trendu osipanja demokratije, te u Crti smatraju da je neophodno „baviti se“ izborima i u datim okolnostima.

 

Pasti i dočekati se
Monolog sa početka čuvenog Kasovicevog filma „Mržnja“ kao da asocira i na ključnu temu Crtine konferencije:
„Znate priču o tipu koji je pao sa solitera? Padajući, broji spratove i hrabri se ponavljajući: Za sada je dobro…za sada je dobro…Nije bitno kako si pao. Bitno je kako ćeš da se dočekaš!“

 

Da li je moguće zaustaviti opadanje kvaliteta funkcionisanja institucija u Srbiji? U kakvom odnosu su izborni proces i slabljenje demokratije? Kako se (ne) primenjuju preporuke izbornih posmatračkih misija?

To su neka od pitanja o kojima će govoriti: Florijan Biber (Univerzitet u Gracu), Tom Lou (Mreža etičkog novinarstva), Jovana Marović (Politikon mreža), Nebojša Vladisavljević (Fakultet političkih nauka), Zlatko Dimitrioski (Most), Mario Mitre (NDI), Raul Muresan (ODIHR/OSCE), Srđan Cvijić (FOD), kao i ekspertkinje i eksperti Crte: Vukosava Crnjanski, Tamara Branković i Vujo Ilić.

Konferencija počinje sutra (petak, 18. decembar) u 10 sati i da biste je pratili, potrebno je da se registrujete danas.

 

*Ispravka: Od trenutka objavljivanja teksta došlo je do promene na listi učesnika. Zbog zdravstvenih razloga odustao je Ejdan Vajt (Mreža etičkog novinarstva), a na konferenciji će govoriti Tom Lou, bivši direktor za komunikacije te asocijacije.

 

Naslovna fotografija: Crta