Iz Upravnog odbora RTS-a u fotelju glavnog urednika TV O2

Nakon što je televizije sa nacionalnom frekvencijom TV Prva i TV O2 kupio Srđan Milovanović, vlasnik korporacije Kopernikus i brat poverenika Srpske napredne stranke za Niš, televizija O2 i Play radio dobili su novog glavnog i odgovornog urednika, Dragana Karadžića, koji je na tu poziciju došao sa funkcije zamenika predsednika Upravnog odbora RTS-a.
*
Dragan Karadžić / Printscreen TV Happy

Novi glavni i odgovorni urednik Televizije O2 i Play radija, Dragan Karadžić, izjavio je po stupanju na dužnost da je primarni zadatak u narednom periodu podizanje dnevne gledanosti televizije O2, kao i da će „stub programske šeme biti informativni, ali i sportski program“, “pa će tako O2 televizija ekskluzivno prenositi utakmice domaće fudbalske i košarkaške lige“.

Na sajtu ove televizije, koji i dalje nosi stari naziv B92, navodi se da je “tokom 25 godina provedenih u televizijskom biznisu”, Karadžić “karijeru gradio u zemlji i inostranstvu”, da je sarađivao “sa brojnim televizijama u Evropi i Aziji, naročito u Kini, gde je profesionalno boravio dve godine”. U njegovoj zvaničnoj biografiji stoji i da je “odličan poznavalac novih televizijskih platformi, kao i najnovijih svetskih televizijskih trendova”. U Srbiji ga, dodaje se, pamte kao “veoma uspešnog urednika Trećeg kanala RTS-a”.
Na poziciju glavnog i odgovornog urednika televizije O2 i Play radija došao je sa funkcije zamenika predsednika Upravnog odbora RTS-a, na koju je izabran u aprilu 2016. Za predsednika UO RTS tada je izabran univerzitetski profesor i sociolog Vladimir Vuletić, a za članove, između ostalih, politički analitičar Branko Radun, politikolog Ljiljana Đurđevac i slikarka i učesnica u rijaliti-programima Zorica Šujica. Podsetimo da je tadašnja članica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Gordana Suša javno rekla da sumnja da je izbor članova UO RTS-a namešten, jer najkvalitetniji kandidati nisu izabrani, dok je predsednik REM-a Goran Karadžić tvrdio da pritisaka i uticaja na članove REM-a prilikom tog izbora nije bilo. Zbog izabranih kandidata u to vreme su reagovali i Nezavisno udrženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), upitavši kako je moguće da se u UO RTS nađe stalno zaposlena u REM Ljiljana Đurđevac -„jedna od zloglasnih novinarki iz perioda Miloševićvog režima“, i koje su preporuke da „politički analitičar izuzetno blizak Srpskoj naprednoj stranci Branko Radun“ postane jedan od članova upravnog odbora RTS.
Ime Dragana Karadžića tada se nije dovodilo u vezu sa vladajućom strankom, ali su njegove „simpatije“ prema vlasti kasnije uočili pojedini korisnici Tvitera. Na toj društvenoj mreži često je kritikovao opoziciju, ali je po izboru na mesto glavnog urednika TV O2 izbrisao svoj nalog. Međutim, pojedini njegovi tvitovi i dalje se mogu naći na sajtu Vidovdan. Evo nekih od njih:
“90-ih su na protestima govorili iz ‘glave’ Đinđić, Vuk Drašković, Vesna Pešić. U poređenju sa njima, Škoro, Prelević, Petričić i ostali su zonska fudbalska liga u Sremu. Čitaju sa papira uz pomoć naočara!? A sta bi se desilo da dune košava i odnese papir?” (17. februar, 2019)
“Ivan Ivanović pledira da bude ‘humorista’, baveći se ličnostima na prizeman-uličarski način.
Humoristi su Bogom dani ljudi, ne čitaju viceve sa ‘idiota’, ne treba im ‘ajmo aplauz’, niti ‘copy paste Jay Leno’. Sa nostalgijom se sećam velikog Duška Radovića, Joce Hadži Kostića, Minimaxa…” (13. novembar, 2018)
“Telekom je kupio Kopernikus koji je u većinskom vlasništvu poljskog investicionog fonda Abris. Kablovski biznis je trenutno najunosniji u svetu, te je Telekom napravio odličnu akviziciju. Vrednost uloženog novca dupliraće se za 4 godine. Posao za pohvalu, a ne za amatersku kritiku.” (7. novembar, 2018)
“Samo drogiran ili lud čovek može Maju Gojković nazvati ‘fuxom’! Sergej Trifunović više ne vlada svojim postupcima, te ga pod hitno treba hospitolizovati.” (3. decembar, 2018)
U zvaničnoj biografiji koju je krajem 2015. dostavio REM-u za članstvo u UO RTS-a, Dragan Karadžić kaže da je završio Petu beogradsku gimnaziju, diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a da je na Fakultetu za poslovni menadžment u Baru stekao zvanje diplomiranog menadžera. 
U biografiji ističe da ima više od 25 godina menadžerskog iskustva u televizijskom biznisu. Za sebe kaže da poseduje znanje o domaćim i stranim televizijskim tržištima, posebno Azije i Kine, kao i da poznaje način rada i funkcionisanje velikih televizijskih sistema.
U biznis je značajnije zagazio 1990. godine kao generalni direktor Beogeneksa. Zatim je u periodu 1991-1993. radio u službi marketinga RT Novi Sad, kao predstavnik televizije u Beogradu.
U biografiji naročito naglašava period od 1993. do 1995. kada je bio odgovorni urednik na Trećem kanalu. Kako kaže, reorganizovao je Treći kanal u urbanu televiziju namenjenu mladima. “Borio se protiv šunda i turbo folka”, “podržavao je beogradsku rok scenu i zalagao se za politički pluralizam”. Kaže i da je producirao kultni novogodišnji program „Dva sata kvalitetnog programa“, u režiji Srđana Dragojevića. 
Od 1999. do 2000. radio je za Internacional Cg (nekadašnji Genex) kao zamenik generalnog dierktora za marketing i turizam. Bio je odgovoarn za poslovanje svih članica grupe: hotela Interkontinental, Konaci-Kopaonik, Hotel Alet u Bečićima, kao i za turističku agenciju Jugoturs.
Od 2001. do 2006. bio je generalni direktor ITV Multimedija, kompanije koja se bavila komercijalnim sms uslugama. Bio je odgovoran za softverska unapređenja i nove aplikacije za komunikaciju za čitaocima/gledaocima. Firma je takođe projektovala i postavila 1.000 svetlećih displeja na stubovima javne rasvete u Beogradu, stoji u zvaničnoj biografiji.
Bio je zamenik generalnog direktora Fox televizije tokom 2007. godine. Na funkciju člana UO RTS dolazi kao vlasnik i direktor u Prokarti Communications, kompaniji koja se bavi proizvodnjom profitabilnih interaktivnih formata, kao što su TV i SMS kvizovi.
Dragan Karadžić 2015. godine bio je kandidat za generalnog direktora RTS-a, ali je na javnom konkursu za direktora Javnog medijskog servisa izabran Dragan Bujošević.