Istinomer uživo ocenjivao ekspoze mandatara Vučića

Uživo smo pratili i ocenjivali ekspoze mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića i raspravu u Narodnoj skupštini.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić 9. avgusta je izneo plan rada za naredni period o čemu su u naredna dva dana raspravljali poslanici u Narodnoj skupštini. Istinomer je u realnom vremenu ocenjivao izjave mandatara i beležio njegova obećanja, koja ćemo naknadno proveriti. 

 

*
Aleksandar Vučić za vreme rasprave u Skupštini / Foto: FoNet

Osim toga, uočili smo da Vučić ponavlja neka od obećanja iz prethodnog ekspozea, koja u međuvremenu nisu ispunjena, a ponavlja i neke od tvrdnji za koje smo već utvrdili da nisu istinite i na koje vas podsećamo. U nastavku možete videti neke od izjava koje smo ocenili, a u narednim danima nastavićemo da detaljnije analiziramo ekspoze.

Jedna od važnih tema i u ovom ekspozeu bilo je restrukturiranje i privatizacija velikih javnih preduzeća. Tako je mandatar za sastav nove vlade rekao da smo krenuli u restrukturiranje EPS-a, Srbijagasa i Železnica. Istina je da su Železnice podeljene na četiri preduzeća, dok Fiskalni savet konstatuje da taj proces u EPS-u i Srbijagasu gotovo nije počeo, zbog čega Vučić dobija ocenu “skoro neistina”.

Govoreći o saradnji sa kineskim partnerima na infrastrukturnim projektima, Vučić je naveo i projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, iako komercijalni ugovor za taj posao još nije potpisan.

 

 

Podsećamo, Vučić je u kampanji izjavio da su radovi na jednoj od deonica od Stare Pazove do Novog Sada već počeli, a Istinomer je utvrdio da radova nema. U ekspozeu je naveo i da će radovi krenuti do kraja ove godine, iako je resorno ministarstvo nedavno saopštilo da rekonstrukcija počinje u prvom kvartalu 2017. godine.

Tokom rasprave u parlamentu o izboru nove vlade, Vučić je priznao da neće ispuniti obećanje o rokovima za završetak deonice autoputa od Ljiga do Preljine, te da ona neće biti otvorena 25. avgusta, kao što je više puta najavljivano. Dan nakon iznošenja plana rada vlade, pred poslanicima obećava da će sve biti završeno u oktobru.

Govoreći o ekonomskim rezultatima i planovima za dalje reforme, Vučić je rekao da “mi imamo uređene javne finansije”, zbog čega građani mogu očekivati povećanje plata i penzija. Međutim, u izveštaju Fiskalnog saveta u kome se prate fiskalna kretanja u prethodnih godinu i po, od kada traje fiskalna konsolidacija, između ostalog se navodi da su “javne finansije Srbije daleko od dobrog stanja i put do njihovog potpunog ozdravljenja biće veoma dug”. Zbog toga, Vučić dobija ocenu “neistina”.

Stari-novi šef vlade rekao je i da smo prepolovili spoljnotrgovinski deficit sa EU u odnosu na 2008. godinu kada je potpisan SSP, a zvanični podaci o razmeni sa EU, prikazani na slici ispod, pokazuju da je to “skoro istina”.

 

*
Izveštaj Evropske komisije o trgovinskoj razmeni sa Srbijom / Foto: Printscreen

U svom izlaganju naveo je da je Srbija ispunila sve ekonomske kriterijume Evropske unije, Svetske banke i Međunardonog monetarnog fonda. Međutim, u Izveštaju o napretku Srbije za 2015. godinu stoji da je Srbija “umereno pripremljena u pogledu razvoja funkcionalne tržišne privrede”, a zatim i da je “neophodno ostvariti dalji napredak u ovoj oblasti”. Slične ocene iznela je i Svetska banka, zbog čega i Vučićeva izjava da smo ispunili baš sve kriterijume dobija ocenu “neistina”.

Vučić je tokom predstavljanja plana rada buduće vlade dva puta izneo tvrdnju, koju inače uporno ponavlja, da je Srbija napredovala za oko 30 mesta na Duing biznis listi, iako je Istinomer odavno utvrdio da to nije istina.

Isto tako Vučić je rekao da Srbija ima niži PDV od 90 odsto zemalja u regionu, a ranije je nekoliko puta izjavio da je naš PDV najniži u okruženju, zbog čega je više puta dobio ocenu „neistina“.

Mandatar se pohvalio i stabilnošću deviznog kursa, za šta je od Istinomera, na drugoj strani, ranije dobio ocenu “istina

Vučić je odgovarajući na primedbe poslanika u parlamentu rekao da je tokom prošle godine Ikarbus proizveo 81 autobus sa Mercedesovom šasijom.

„Malo prođite po Beogradu, dođite i prođite po Beogradu pa ćete videti ‘Ikarbusove’ autobuse sa ‘Mercedesovom’ šasijom. Lepi su i čisti, uredni i dobri autobusi. Inače, prodato ih je 81, ako se ne varam, prošle godine, a ove godine očekujemo 125 i to ste promašili, a to je samo od mržnje“, rekao je Vučić.

Međutim, direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić ranije je izjavio za Istinomer kako je tokom 2015. Ikarbus proizveo 89 autobusa, od čega „46 ili 47“ sa Mercedesovom šasijom, zbog čega Vučić dobija ocenu „neistina“.

Ponovio je i obećanje o izvozu Fijata u Rusiju, rekavši da će ruski premijer Dmitrij Medvedev u oktobru doći u Srbiju i da ćemo dobiti odobrenje za izvoz. Podsećamo, Vučić je još 2013. godine najavio izvoz 10.000 fijata u Rusku federaciju, ali to obećanje nije ispunjeno.

Vučić se ponovo pohvalio i kako Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi, što smo već ocenili kao “skoro istinu.  

Stari-novi šef vlade govorio je i o ulaganjima u vojsku i njenoj modernizaciji, a između ostalog je rekao da je Vojska Srbije kupila dva transpornta helikoptera iz Rusije, što je Istinomer već ocenio kao “ispunjeno” obećanje.

Govoreći o unapređenju administrativnih procedura, Vučić se pohvalio da roditelji sada mogu znatno brže da prijave svoju novorođenčad, u 24 od ukupno 49 porodilišta, dok će u ostalih 25 to biti moguće do kraja godine. Iz resornog ministarstva su nam potvrdili da je to tačno, te Vučić dobija ocenu “istina”, iako je prvobitni rok koji je najavila ministarka Kori Udovički probijen.

Mandatar je tokom rasprave u parlamentu rekao i da porodilje u Srbiji imaju veća prava nego u Nemačkoj, gde moraju da se vrate na posao posle tri ili šest meseci, dok ovde mogu da odsustvuju i dve godine. Međutim, roditelji u Nemačkoj, koju Vučić često uzima kao primer, mogu da odsustvuju sa posla dok dete ne napuni tri godine, dok je prvih 12 meseci plaćeno, zbog čega Vučić dobija ocenu „neistina“.

Kada je reč o ulaganjima u poljoprivredu i vodoprivredu, Vučić je rekao da smo mi kao država u obnovu vodoprivrednih objekata u protekle dve godine uložili više nego ikada. Dakle, tačno je da je uloženo više novca zbog poplava 2014, ali je Vučić propustio da pojasni da su različiti donatori finansirali obnovu i izgradnju 28 brana, a država Srbija samo jedne, zbog čega je već dobio ocenu “neistina

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Vučić je rekao da je upućen u stanje u toj zemlji kao šef bezbednosnih službi, misleći na funkciju šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti. Podsećamo, Vučić je još pre dve godine obećao da će podneti ostavku na to mesto.

Mandatar za sastav nove vlade je ponovio i neka od obećanja iz ekspozea iz 2014. godine, poput plana za privatizaciju Dunav osiguranja, za šta je već dobio ocenu „neispunjeno“.

Tokom rasprave u parlamentu Vučić je priznao i da “nema rešenje za privatizaciju sportskih klubova”, dok je u prethodnom ekspozeu obećao “uvođenje reda u oblast sporta kroz rešavanje pitanja privatizacije u sportu i finansiranje sporta”. Budući da posle dve godine na vlasti priznaje da nije u stanju da sprovede ono što je sam obećao, Vučić dobija ocenu “nedosledno”.