Istinomer na sudu, komunalci u svojim foteljama

Nakon neprimerne intervencije i nasilne zabrane snimanja intervjua ekipi Istinomera na javnoj površini, nakon pretnji komunalnih policajaca da će nam oštetiti opremu i nakon zvanične preporuke Zaštitnika građana da čelni čovek beogradske Komunalne policije Nikola Ristić bude razrešen, pred sudiju izlazi samo tadašnji fotograf Istinomera, Dragan Kujundžić.
Foto-reporter Dragan Kujundžić saslušan je danas po drugi put u Prekršajnom sudu u Beogradu zbog toga što je, kako se navodi u prijavi, 25. septembra prošle godine na Savskom šetalištu ometao komunalne policajce u obavljanju službene dužnosti.  Tada je ekipi Istinomera Komunalna policija zabranila snimanje ispred restorana “Savanova” i napisala nam prekršajne prijave uz obrazloženje da se nalazimo na gradilištu.
Kujundžić je pred sudijom za prekršaje ponovio da ni on niti bilo ko od članova novinarske ekipe nije ometao komunalne policajce u obavljanju službene dužnosti. Iako je prethodno advokat Istinomera zatražio da se na sledeće ročište dovedu i svedoci, i to načelnik Komunalne policije Ristić i njegov zamenik, dvoje komunalnih policajaca kao i ostatak novinarske ekipe Istinomera, to nije učinjeno. 

“Ono što je jako čudno da u tom spisu koji smo ranije priložili uz fotografije, video, moju izjavu, ne postoji papir Ministarstva građevine koji je dobila Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i gde se navodi da je obustavljen postupak za izdavanje rešenja kojim se odobrava rekonstrukcija obaloutvrde reke Save, pa je jasno da za tu lokacije nema građevinske dozvole, te da nije u pitanju gradilište što prijavu Komunalne policije čini apsurdnom”, kaže Kujundžić.

Kujundžić je svoje izjave na sudu suočio sa šefom područine organizacione jedinice Srđanom Ilićem koji je još jednom ponovio da se ekipa Istinomera nalazila na gradilištu i da na licu mesta nije bilo drugih civila što fotografije i snimci sa lica mesta demantuju! 

https://www.youtube.com/embed/QG2iEF3lD18″ frameborder=“0″ allowfullscreen=““>

Verovatno najzanimljivija izjava iz Ilićeve službene beleške do koje smo došli uz pomoć Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja jeste da smo verbalno provocirali pričajući da je projekat „Beograd na vodi“ „laž i obmana“. 

„Lica u prekršaju su grupno počela da provociraju i skretanjem teme sa njihovog, na navodne prekršaje u ulici Strahinjića bana koja je u „haosu“, da gradilište na kojem su se nalazili nema građevinsku tablu, te da je projekat „Beograd na vodi“ laž i obmana, pozivajući se pritom da su novinari“, naveo je Ilić.

Ove navode smešno je i demantovati s obzirom da se na snimku jasno vidi i čuje da ni u jednoj rečenici nismo razgovarali o projektu „Beograd na vodi“, već samo o elementarnoj odbrani naših građanskih prava u tom trenutku. 

Podsetimo, u svom izveštaju, Zaštitnik građana, utvrdio je da je komunalna policija za svega 14 minuta, koliko je trajala “intervencija” načinila – 30 prekršaja!? Neki od propusta u radu Komunalne policije, kako se navodi u dokumentu Zaštitnika građana, jesu nezakonita i nepravilna upotreba fizičke sile, nepostojanje osnova za legitimisanje članova novinarske ekipe Istinomera i sagovornika Istinomera, a samim tim i osnova za kasnije pokretanje prekršajnog postupka, kao i pretnja komunalnog policajca da će novinarima oštetiti opremu ukoliko ne prekinu snimanje. 

“Nije dobra privatizacija bilo kakve oružane ili paraoružane formacije koja treba da služi javnom interesu. A posebno je loše što su se dogodila dva incidenta sa novinarima koji su, u stvari, jedan od ključnih aktera demokratske kontrole rada vlasti”, rekao je tada Zaštitnik građana, Saša Janković.

Mesec dana nakon incidenta sa Istinomerom, načelnik Komunalne policije Nikola Ristić i njegov zamenik učestvovali su i u sprečavanju novinara KRIK-a da postave pitanje gradonačelniku Beograda, Siniši Malom. Tada su čak “oteli” fotoaparat novinarima u pokušaju da obrišu snimljeni materijal. 

Načelnik, njegov zamenik i šef područne organizacione jedinice i dalje su na svojim radnim mestima. Gradska uprava, kojoj komunalna policija odgovara, nije se čak potrudila da sačini i obelodani izveštaj o incidentima. U gradu u kom se pod fantomkama ruše delovi naselja, jedini komentar je – može im se.