Imali smo najveći rast na Zapadnom Balkanu – laž godine!

Cele godine smo proveravali da li je to što političari govore istina. Često smo ih „lovili u laži“ ili beležili kako zaobilaze istinu. Čitaocima smo prepustili da odluče koja je to neistina obeležila 2017. godinu. I na ovim izborima pobedio je Aleksandar Vučić sa tvrdnjom da je Srbija tokom 2016. imala najveći privredni rast na Zapadnom Balkanu. A nije.
Dokazali smo da su bolji plasman od Srbije imali Albanija i Kosovo. Tako je od gotovo 6.000 glasova u našoj anketi Vučićeva pobednička izjava dobila nešto više od 1.600. Treba napomenuti da je u izbor od 12 izjava za „Laž godine“ ušlo čak pet izjava trenutnog predsednika Srbije – sam Vučić je tako osvojio gotovo polovinu svih glasova u anketi, pa je u tom smislu ovo još jedna ubedljiva pobeda Vučića. 
*
Ilustracija: Istinomer 
Drugu poziciju zauzela je ministarka pravde Nela Kuburović, koja je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija izjavila da na Kosovu 1998-1999. godine nije bilo humanitarne katastrofe ni progona kosovskih Albanaca. Istinomer je detaljno analizirao nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti UN, koje dokazuju suprotno i pokazuju šta se tih godina događalo na Kosovu, kao i koliko je ljudi prognano sa ovog područja. Ministarka Kuburović osvojila je nešto više od 1.500 glasova.
Treću nagradu naše publike dobila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković za izjavu da ona i nije menjala stranke, već da je to samo urbana legenda i da je ona uvek bila „verna sebi“. Iako bi ova izjava možda pre trebalo da ide u rubriku „Što zelenije to pliva“, Istinomer se potrudio da podseti i Maju Gojković i čitaoce kako i koliko je „preletala“ današnja funkcionerka Srpske napredne stranke. Čitaoci su to znali da cene, pa je zahvaljujući njihovim glasovima, Maja Gojković dobila bronzanu medalju na ovom našem takmičenju – u dosta jakoj konkurenciji.
Ostale izjave koje su ušle u uži izbor za laž godine i rezulatate glasanja možete pogledati ovde