Ilustrovano licemerje vlasti

Tekst “Psi su pušteni“ pojavio se ove nedelje u “Ilustrovanoj politici“, a mogao je da bude štampan i juče ili sutra. Jer, on je samo posledica već poduže vreme kreiranog stanja u srpskom novinarstvu upravo od strane onih koji se sada, je li, ograđuju od “Ilustrovane“.
Tekst Djordja Martića, objavljen u “Ilustrovanoj Politici”, a još više naslovna strana, izazvali su mnogo žuči i reakcija.
Sablaznila se  medijska zajednica, bar onaj deo koju ilustruje iskeženi rotvajler na naslovnoj “Ilustrovane“. Javili su se i Reporteri bez granica, a ambasada SAD je citirala Tomasa Džefersona.
Bio sam ubedjen, bez obzira na sve to, da ne treba reagovati na ovaj, pre svega, stupidan tekst, a zapravo kolaž već objavljivanih storija po raznim provladinim službenim glasnicima.
Ipak, desilo se nešto neočekivano što me ubedilo da promenim mišljenje.
Iako su objavljivane i mnogo veće gadosti, po prvi put oglasila se i – vlast. I to ne bilo ko, već sam Aleksandar Vučić i Suzana Vasiljević, predsednikova savetnice za medije.
Hitro su predsednik na TV Prva, a Vasiljević ostavkom na članstvo u Nadzornom odboru Politike AD stali u odbranu “kerova”.
Ju, otkud ovo, zapitalo se njih dvoje.
E, to je već uvreda preko koje se ne sme ćutke preći jer vređa inteligenciju ne samo prozvanih novinara, već i svakog građanina Srbije sa prosečnim koeficijentom inteligencije.
Vučić i S. Vasiljević su nam ponudili otprilike ovakvo objašnjenje: jednog dana seli dokoni Kozić i Martić u “Šumatovcu“ i onako, iz čista mira, kažu jedan drugome:
“A, što ne bismo ove iz Vremena, NIN-a, Danasa i ostalu izdajničku bratiju proglasi kerovima?“
“Stvarno, što da ne“, odgovara ovaj drugi.
Sic!
Tekst “Psi su pušteni“ pojavio se ove nedelje u “Ilustrovanoj“, a mogao je da bude štampan i juče ili sutra. Jer, on je samo posledica već poduže vreme kreiranog stanja u srpskom novinarstvu upravo od strane onih koji se sada, je li, ograđuju od  “Ilustrovane“. 
I još nešto. Autor uopšte nije onaj koji je potpisan ispod teksta. Pisali su ga i pišu  godinama razni vučićevići i mitrovići, urednici i vlasnici “Alo“ i “Srpskog telegrafa“, da ne nabrajam dalje, a samo sticaj okolnosti je doveo do toga ovo kolektivno delo da bude objavljeno ovde i sada.
I zato je Vučićevo izvinjavanje i ostavka S. Vasiljević samo ilustrovano licemerje i ništa više od toga.
 
Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović