I bebe u funkciji propagande

U situaciji kada od korone dnevno, po zvaničnim podacima, umre oko 50 ljudi, nekoliko medija bliskih vlasti senzacionalistički je plasiralo vest o “bebi bumu” u Beogradu, a neki su otišli čak dotle da su tvrdili da je “u Beogradu rođeno najviše beba u poslednjih 20 godina”.

“Srbijo, raduj se!… Nikad više beba u dva najveća porodilišta! Ovakav bebi bum nije bio poslednjih 25 godina!”, naslov je teksta iz tabloida Informer od pre dva dana. O “bebi bumu” prethodno je pisao i Blic, koji navodi da u porodilišu Narodni front očekuju najveći broj beba za poslednjih 20 godina.

Novosti su objavile da je “sjajan rekord oboren u korona godini”, a o “oborenom rekordu” piše i magazin Novosti, koji čak tvrdi da je “u Beogradu rođeno najviše beba u poslednjih 20 godina”. Vest je objavila i Politika, a originalno je potekla sa RTS-a, nakon gostovanja direktora GAK „Narodni front“, doktora Željka Mikovića.

Povezan sadržaj

U tekstu pod naslovom “Bebe ne mogu da čekaju, u Narodnom frontu rođeno najviše beba u poslednje dve decenije” na sajtu RTS-a citira se dr Miković, koji kaže da je porodilištu na čijem je čelu ove godine rođeno 7.245 beba i da do kraja meseca u toj ustanovi očekuju 7.800 beba, “što je najveći broj novorođenčadi za poslednjih 20 godina”.

Tu bombastičnu vest na Tviteru je podelio Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiji, retvitujući svog stranačkog šefa Aleksandra Šapića, čiju uredničku procenu “ovo je vest za sve naslovne strane” kao da su pročitali urednici svih pobrojanih medija.

Pročitali su je, doduše, i drugi tviteraši, koji su Aleksandru Šapiću skrenuli pažnju da je broj beba u Narodnom frontu veći zbog zatvaranja pojedinih beogradskih porodilišta, odnosno njihovog prelaska u sistem kovid bolnica. Kako su nam potvrdili iz grupe lekara „Ujedinjeni protiv kovida“ porodilišta u KBC Zemun i Zvezdara ne rade, a porodilište u „Dr Dragiša Mišović“ radi u smanjenom kapacitetu – pola odeljenja je u kovid sistemu, pola je „sačuvano“ za regularne porođaje. Da bi to moglo da bude objašnjenje, odnosno “jedno od objašnjenja”, direktor Narodnog Fronta dr Željko Miković potvrdio je za Istinomer, ali je dodao da to i ne mora da bude tačno, jer je, kako kaže, najveći broj porođaja bio tokom letnjih meseci kada su radila sva porodilišta u Beogradu. To je znak, dodao je, da GAK Narodni Front radi dobro.

Da li se, zaista, može govoriti o “bebi bumu” u korona godini, pa čak i tvrditi da je u Beogradu rođeno najviše beba u poslednjih 20 godina, kao što to rade pojedini mediji?

Sudeći po poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), ne da u Beogradu nije rođeno najviše beba u poslednje dve decenije, nego nije rođeno ni više beba u odnosu na prošlu godinu. “Broj živorođenih u Beogradskom regionu u periodu januar-oktobar 2020. je za 806 manji od broja živorođenih u istom periodu 2019. godine ili za 4,8 odsto”, navodi se u poslednjem izveštaju RZS-a.

 

 

 

U istom izveštaju RZS-a navodi se da je broj umrlih u Beogradskom regionu od januara do oktobra 2020. za 966 veći od broja umrlih u istom periodu 2019. godine ili za pet odsto.

 

 

Slično je i na nivou cele Srbije. U prvih deset meseci ove godine u Srbiji je rođena 51.753 beba, što je za isti period prošle godine manje za 1.329, odnosno za 2,5 odsto.

Povezan sadržaj

S druge strane, broj umrlih u Srbiji za prvih 10 meseci 2020. iznosio je 86.798 i u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj umrlih bio 84.168, beleži se rast od 2.630 ili za 3,1 odsto, stoji u izveštaju RZS-a.

Dakle, iako je u porodilištu Narodni Front od početka godine rođeno najviše beba za poslednjih 20 godina – iz ovih ili onih razloga, ne može se govoriti o nekakvom “bebi bumu” u korona godini ili čak tvrditi da je “u Beogradu rođeno najviše beba u poslednjih 20 godina”, kada vidimo da je samo prošle godine u Beogradu rođeno više beba. Upravo suprotno – pogledom na tabelu iz zvanične baze podataka RZS, možemo videti jedino da je stanovnika u Srbiji sve manje i da je prirodni priraštaj već 20 godina negativan (od 1999. do 2019.), te da će taj trend zadržati i ove godine.

 

Naslovna fotografija: Canva