Hoće li Vlada osuditi govor mržnje Vjerice Radete?

"Radikali su uvek bili jaki na rečima i vidljivi kada su imali podršku vlasti. Neophodno je da Vlada javno osudi ovakve ispade, kako bi pokazala da ne podržava ovakvu retoriku i da ne stoji iza nje“, navodi Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanske inicijative.
*
Foto/FoNet/SRS

„Govor mržnje u slučaju Vjerice Radete posebno je opasan zato što to ona govori iz pozicije moći, zato što se izjave slične ponavljaju, zato što ne vidimo nikakvu osudu u vlasti i to sve ima uticaja na samu politiku u Srbiji, jer to nije izjava bilo koga, to je izjava jedne uticajne političke ličnosti, koja ima prostor u medijima kao i njen šef i to u medijima sa nacionalnom frekvencijom“, kaže za Istinomer Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, povodom slučaja tvita poslanice Vjerice Radete koji je podigao veliku prašinu u javnosti.

Vjerica Radeta je 23. jula na svom tviter nalogu podelila svoj stav o smrti predsednice udruženja „Majke Srebrenice“: „Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?“
*
Foto: Twitter/Screenshot

Hatidža Mehmedović, preminula predsednica udruženja “Majke Srebrenice”, prethodnih 20 godina borila se za istinu o genocidu u Srebrenici, u kojem je i sama izgubila sinove Almira i Azmira, supruga Abdulaha, dva brata i brojnu rodbinu. 

Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže da je tvit Vjerice Radete govor mržnje i da će Beogradski centar za ljudska prava podneti krivičnu prijavu protiv potpredsednice parlamenta. Mada bi, po njenoj oceni, tužilac trebalo da reaguje i bez bilo kakve prijave. 
 “Mi ćemo pokrenuti neki postupak, videćemo šta nam je na raspolaganju. Mislim da u ovom slučaju ona može čak da bude i krivično gonjena, mislim da je to jedno krivično delo, ali o tome bi trebalo sud da odluči”, izjavila je Petrović. “Ona je nedostojna da bude uopšte narodni poslanik i bez tog tvita, s obzirom na to kako reaguje u parlamentu i šta je sve do sad govorila, a posle ovoga, bi po meni, naravno, trebalo da bude isključena iz parlamenta”.
Sa druge strane, šef pravnog tima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), čiji je Istinomer deo, Pavle Dimitrijević kaže da ovde sa pravne strane nema slučaja govora mržnje “jer je stav iznesen na Tviteru, koji nije medij i ne potpada pod zakon i samim tim nije regulisan sa stanovišta elektronskih  medija, te da ona po automatizmu ne može da snosi nijednu sankciju“. Dimitrijević kaže da  “ne postoji oštećena strana koja bi mogla da podnese tužbu” i da bi to jedino imalo smisla u slučaju da neko od rođaka Hatidže Mehmedović odluči da podnese tužbu pred sudom u Srbiji za govor mržnje, to bi imalo smisla“.
Predsednica Skupštine Maja Gojković je, dva dana nakon što je Radeta objavila pomenuti tvit, osudila ponašanje Radete navodeći da su “izneseni stavovi neprihvatljivi i ni na koji način ne oslikavaju stavove i vrednosti koje zastupa parlament Srbije”. Dan ranije pisanje Vjerice Radete osudila je i Zorana Mihajlović: 
“Od funkcionera SRS navikli smo da slušamo najružnije reči upućene političkim protivnicima, ali nisam verovala da su toliko besramni da vređaju i preminule”, piše u saopštenju ministarke Mihajlović.
Reagovao je i potpredsednik vlade Rasim Ljajić, nazvavši izjavu Vjerice Radete “sramnom i neprimerenom”, a Ljajićeva SDP najavila je podnošenje inicijative gradskim vlastima u Novom Pazaru da jedna ulica u tom gradu dobije ime po preminuloj predsednici udruženja “Majke Srebrenice“.
Nakon lavine negativnih komentara i osuda, najpre na Tviteru, a potom i u široj javnosti, sporni tvit je nestao sa profila Radete, a ubrzo nakon toga ni njen profil više nije postojao na ovoj društvenoj mreži.
“Mislim da reakcije vlasti nisu bile odgovarajuće. Bilo je sporadičnih reakcija, ali te reakcije su samo alibi za vladu, to je kao dobar I loš policajac. Mislim da je neophodno pokrenuti proceduru u parlamentu koja bi se završila oduzimanjem poslaničkog mandata Vjerici Radeti i to ne samo zbog ovog slučaja već i zbog njenih drugih akcija. Hapšenje Vjerice Radete takođe je bilo neophodno zbog zastrašivanja svedoka u slučaju Šešelj pred Haškim tribunalom. Važno je da se nastavi pritisak javnosti”, dodaje direktora Helsinškog odbora za ljudska prava Izabela Kisić.
*
Izabela Kisić/Foto/FoNet/Medija centar

Šef pravnog tima CRTE Pavle Dimitrijević kaže da bi “tužilaštvo moglo kumulativno da ispita šta Radeta radi i da više njenih izjava u prethodnih godinu dana stavi u jedan kontekst”, jer to “ima mnogo više i pravne i praktične logike, ima elemenata da se ispita kako se ona ponaša u javnom prostoru i kakve izjave daje“.

Izvršna direktorka Građanske inicijative Maja Stojanović izjavila je za Istinomer da se “politika Srpske radikalne stranke nije promenila od devedesetih do danas”:
“Ono što se menjalo tokom ovih nekoliko decenija jeste odnos vlasti i državnih institucija prema postupanju i retorici SRS. Radikali su uvek bili jaki na rečima i vidljivi kada su imali podršku vlasti. Neophodno je da Vlada javno osudi ovakve ispade, kako bi pokazala da  ne podržava ovakvu retoriku i da ne stoji iza nje“, zaključuje Stojanović.