Hauzmajstori

Sa Dinkićem se nikad ne zna, reče Boris Tadić u Briselu. Očajno loša teza! Izgovorena kao odgovor na pitanje kakva vlast čeka Srbiju posle izbora. Tadić se drži oprobanih koalicionih partnera a Dinkića vidi u izmaglici. U kojoj mu se gubi trag.

Sa Dinkićem se, zapravo, sve zna ako to neko hoće i želi. Tadić nije ni završio briselsku rečenicu, a Mlađan je već hvalospevao Koštunici. Rešio magistar da najzad doktorira pa zakucao na legalistina vrata. Ni bolje vlade, ni boljeg premijera, ocena je koju je narodni poslanik M. D. dao bivšem. U daljem ocenjivanju reče Dinkić da je Koštunica bolji od Cvetkovića, da je za predsednika vlade predlagao Šutanovca i Đilasa, da nema problem sa naprednjacima ali da ima sa Tomom i Vučićem. I tako redom po muškim faktorima srpske politike. Zaboravio si devojke!

One ga, doduše, kao Gadafija, okružuju pri svakom pojavljivanju pred kamerama. Onomad u Kraljevu, dvoje ministara iz njegove stranke stajaše kao ikebana dok je on, Mlađan, davao poslaničku izjavu. Verica Kalanović i Nebojša Ćirić kao ukras oko malog vođe. Diskutabilno je ko je od njih troje više kvario kadar.

O Mlađanu Dinkiću već sam pisao na ovim stranama kao o ekspertu za sve što ima veze sa margarinom. Pomešan sa svim, umešan u sve. Jestivo, ali otužno u većoj količini. Nešto nalik hauzmajstoru zgrade koji, dok menjate bravu na ulaznim vratima, ume samo da vam pridržava alat. U međuvremenu ide po komšiluku i ogovara vas da ste trošadžija jer imate neprimereno veliki vodokotlić sa hladnom i toplom vodom. Inače, zove se bojler.

I nije nikakvo iznenađenje to što je Dinkić sada odlučio da o Koštunici govori u superlativu. Kad već nije stao u red sa onim „inetelektualcem“ Vrzićem da potpiše peticiju za zaštitu Koštunice od „progona“ može bar da osvetli lik nenasmejanog. Mogao bi ujedinjeni regionalni lider doktoru prava da kaže i da može da se pozove na član 100. ZKP-a koji mu dozvoljava da ne svedoči ukoliko ga svedočenje izlaže materijalnoj šteti, velikoj sramoti i krivičnom gonjenju. Mogao bi to da bude ključ za doktoriranje na pokvarenoj bravi!? A da Vrzić pridržava alat.

Nabrojao je Dinkić sve uspehe Koštuničine vladavine za koje reče da sadašnja vlada može samo da ih sanja. Daleko bilo da aboliram sadašnje sanjare, ali Mlađa ni reči ne reče o javi pod Koštunicom i tumaranju unazad, reinkarnaciji mračnog, o politici tunela i laguma, o noći Legijine predaje. Valjda mu se ne uklapa u doktorsku disertaciju.

Otuda je Borisova izjava laički nepametna. Sa Dinkićem je oduvek sve bilo jasno, uvek je netragom u izmaglici. Iz nje izranja uvek kad je gusto ne bi li bilo još gušće. To je ovih dana osetila i sada već bivša vlast DS-SPO-G17 u Bajinoj Bašti koju je zbacila upravo izmaglička Dinkićeva stanka formirajući nov gradski stožer sa DSS-om i radikalima. Borise, šta tu nije jasno?

Ako se i politika shvati kao bojler čija je protočnost dovoljna da ispusti sav višak i da se u njemu ne zadrži kamenac onda će i svaki pravi hauzmajstor umeti da ne izgovori „nikad se ne zna“.