Grupni portret s damom

Angela Merkel je protutnjala kroz Beograd u najboljem maniru nemačke autoindustrije, punim gasom, bezbedno zaštićena airbegovima. Blindirana nemačka kancelarka menjala je brzine onako kako je menjala i sagovornike, ručna kočnica bila je sve vreme u njenim rukama. Kanabe na koje su preko puta gospođe u tamnim pantalonama sedali Boris, Mirko i ostali nosi etiketu zastarelog modela srpske zaprege čiji su dizgini odavno ispušteni iz ruku. Džaba ragi vikati: đi!

Kažu da je Angela, ne baš anđeoski, donela gorku pilulu u Beograd. Kakve je to otrove imala u prvoj pomoći? Svi se svode na jedan – stanje u regionu i odnose država koje su nekada bile točkovi istog automobila. Merkelova je izričita u zahtevu da se kotrlja i onaj rezervni, pod uslovom da mu se upumpa vazduh i da Beograd pristane na to da se i on ubuduće oko osovine okreće nezavisno. Dakle, sve bi bilo uredu i budućnost Srbije u Evropskoj uniji je otvorena samo da nije tog neprijatnog Kosova. A ono će, sva je prilika, biti pogonski točak na srpskim taljigama.

Agresivna retorika iz nekih beogradskih krugova, koja je poslednjih sedmica bila dominantna u rešavanju konflikata na Kosovu, nije bila dobar uvod u dobrodošlicu gošći iz Nemačke. Pa kud kurblom na verovatno najmoćniju ženu evropske politike? Ta ne reaguje ni na kontakt-ključ, ne pali se ni na dugme. Donela je GPS sa preciznim koordinatama kretanja srpske politike na putu ka Briselu, ukoliko ova odluči da se poveze autoputem i odustane od makadama. A da asfalt ne razvlači Mrkonjić. Ni pre ni posle roka.

Merkelova nije otišla a da prethodno nije posetila prvog među jednakima, Mirka od finansija, sa kojim je razmenila kurtoazne replike glede ekonomske saradnje dveju zemalja. Mirko je zadovoljan ulaganjem nemačkih kompanija u Srbiju, Merkelova još više. Samo neka se pare vrte. I samo još da znamo gde i oko koga se vrte.

Da grupni portret s damom bude zaista grupni i potpun, pobrinuo se ministar koji se preziva kao ja. Zadovoljan zbog činjenice da Nemačka podržava evrointegracije Srbije dodaje da nema saglanosti u vezi sa kosovskim problemom. Da je pažljivo slušao gospođu u belom sakou znao bi da je upravo iscrtala evropski put kojim Srbija treba da ide, da on vodi preko Kosova kojeg u isto vreme treba da se mane. Ako nema saglasnosti, čemu onda zadovoljstvo kada je jasno da je to dvoje uzročno-posledično povezano. Slabašne su ove tarnice spram nemačkih 600 konja pod haubom. Dobili ste uputstva: vezuj konja za spojler.

Angela Merkel zakopčala je svoj beli kaputić, pripodigla crne pantole i napustila Beograd brže nego onomad Putin. Za njom je ostao grad tamo gde vekovima i jeste, na ušću dveju reka ispod Avale čekajući neizvesno sutra. Sa velikom izvesnošću da koliko sutra Merkelova zatraži da se onaj otrov koji je donela ovde i proguta. Zapravo, ona je to već zatražila, samo mi glumimo kao da smrt nije ništa. Još neko vreme gledali smo za zatamnjenim staklima bez mogućnosti da vidimo da li nam ruka iznutra maše u odlasku. Mračno je unutra, još mračnije spolja. Doviđenja, Angela, istovarila si gepek i otišla. Iz auspuha vijori gust, crn dim. Ovde i dalje ragi viču: đi!