Građani moraju da znaju šta su im prava da bi za njih mogli da se bore

Da bi građani mogli da se bore za svoja prava moraju najpre da saznaju koja su to prava. Ovo je zaključak Istinomer foruma pod nazivom “Šta sve (ne) možeš u Srbiji kada si građanin?", održanom večeras u Valjevu, u organizaciji CRTE, Istinomera i Fondacije "Fridrih Ebert".
Učesnici foruma, novinarka Tamara Skrozza; sudija Apelacionog suda Miodrag Majić; autor video projekta „Ciklotron“ Dušan Čavić; novinarka i urednica „Kolubarske.rs“ Darija Ranković i programski direktor CRTE Raša Nedeljkov složili su se da su građanima potrebne institucije koje rade u njihovom interesu, ali i zaključili da to danas nije tako. „Ako bismo danas mogli da raspravljamo u kom pravcu da razvijamo institucije, to bi značilo da već imamo sistem. Nažalost, mi gradimo institucije stihijski. Da bismo ubedili građane da su nam potrebne bolje institucije, prvo treba ih ubedimo da su nam one potrebne“, izjavio je sudija Majić. 
*
Istinomer forum u Valjevu / Foto: Istinomer

Građanima nedostaje svest da su oni, kao poreski obveznici, ti koje obezbeđuju funkcionisanje institucija koje treba da rade u njihovom interesu. “Mi, kao građani, moramo da branimo institucije i to upravo tako što ćemo od njih svakodnevno da tražimo da rade ono zbog čega su nastale” izjavio je Raša Nedeljkov. 

Građanski aktivizam počinje upornošću pojednica i jedino ona može da da rezultate. “Ja sam aktivista jer želim da živim uređenom društvu i u zemlji u kojoj se poštuju zakoni. Verujem i zato ne odustajem”, naglasio je Dušan Čavić. 
Uloga medija u informisanju i obrazovanju građana veoma je značajna, ali danas se mediji ne bave ni edukacijom ni informisanjem, smatra Tamara Skrozza. „Društvo ne može bez slobodnih medija kao što ne može ni bez građana. Ipak svako od nas je medij za svoje okruženje i treba da mu prenosi informacije i postavlja ključno pitanje za svoje okruženje. U tome je moć svakog od nas“, dodala je Skrozza.
*
Istinomer forum u Valjevu / Foto: Istinomer

Za građane su posebno značajni lokalni mediji koji bi trebalo da se bave lokalnim temama, a njih je sve manje. Valjevo je nekada imalo 15, 16 medija, a danas gotovo da nema informativnu redakciju, naglasila je novinarka Darija Ranković. „Stanje u medijima je slika društva. U medijima nikada nije bilo sjajno, ali nikada ni ovako loše. Za to su krivi država i sistem“, naglasila je Ranković.

Istinomer forum pokrenuo je razgovor o odgovornosti javnih vlasti, pravima građana na slobodne medije i učešće u demokratskim procesima.