Grad plaća 30 hiljada evra za koncert Željka Samardžića

Osim što će finansirati organizaciju novogodišnjih koncerata, Beograđani će iz gradskog budžeta sponzorisati i koncert pop-folk pevača Željka Samardžića, povodom jubileja njegovog rada. Ulaz na koncert, međutim, nije besplatan, već se karte naplaćuju, a posao organizacije dobila je po automatizmu firma “Music play”, kojoj će grad isplatiti 3.540.000 sa PDV-om, odnosno 30 hiljada evra, na ime organizacije.

Željko Samardžić, domaći izvođač pop-folk muzike, održaće solistički koncert u Sava Centru 23. decembra, povodom 25 godina karijere. Karte za ovaj događaj uveliko su puštene u prodaju, po cenama od 1.200, 1.700 i 2.300 dinara. 

Iz navedenog, deluje kao da je ovo samo još jedan regularan koncert komercijalnog tipa. 

Međutim, podatak da je organizator ovog događaja Centar beogradskih festivala CEBEF, nedvosmisleno nameće sledeće pitanje: 

Zašto se ustanova kulture grada Beograda bavi organizacijom i finansiranjem koncerta jednog pop-folk pevača, za koji se karte uredno naplaćuju? 

Nastup je, kako se navodi, u okviru redovne sezone Centra beogradskih festivala, dakle, nije u sklopu “Beogradske zime”, niti bilo koje druge manifestacije na koju je ulaz besplatan.

Foto: Printscreen/CEBEF

 

“Usluga kulture”

 

Naime, dokumentacija o javnoj nabavci za koncert Željka Samardžića naslovljena je kao “usluga kulture”, a uvidom u ovaj dokument saznajemo da je pregovarački postupak pokrenut bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda. 

Kao osnov za primenu pregovaračkog postupka, u dokumentu se poziva na član 36 Zakona o javnim nabavkama, u kojem se postupak opravdava:

“Ako zbog tehničkih, odnosno umetničkih razloga predmeta javne nabavke ili iz razloga povezanih za zaštitom isključivih prava, nabavku može izvršiti samo određeni ponuđač”.

Ugovor je dakle, po automatizmu, dodeljen Agenciji za muzičko scensku delatnost MUSIC PLAY, kojoj će grad isplatiti 3.540.000 dinara sa PDV-om, za organizaciju ovog koncerta.

Dakle, za koncert Željka Samardžića, iz gradske kase odvojeno je preko tri i po miliona dinara, odnosno preko 30 hiljada evra. Pritom ulaz na ovaj događaj nije besplatan.

CEBEF na naša pitanja o tome, kako i zašto je odlučeno da ova ustanova sponzoriše Samardićev koncert, nije uputio nikakav odgovor.

 

Čiji koncerti su od kulturnog značaja za Beograd?

 

CEBEF je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, “ustanova kulture koja u svojoj nadležnosti ima organizaciju gotovo polovine stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd”.

Primera radi, ova ustanova je sponzorisala koncerte Nemačkog kamernog orkestra (2.056.800,60 dinara), Vojvođanskog simfonijskog orkestra (1.231.200,00 dinara), pijaniste Pjotra Andreševskog (1.243.603,20 dinara) i drugih.

Kada je reč o domaćim izvođačima, CEBEF je finansirao nastup Gorana Bregovića i njegovog “orkestra za venčanja i sahrane”, u okviru Dana Beograda u Moksvi 2017. godine, iznosom od  2.579.236,80 dinara. Takođe, za samostalni koncert Discipline Kitschme 2018, ova ustanova je izdvojila 524.000,00 dinara.

No, pored toga što se bavi organizacijom “filmskih i muzičkih festivala sa višedecenijskom tradicijom”, CEBEF se i ranije pojavljivao kao organizator manifestacija u kojima učestvuju izvođači komercijalne muzike. 

Primer ovakve prakse jeste festival “Beogradska zima” u okviru čijeg pratećeg programa svake godine nastupaju razni pop-folk izvođači, o čemu je Istinomer već pisao

Povezan sadržaj
Katarina Baletić 25. 12. 2018.

Tako će i ove godine, po predviđenom planu i programu, na ovom festivalu nastupiti izvođači za čije će angažovanje grad iz budžeta izdvojiti pozamašnu sumu novca.

Naime, CEBEF je nedavno objavio podatke o javnoj nabavci i zaključenim ugovorima, međutim, ono što u njima nedostaje jesu informacije koje se odnose na, najverovatnije, najskuplje koncerte, među kojima su koncerti Lepe Brene, Maje Berović i repera Raste.

 

Foto: Printscreen/CEBEF

 

Osim pitanja zašto baš ovi novčani iznosi još uvek nisu transparentni (i pitanje je hoće li uopšte i biti), nejasno je takođe po kom principu i kriterijumu se biraju izvođači za čije finansiranje koncerata grad, preko svoje ustanove kulture, izdvaja novac.

No, činjenica je svakako da, kada je ovaj festival u pitanju, makar ulaz jeste besplatan.

 

Otkazan koncert Samardžića u Nišu? 

 

Pored Beogradskog koncerta, u planu je bilo i da Samardžić nastupi za doček Nove godine u Nišu. 

Niški kulturni centar je raspisao javnu nabavku u kojoj je bilo traženo da na Trgu kralja Milana 31. decembra nastupi ovaj muzičar, ali i da agencija koja pobedi osim njegovog nastupa obezbedi i binu, osvetljenje i ozvučenje, pišu “Južne vesti”.

Nišlije je to trebalo da košta oko 10 miliona dinara – 6 miliona za nastup i 4 za tehničku realizaciju.

Međutim, najava koncerta, i njegovog koštanja, izazvala je negodovanje dobrog dela javnosti, te je čak pokrenuta i peticija protiv održavanja ovog nastupa.

Iako zvanične potvrde da koncerta neće biti još uvek nema, na sajtu NKC-a je 19. decembra objavljena odluka o obustavi postupka ove javne nabavke pod obrazloženjem da je “ponuda ocenjena kao neprihvatljiva, s obzirom da je ponuđena cena veća od procenjene vrednosti”.

Naslovna fotografija: Printscreen/CEBEF