Gospođa predsednikovica

Književni velikan Branislav Nušić još vek ranije je nepogrešivo detektovao neuralgične tačke u ponašanju građana Srbije. U klasiku domaće književnosti “Gospođa ministarka”, Nušić je kroz humor ogolio naše mane, pre svega oličene u liku Živke ministarke. Da duh Nušićeve Srbije živi i dalje možemo se često uveriti, a ovih dana (možda i cele godine), prva zvezda je Dragica Nikolić, supruga predsednika Srbije, koja je, čini se,  od svog bračnog statusa napravila instituciju.

Tomislav i Dragica Nikolic

Od početka predsednikovanja svog supruga, Dragica Nikolić je počela sa aktivnim javnim nastupima i brzo je postala najeksponiranija supruga predsednika Srbije još od Mire Marković. Osim promenjenog stila oblačenja, gospođa Niikolić je rešila da svoju angažovanost digne na viši nivo – otvori humanitarnu fondaciju, nazvavši je po svom imenu. Međutim, dobre namere ne oslobađaju od odgovornosti za učinjeno i od poštovanja Zakona.

Prvi minus Dragica Nikolić je ubeležila još u februaru kada je za sedište tek osnovane fondacije odredila zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu broj 1, a ovu vest javnosti obnarodovalo je Predsedništvo! Svaka čast za vezanost supružnika, ali u pitanju je nešto što se osim sa zakonom kosi i sa moralom. Na sreću, ovakvo privatno-javno partnerstvo trajalo je do kraja juna kada je adresa fondacije premeštena u jedan od dva stana koji Nikolićevi poseduju na Novom Beogradu (Ulica Trešnjinog cveta).

Promena adrese nije značila i kraj korišćenja državne/predsedničke infrastrukture za sopstvene potrebe. Nedavno je u javnost procurela informacija, ali i fotografija koja pokazuje da lična asistentkinja i savetnica za medije Iva Žikić svoju funkciju obavlja kao da je uposlena u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, što će reći da je državni službenik. Iako zakonski neutemeljena, začuđenost se može smanjiti kada se zna činjenica da je pomenuta Iva polaznica Diplomatske akademije zahvaljujući preporuci Generalnog sekretarijata predsednika. Naš pokušaj da iz kabineta predsednika Nikolića dobijemo objašnjenje kako je moguće da se državni resursi koriste u privatne svrhe nije dao rezultate.

Dragica Nikolic

U Zakonu o predsedniku supružnik se pominje u dva člana, 32. i 33. Ovi članovi se odnose na odsustvo sa svog matičnog posla i naknada za njegovo obavljanje, što je u slučaju Dragice Nikolić posao domaćice, za koji se ne dobija materijalna nadoknada. O ličnim asistenkinjama i savetnicima i korišćenju državne infrastrukture ni reči.

Činjenica je i da je prva dama Srbije kao humanitarka putovala u Tursku i Alžir, a da se njena fondacija za svega nekoliko meseci angažovala oko izgradnje/rekonstrukcije porodilišta u Čačku, Kragujevcu, Novom Pazaru, Vranju. U pitanju su sredstava od nekoliko desetina miliona dinara, što je veliki uspeh za jednu novu i malu humanitranu organizaciju u kojoj su osim prve dame, još i njene snahe, Milica i Milena (članice Upravnog odbora fondacije). Upraviteljka fondacije je Violeta Karić, prijateljica gospođe Nikolić.

Prvoj dami je već zabeleženo i neispunjeno obećanje, budući da porodilište u Čačku nije počelo da se gradi, iako je gospođa Nikolić najavila da će radovi početi krajem maja. Nadamo se da izgradnja ostalih porodilišta neće imati sličnu sudbinu. Ali i da se za privatne poslove neće koristiti državni resursi.