Gore vrtić, dole fekalije

Posle devet meseci odlaganja zaječarski mališani su ušli u vrtić „Svitac“, koji je usled „propusta u izgradnji“ sazidan na kanalizacionom kolektoru. To, međutim, ne znači da je problem otklonjen. Naprotiv, Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Zaječara je „zažmurilo“ i izdalo upotrebnu dozvolu uprkos apelima da fekalni kolektor ne sme da bude ispod vrtića.

Početkom februara u obdanište „Svitac“, koje je izgrađeno sredstvima NIP-a i novcem zaječarskih poreskih obveznika, konačno su stigla deca. Njihov ulazak u prostor u kojem će boraviti prošao je, ipak, bez uobičajene pompe i fotografisanja. Možda zato što je od maja 2012, tačnije finala izborne kampanje, kada ga je gradonačelnik Boško Ničić svečano otvorio, prošlo previše vremena, a zvaničnog objašnjenja zašto „Svitac“ ne radi – nije bilo. Čaršijom se, međutim, brzo pročulo šta je po sredi: vrtić je izgrađen na kanalizacionom kolektoru i na svaki način vlast pokušava da iskamči upotrebnu dozvolu. Da stvar bude još gora sada se saznaje da su investitori na vreme upozoreni na tu činjenicu, ali da su je ignorisali.

Manjkavi projekti i kratki rokovi

Iako su se roditelji čija su deca na listama čekanja za vrtić poradovali kada su otpočeli radovi, izgradnja je kasnije usporila, pa je postalo jasno da od zvaničnog roka nema ništa.

Kum projektuje, država i građani plaćaju
Ugovor o izgradnji obdaništa za 150 mališana, površine 1698,44 kvadrata, za koji je projekat uradilo preduzeđe DOO „Kolubara“ iz Mionice (većinski vlasnik je Miroslav Stefanović, kum gradonačelnika Ničića) sklopljen je oktobra 2010. godine. Potpisali su ga ministarka Verica Kalanović, gradonačelnik Boško Ničić i Boban Banković, direktor GPD „Banković“ iz Crne Trave, koje je na tenderu izabrano da izvodi radove. Vrednost ugovorenih radova bila je više od 86 miliona dinara, a rok za izgradnju bio je 180 kalendarskih dana, što je značilo da je obdanište trebalo da bude završeno aprila 2011. godine.

Propusti u projektu i naknadne ispravke koštali su građane Zaječara još blizu 13 miliona dinara jer je naknadno potpisan ugovor o dodatnim radovima. Ono o čemu niko nije govorio, a šta se vidi u dokumenatima do kojih je došao Istinomer, jeste da je iz JKP „Vodovod“ stizalo upozorenje da gradnju vrtića treba izmestiti jer se na toj lokaciji nalazi kanalizacioni kolektor.

Zvaničnici lokalne vlasti nikada se oko toga nisu izjašnjavali, iako postoje sasvim pouzdane činjenice da su za sve to znali.

„Na vreme smo upozorili da se ta lokacija nalazi na kolektoru“, kaže za naš sajt Radiša Nikolić, direktor JKP ‘Vodovod’ i objašnjava: „- Predložili smo da se objekat pomeri, ili da se izmesti kolektor. Nije uobičajeno da se takve zgrade grade na kolektoru. Napravili smo i projekat za izmeštanje kolektora, ali nije bilo para.“

Da li nije bilo para ili volje, tek preko upozorenja se prešlo i zgrada je izgrađena na kolektoru. Čak je jedan šaht ostao unutar objekta. Objašnjenje lokalnih vlasti je da „nije bilo vremena“.

„Žurilo se sa projektom zbog sredstava iz NIP-a“ – kaže arhitekta Suzana Milošević, glavni stručnjak za projekte u Odeljenju za urbanizam Gradske uprave Zaječar. „- Grad tada još nije bio u posedu parcela na koje se eventualno mogao pomeriti objekat…“

Suzana Milošević smatra da to što je objekat na kolektoru nije problem zbog koga obdanište ne bi trebalo da radi. Sama nam je, međutim, priznala da je kroz parcelu na kojoj je izgrađena nova zaječarska crkva prolazio kolektor za kišnu kanalizaciju i da je on izmešten.

Ko još haje šta je ispod zemlje

Pošto su dodatni radovi okončani, gradonačelnik je „zvanično“ otvorio obdanište pred parlamentarne i lokalne izbore. U tom trenutku „Svitac“ nije još bio potpuno završen, niti je imao upotrebnu dozvolu. Činjenica da je obdanište izgrađeno na fekalnom kolektoru i da se šaht nalazi u objektu je, po svemu sudeći, odložila početak rada te predškolske ustanove. Od tada praktično počinje nagovaranje nadležnih da malko „zažmure“ kad su u pitanju norme struke i dobre prakse i da daju saglasnost da objekat dobije dozvolu. Sa druge strane, iz Vodovoda je oktobra 2012. ponovo stigao dopis u kojem se sugeriše da deo kolektora treba izmestiti.

Niko se, međutim, od nadležnih nije ni osvrnuo na upozorenje, pa je kolektor ostao netaknut. Krajem januara 2013. godine Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Zaječar izdalo je upotrebnu dozvolu koji su potpisale Veselinka Živanović, načelnica odeljenja, Slavka Stojanović, šef službe za građevinske i komunalne i opšte poslove i Jasmina Nedeljković, samostalni stručni saradnik.

Zanimljivo je da se u dokumentu nijednom rečju ne pominje činjenica da je obdanište izgrađeno na kolektoru, niti postoji obaveza da se on izmesti. Prećutkivanje, ipak, ne rešava problem. Šta će biti ako u budućnosti dođe do nekakvih havarija na kolektoru? Da li će deca tada moći da pohađaju vrtić ili će morati da sede kod kuće? Hoće li mališani tada biti izložena potencijalnim zarazama ili samo smradu? Ko će u tom slučaju biti kriv što su ignorisana upozorenja da kolektor mora biti pomeren? Pitanja je još mnogo, ali da bi neko na njih odgovorio potrebno je, pre svega, da gradske vlasti priznaju da su zabrljale prilikom izgradnje i da kažu Zaječarcima šta je ispod vrtića koji pohađaju njihova deca.

Obdanište ukrasili cisternom
Iako je „Svitac“ svega tridesetak metara udaljen od stambene zgrade do koje je dovedeno centralno grejanje, a oko stotinak metara od kontejnerske kotlarnice na mazut koja greje naselje „Plaža“, neko je odlučio da vrtić treba da ima sopstveno grejanje na tečni gas.
Taj „poduhvat“ je koštao više od 3 miliona dinara, a građanima nije objašnjeno da li je moralo tako. Takođe, cisterna za gas se nalazi u dvorištu obdaništa, na samo dvadesetak metara od objekta.