Godina 2016. u Narodnoj skupštini

Kako je izgledao rad aktuelnog poslaničkog saziva u parlamentu Republike Srbije? Kako se polemisalo, glasalo, vređalo, smejalo i kažnjavalo?
Po 11. put od 1990. godine, 24. aprila 2016. održani su parlamentarni izbori, osmi put – vanredno. Prethodni su održani manje od dve godine ranije i u tom, desetom sazivu, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) imala je stabilnu većinu svojih i koalicionih poslanika.
Na polaganje poslaničke zakletve, u Skupštinu su stigli poslanici sa sedam izbornih lista i pet stranaka nacionalnih manjina. Većinu je, i ovaj put, imala SNS sa 131 poslanikom. U poslaničke klupe vratili su se predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS) i Liberalno demokratske partije (LDP), a prvi put su u njih seli poslanici pokreta Dosta je bilo (DJB) i Dveri.

Od prve sednice novog saziva, videlo se da će ovaj skupštinski saziv doneti dimaničnije rasprave. Konstitutivnom sednicom predsedavao je najstariji poslanik Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke (DS). Nakon 12 časova rasprave, uglavnom mimo teme ( izbor Maje Gojković na mesto predsednika Skupštine), Mićunović je prekinuo sednicu i nastavak zakazao za naredni radni dan. Poslanici SNS, uključujući i kandidatkinju za mesto predsednika, žučno su reagovali na tu odluku. Maja Gojković je za novu predsednicu Narodne skupštine izabrana glasovima 159 poslanika, protiv su bila 73, a jedan je bio uzdržan.
 
Nakon više od 100 dana od izbora, u Skupštinu je stigao predlog za izbor nove Vlade. Mandatar Aleksandar Vučić je čitavih šest časova izlagao svoj ekspoze. Poslanicima je podeljena „kraća verzija“ od 68 strana, dok je duža, i ona koju je Vučić navodno čitao u Skupštini, napisana na 260 stranica. Ta verziju nikada nije objavljena, o čemu je Istinomer već pisao.
 
Neke opozicione stranke su demonstrativno napustila čitanje ekspozea jer su svoj, poslanički primerak dobile na dan same rasprave i nisu imale vremena da ga prouče. U skupštinskoj sali Vučić se, kada nije čitao, šalio sa svojim bivšim predsednikom Vojislavom Šešeljom (SRS) koji ga je hrabrio da će da slušaju i dva dana ako treba, da su pripremili sokove i pelene… Raspravu o predlogu mandatara Vučića ispunila su polarizovana mišljenja: poslanici okupljeni oko SNS su bili oduševljeni ekspozeom do te mere da je bilo predloga da se sam ekspoze štampa kao naučni rad što je rekla poslanica SNS Aleksandra Tomić, dok je Marko Atlagić (SNS) rekao da je Vučićev ekspoze „najprecizniji, najkonkretniji, najveći i najbolji“ od Mateje Nenadovića 1805. godine do danas… Sa poslanicima opozicije, mandatar je oštro polemisao podsećajući ih kako je to izgledalo kada su oni bili na vlasti. Delovalo je da ga najviše iz takta izbacuju poslanici DJB i Dveri. 
 
Glasovima 163 poslanika, Srbija je dobila Vladu od 16 ministara i tri ministra bez portfelja koji su 11. avgusta u Domu Narodne skupštine izgovorili sledeću zakletvu: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.“ Protiv su glasala 62 poslanika.
 
Od ukupno 20 predsednika odbora novokonstituisane Narodne skupštine, samo dvoje je iz opozicionih stranaka. Na čelo Odbora za obrazovanje i nauku postavljen je bivši muftija i predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić. Maja Gojković predsedava Odborom za prava deteta i Odborom za informisanje. Prva žena članica Odbora za kontrolu službi bezbednosti postala je Marija Obradović (SNS).
*
Foto: FoNet

Redovno jesenje zasedanje počelo 4. oktobra.  Jedan od prvih zakona oko koga se vodila ozbiljna polemika je bio Zakona o finansiranju lokalne samouprave čiji predlog je branila ministarka Ana Brnabić. Boško Obradović (Dveri) primetio je da predsedavajuća Gojković poslanicima većine daje signal kada da glasaju tako što zazvoni zvonom koje inače služi za umirivanje buke u Sali. Potpredsednik skupštine Veroljub Arsić mu je odgovorio da to nije tačno i da je u pitanju čista slučajnost. Da li je, pogledajte u Istinomerovom prilogu.
 
Početkom novembra, održana je druga Nedelja parlamentarizma u organizaciji Narodne skupštine i inicijative Otvoreni parlament. Organizacija prve Nedelje parlamentarizma je, inače, pohvaljena kao poboljšanje transparentnosti parlamenta u godišnjem izveštaju Evropske unije za 2016 godinu. Ono što je u izveštaju pomenuto u negativnom kontekstu jesu česta upotreba hitne procedure pri donošenju zakona, promena dnevnog reda u poslednjem trenutku, ograničena podrška nezavisnim regulatornim telima, nedostatak nadzora nad izvršnom vlašću kao i nedostatak kodeksa ponašanja narodnih poslanika.
Sednicu Odbora za evropske integracije na kojoj je šef Delegacije Evropske unije Majkl Davenport trebalo da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2016. godinu, ometali su poslanici SRS i Dveri
Poslanici opozicije su se medijima žalili da predsednica Gojković ima nejednak odnos prema svim poslanicima u parlamentu zbog toga što favorizuje poslanike vladajuće većine, a njima ne dozvoljava da govore. 
U novembru je najzanimljivija bila rasprava o predlogu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i to zbog sukoba poslanika DS i DJB sa Marjanom Rističevićem, sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ koji je pokazivao fotografiju na kojoj su gole devojke po kojima je poređano suvo meso i voće. Predsednica Gojković je stala u zaštitu Rističevića kaznivši opomenama pojedine poslanike DJB i DS, a zatim je došlo do verbalnog sukoba sa Rističevićem. Poslanica Tatjana Macura (DJB) je kaženjena zbog navodnog psovanja majke poslanika Rističevića. Poslanici DS i DJB od tada napuštaju salu kad god Rističević dobije reč.
 
Naredni incident se desio na sednici Administrativnog odbora na kome predsedavajući Aleksandar Martinović (SNS) nije dao reč nikome od članova odbora. Na toj sednici su potvrđivane kazne izrečene u dotadašnjim plenarnim sednicama. Opozicja je pokrenula proces za smenu Martinovića, ali su im falili potpisi Šešelja i Bojana Pajtića (DS) pa do smene ipak nije došlo.
 
Početak decembra, raspravljalo se o predlogu budžeta za 2017. godinu od 1300 stranica koji, ponovo, nije stigao u zakonskom roku pred narodne poslanike. Opozicija je, ponovo, bezuspešno protestovala. Predlog budžet je osim, ministara u Vladi, pre svih Dušana Vujovića, branio i premijer Aleksandar Vučić. Ponovo je najviše vatre bilo u duelima sa poslanicima DJB, Dveri i DS, često na način koji nije primeren ovom visokom domu. Za predlog budžeta glasalo je 153 poslanika, protiv je bilo 26, dok nije glasalo njih troje.
Na poslednjoj – sedmoj – sednici drugog redovnog zasedanja ove godine, na dnevnom redu bilo je čak 27 tačaka dnevnog reda. Zbog glomaznog dnevnog reda, poslanici su bili u situaciji da, prema Poslovniku Narode skupštine, ne mogu da govore jer su svoje vreme već potrošili na početku sednice. Glasanje o 1400 amandmana je samo u jednom sednici trajalo 18 časova, a završeno je u jutro, u sredu 27. Decembra. Istog dana, završena je i poslednja sednica Narodne skupštine u 2016. godini. 
 
Tokom ovogodišnjeg jesenjeg zasedanja 2016 godine, narodni poslanici su usvojili 47 zakona, od kojih 38 po hitnom postupku. Izrečeno je više od 26 kazni i to uglavnom poslanicima DJB i DS.