Gde je ugovor za kinesku fabriku u Obrenovcu?

Dok vlasti najavljuju početak gradnje fabrike kineske kompanije "Meita Group" do kraja januara, iz opštine Obrenovac navode da ugovor o toj investiciji još nije potpisan. Predsednik opštine Miroslav Čučković to demantuje.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će do kraja ovog meseca početi izgradnja kineske fabrike Meita u Obrenovcu, ali kako je Istinomeru odgovoreno iz te gradske opštine, ugovor o investiciji još uvek nije zaključen “već je potpisan Protokol, tj. Memorandum o saradnji”! 

Međutim, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković na svom tviter nalogu demantovao je zvaničan odgovor opštinske uprave ističući da je ugovor „naravno potpisan“.

Istinomer je službi za odnose sa javnošću opštine Obrenovac uputio zahtev za dodatna pojašnjenja uz pitanje kako je moguće da predsednik opštine i njegove službe daju oprečne podatke, ali još uvek nismo dobili odgovor. Čučković nije odgovarao ni na naša pitanja da li su opštinske službe uputile netačne podatke Istinomeru, koja smo mu postavili na njegovom tviter nalogu.

 

Naime, Istinomer od novembra 2014. godine, kada je potpisan Memorandum o razumevanju o investiranju te kompanije u izgradnju pogona u Obrenovcu, u kome će se proizvoditi automobilske komponente, traži podatke od gradskih i republičkih vlasti u vezi sa tim poslom. 

Nakon potpisivanja tog Memoranduma, u julu prošle godine, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković objavio je da je potpisan i ugovor o investiciji. U pitanju je, zapravo, nacrt okvirnog ugovora koji je sadržan u odluci gradske opštine Obrenovac kojom se predsednik opštine Miroslav Čučković, ovlašćuje da potpiše okvirni ugovor. Prema tom dokumentu, Meita će dobiti preko 20 miliona evra subvencija kao i 40 hektara opštinskog zemljišta, što spada u jedne od najvećih subvencija za novozaposlene. 
Međutim, posle višemesečnog traženja potpisanog okvirnog ugovora od gradskih vlasti pri čemu je intervenisao i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, opštinske vlasti su u odgovoru na Zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja navele da takav ugovor nije potpisan, kao i da ukoliko dođe do potpisivanja, ugovorna strana neće biti opština Obrenovac, već Vlada Republike Srbije.  

*
Odgovor Gradske opštine Obrenovac Istinomeru / Foto: Istinomer

Tada je postalo nejasno kako je gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, najavio početak izgradnje fabrike u Obrenovcu za kraj januara ove godine, s obzirom da ugovor nije potpisan, a samim tim nisu regulisana ni prava i obaveze kineskog partnera i naše države, a ne znaju se ni ulaganja ugovornih strana.

Na sajtu Komisije za kontrolu državne pomoći nema rešenja o dozvoljenosti državne pomoći kineskoj kompaniji, što se može tumačiti kao još jedna potvrda da okvirni ugovor još uvek nije potpisan. 

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže za Istinomer da je davanje netačnih informacija javnosti nedopustivo i da bi moralo imati odgovarajuće konsekvence. Ističe i da to nezavisno kontrolno telo ima pravo da dobije na uvid svaki postojeći dokument ali ne i pravo da nadzorom na licu mesta utvrđuje relevantne činjenice.

„To pravo ima Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i hronično ga slabo koristi. Tako je moguće, prvo, da organ vlasti tvrdi da ne poseduje traženi dokument, iako ga poseduje ili drugo, da „postupajući po nalogu poverenika“ da informaciju koja je neistinita. To naravno ne bi smelo da se dešava ali ako se ipak desi moralo bi za sobom da povlači odgovornost, i disciplinsku i prekršajnu. Čak bi imajući u vidu situaciju u kojoj se netačna informacija daje u pismenom dokumentu, potpisana od strane službenog lica, sa pečatom organa vlasti, moglo da se otvori i pitanje krivične odgovornosti“, ističe Šabić za Istinomer.

Poverenik dodaje i da je pokretanje prekršajnog postupka u ovom slučaju u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, krivičnog u nadležnosti tužilaštva, dok sam Poverenik nema ovlašćenja, odnosno mogućnost da na to utiče. 

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije ovu situaciju naziva komičnom i kaže da ako postoji ozbiljna sumnja u istinitost tvrdnji, građanin može da podnese i krivičnu prijavu. Kako Nenadić kaže moguće je da u ovom konkretnom slučaju predsednik opštine ima neka saznanja direktno iz Vlade o tom poslu, ili da je pak pomešao traženi ugovor sa nekim drugim sporazumom, kada je tvrdio da je on zaključen. 

„Moguće je nekoliko varijanti – da ugovor postoji, da opštinska uprava zna za to, ali neće da ga dostavi, već svesno daju netačan odgovor. To je najmanje verovatno. Druga varijanta bi bila da je ugovor potpisan, ali da opštinska uprava uopšte ne zna za to, dok, s druge strane, predsednik opštine Čučković zna da je Vlada zaključila takav ugovor. To je nešto verovatnija mogućnost. Treća varijanta jeste da ste od opštinske uprave dobili istinit odgovor – da ugovor nije zaključen, a da predsednik opštine otvoreno laže da je ugovor zaključen. Ni to mi se ne čini verovatnim. Najzad, moguće je i da ugovor nije zaključen (opštinska uprava govori istinu), a Čučković nesvesno govori neistinu, na primer, zato što ne pravi razliku između protokola i ugovora, ili zato što ima u vidu neki povezani ugovor, a ne tačno onaj za koji ste pitali“, zaključuje Nenadić.

Vučić: Investicija od 60 miliona evra i posao za 1.400 ljudi
Prilikom posete Obrenovcu, u novembru 2014. godine, premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je investiciju vrednu 60 miliona evra i posao za 1. 400 ljudi u tom gradu. Planirano je da kineska kompanija Meita u Bariču izgradi pogon za proizvodnju automobilskih komponenti, na prostoru od 70 hiljada metara kvadratnih.
*
Na parkingu u centru Obrenovca šest mesta izdvojeno za “Meitu“ / Foto: Jasmina Prodanović

Sredinom jula prošle godine gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je sa potpredsednikom kompanije „Meita Europe“ Giljom Alartom, finansijskim direktorom te kompanije Draganom Crnjanskim i predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem o pripremnim radnjama koje treba da preduzmu Grad Beograd i Opština Obrenovac kako bi se na jesen 2015. godine krenulo u izgradnju fabrike Meita u Obrenovcu. Tom prilikom on je najavio i potpisivanje ugovora sa ovom kompanijom i formiranje slobodne zone u okviru koje će biti i kompanija „Meita Europe“. 
Nakon što je Skupština Beograda usvojila odluku o osnivanju Slobodne zone Beograda, gradonačelnik Mali je još jednom podvukao da će radovi na izgradnji fabrike u Bariču, početi „već na jesen“. Ovo obećanje gradonačelnika, Istinomer je već ocenio kao neispunjeno.