Gajić: Ministar policije mora da podnese ostavku

“Štrajk advokata ne bi trebalo da se obustavi sve dok policija ne razreši slučaj ubijenog kolege. Ne vidim razlog da se predstavnici struke sastaju sa ministrima policije i pravde, a još manje da vode razgovore o osnivanju bilo kakve radne grupe u vezi ubistva Ognjanovića.”

“Ako znamo da u poslednjih pet, šest godina imamo oko 80 profesionalnih likvidacija od kojih je jedan veoma mali broj razrešen, ministar policije bi morao zbog političke i ministarske odgovornosti da podnese ostavku ili da bude smenjen. U periodu od poslednjih šest godina, dakle od kada imamo novu vlast okupljenu oko Srpske napredne stranke kriminal se vratio na one staze čiji smo svedoci bili devedestih godina”, kaže u intervjuu za Istinomer Vladimir Gajić, predsednik Advokatske komore Beograda (AKB), nakon ubistva beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.


*
Predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić/Foto: FoNet/Zoran Mrđa


Da li ćete podržati jednonedeljni štrajk kolega iz Advokatske komore Srbije?

Mi se ne protivimo toj ideji, s tim što bismo je unapredili. Prvo, štrajk u prvoj nedelji avgusta sem simboličnog nema drugi značaj jer sudovi u avgustu faktički ne rade. Ako su kolege, pak, odlučile da se dogodi odmah, onda protest ne bi trebalo da bude obustavljen sve dok policija ne reši slučaj ubistva advokata Ognjanovića.

Kakav efekat štrajk uopšte može da proizvede?

Nisam siguran da nešto može da se postigne. Poznato je da je advokat Vladimir Zrelec čije ubistvo polako pada u zaborav, neposredno pre nego što je ubijen tražio zaštitu od vrha beogradske policije i da je ukazivao na moguće izvršioce njegovog ubistva. Nažalost, to nije proizvelo nikakve posledice, odnosno, policija nije reagovala. Mislim da advokatura ne može mnogo da uradi, izuzev da apeluje na državu da promeni kurs. Zato smatram da sastanak sa ministrima pravde i policije ne može da pomogne, već, naprotiv, služi tome da skrene pažnju sa glavne teme – opšte nesigurnosti građana ove zemlje.

Ministar policije i predsednik države, međutim, stalno govore da je stopa kriminala drastično smanjena.

Podaci ih konstatno demantuju. Zbog toga i tražim da ministar policije podnese ostavku ili da bude smenjen. Ja, takođe, ne vidim razlog da se vode razgovori o osnivanju bilo kakve radne grupe u vezi ubistva kolege Ognjanovića. Prvo, postoje procesni zakoni, kao i zakoni o policiji i o tužilaštvu koji su tačno odredili šta je čija nadležnost. Ne postoji nikakva mogućnost da nekakva radna grupa preuzima nadležnost državnih organa. Ako smo neka država, naravno.


*
Ministar policije Nebojša Stefanović/Foto: FoNet/Zoran Mrđa


Šta bi država trebala da uradi po pitanju zaštite advokata?

Ovde je u pitanju javna bezbednost. Naš posao jeste u određenoj meri sklopčan sa rizicima, ali advokati su, kao i svi drugi, građani ove zemlje. Neka prevencija bi možda bila dobra, recimo da se advokati tretiraju kao sudije, tužioci, ili novinari u slučaju njihovog ubistva. Međutim, veliko je pitanje da li bi prevencija odvratila mafijaše od likvadacija. Mi se suočavamo sa opštom nesigurnošću koja se odnosi i na advokate. Običan građanin sa pravom, zato, može da bude uplašen.

Šta nam ta opšta nesigurnost i sve učestalije mafijaške likvidacije govore o državi u kojoj živimo?

Ako imate toliki broj profesionalnih kriminalnih ubistava, to znači da neko drugi vlada bezbednošću ove zemlje, a ne Vlada Srbije i MUP čiji je to posao. To znači da postoji paralelna struktura koja je može da izvršava ubistva i da policija nije u stanju da se sa time da izbori.

Da li je u pitanju nesposobnost policije da stane na put kriminalu ili nešto drugo?

Ja sam apsolutno siguran da što se tiče znanja i stručnosti, ne postoje nikakvi nedostaci policije. To je samo pitanje političke volje. Zbog čega je ne vidimo, to je pitanje za predstavnike vlasti.


Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa