Fajzerova tužba protiv Poljske kao povod za dezinformisanje

Na društvenim mrežama manipuliše se predmetom najnovije tužbe farmaceutske kompanije Fajzer protiv vlade Poljske.
Fajzer i Poljska
Facebook/Printscreen
  • Na Fejsbuku se dele tvrdnje da je Fajzer tužio Poljsku jer „nije dovoljno prisilno vakcinisala stanovništvo”.
  • Kompanija Fajzer podigla je optužnicu protiv vlade Poljske zbog neplaćanja 60 miliona doza vakcine protiv kovida 19.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Korisnici Fejsbuka dele vest o tužbi koju je farmaceutska kompanija Fajzer nedavno podigla protiv Poljske, uz tvrdnje da je predmet optužnice to što Poljska navodno „nije dovoljno prisilno vakcinisala građane”. 

Veliki farmaceutski gigant Pfizer pokrenuo je tužbu protiv Republike Poljske zbog navodnog kršenja njenog ugovora o vakcini protiv COVID-19, zahtevajući isplatu od 6 milijardi PLN (1,37 milijardi USD) jer nije na silu vakcinisala dovoljno stanovništva protiv njihove volje. Sudski spor se vrti oko 60 miliona vakcina koje Poljska, uprkos obavezujućem sporazumu, nije ni prikupila ni platila kada je postalo očigledno da poljsko stanovništvo ne želi da se vakciniše”, navodi se u članku objavljenom na portalu “Nulta tačka”, koji se deli na Fejsbuku.

Printscreen fejsbuk objave da je Fajzer tužio Poljsku
Facebook/Printscreen

Tačno je da je Fajzer podigao optužnicu protiv vlade Poljske. Povod za tužbu, međutim, nije „nedovoljno prisilno vakcinisanje stanovništva”, već neisplaćeni dug za naručene vakcine.

Američka farmaceutska kompanija Fajzer pokrenula je pravni postupak protiv poljske vlade, tvrdeći da „nije ispunila obaveze plaćanja oko 60 miliona doza svoje vakcine protiv kovida 19”, preneli su „Politico” i „Central European Times”.

Parnica, zakazana za preliminarnu raspravu 6. decembra ove godine, usredsređuje se na sporni ugovor između kompanije Fajzer i Evropske komisije (EK) iz 2021. godine. Prvobitno je prema sporazumu naručeno 1,8 milijardi doza, ali nakon što je Poljska u aprilu 2022. najavila obustavljanje prijema vakcina, pozivajući se na klauzulu više sile, broj naručenih doza smanjen je na 1,1 milijardu.

U aprilu 2022. godine, tadašnji poljski ministar zdravlja Adam Niedzielski objavio je da je zemlja prestala sa isporukom vakcina, piše „Politico”. On je rekao da se Poljska pozvala na klauzulu više sile u ugovoru, navodeći „finansijsku napetost uzrokovanu prilivom izbeglica iz ukrajinskog rata” i „ekonomskim poremećajima koji su usledili”. On je takođe objasnio da je „poboljšanje situacije sa pandemijom značilo da je manja potreba za vakcinama”.

Međutim, kako navodi „Politico”, nedugo zatim je i grupa od devet drugih zemalja, iz Istočne i Centralne Evrope, sledila primer Poljske. Iako nisu išli tako daleko da zaustave isporuku vakcina, žalili su se da su bili „zarobljeni u trošenju novca na doze koje im nisu bile potrebne u vreme ekonomskih turbulencija”.

Kako su se stope vakcinacije smanjile, zemlje izvan grupe Centralne i Istočne Evrope počele su da se pridružuju pozivu za ponovne pregovore. U jednom trenutku zvaničnici zemalja su čak počeli da traže veću transparentnost prvobitnih pregovora između Fajzera i Evropske Komisije.

U maju ove godine, Komisija je tiho najavila značajne ponovne pregovore o spornom dogovoru. Novi dogovor je podrazumevao smanjenje – za neodređenu količinu – broja preostalih doza, dok bi isporuke takođe bile raspoređene do 2026. godine. Poljska je, međutim, odbila da potpiše revidirani sporazum.

Fajzer navodi da je došlo do kršenja ugovora u vezi sa vakcinama protiv kovida 19 sa Poljskom i traži odštetu u iznosu od 6 milijardi poljskih zlota (PLN), što je otprilike 1,38 milijardi evra.

Portparol kompanije Fajzer rekao je za „Politico” da je odluka doneta „nakon dužeg kršenja ugovora i perioda razgovora u dobroj veri između strana”, i dodao da se „kompanija BioNTech takođe uključuje u postupak”.

Prema poljskom listu „Gazeta Prawa”, Fajzer je pokrenuo građansku parnicu pred sudom u Briselu, jer su doze kupljene kroz ugovore o zajedničkoj nabavci EU sačinjene prema belgijskom zakonu.