Državni udar

Onda se desilo da nešto napalo Miroslavu Milenović, članicu Saveta za borbu protiv korupcije. Gospođa Milenović, ranije, prijavila policiji da je prate, kako se nije reagovalo, ovaj put se nije javljala policiji, „jer nema poverenja“.
Premijer Vučić je, i pored javnog upozorenja o taj državni udar, svesno rizikov’o, i otiš’o u Kinu. Time je pokazao da mu je Srbija, i sreća njenih građana, važnija i od vlasti i od lične sigurnosti. No, stvar je pod kontrolom. Iako telom u Kini, zahvaljujući Vašem pravu da ne znate ništa, gospodin Vučić je non-stop u svakoj kući.

*
Svečano otvaranje puta Pambukovica – Novaci / Foto: Dragan Todorović 

Svi obavešteni da potpisan ugovor o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, a Gospodin lično javlja da smo projektima izgradnje, u vrednosti većoj od 1,5 milijardi dolara, postali vodeća zemlja ovog dela Evrope, u realizaciji projekata sa Kinom. I još je tamo daleko naglasio da je srpska Vlada posvećena sprovođenju reformi, u cilju jačanja privrede i poboljšanja života građana, i pozvao kineske turiste da posete Srbiju, zemlju Novaka Đokovića i Bate Živojinovića. Sebe nije ni pomenuo. On je za domaće turiste. 


A u Srbiji udar na sve strane, samo udara i pršti. BIRN javio da gospoja Jorgovanka, naša guvernerka, ima tamo neki stan od samo 144 kvadrata, te da je za otplatu dela stana podigla tamo neki kredit koji nije otplaćivala deset godina. Ali, stvar regulisana, kad Jorgovanka postala guvernerka dug banci, so sve kamate, platio Telekom. Točno 77.700 evra. Jorgovanka na ovu okolnost samo odmahnula, i rekla da je bila politički ucenjivana, i da joj nije omogućeno da stan otkupi po tržišnim uslovima. I tačka. 

Onda se desilo da nešto napalo Miroslavu Milenović, članicu Saveta za borbu protiv korupcije. Gospođa Milenović, ranije, prijavila policiji da je prate, kako se nije reagovalo, ovaj put se nije javljala policiji, „jer nema poverenja“. Ko je napao gospođu Milenović – koja sprema izveštaje o finansiranju medija, objavila i izveštaj da se u državnu imovinu uselila politička i estradna kasta – će se istraži. Glede stanja u mediji Milenović navela da je država potrošila najmanje 446 miliona dinara za produkciju televizijskog materijala o svojim aktivnostima, koji TV stanice emituju bez upozorenja da je materijal naručen. Važno je objektivno informisati o svi uspehi.

O slučaju gospođe Milenović javio se doktor na Policiju, kome smeta što je Milenović pomenula Premijera u negativnom kontekstu, a lično g. Vulin pit’o: Zašto Milenović ne veruje svojoj zemlji. Evo i ja da pitam jedno bezveze pitanje: A ko može da veruje u svoju bezbednost, kad je ‘naki Doktor na čelu policije, Keramičar vojske, a Diplomislav Tomislav vrhovni komandant. No, ne treba sumnjati da će organi raditi svoj posao. 

Ali, kako izgleda državni udar na terenu, pisac ovije redova se uverio prošle subote, na Aranđelovdan, što bi se reklo u ataru sela Pambukovica kod Uba, o čemu, do u detalje detalja možete pročitati u reportaži u poslednjem, današnjem, broju „Vremena“. 

*
Aleksandar Vučić na otvaranju puta Pambukovica – Novaci / Foto: Dragan Todorović 

Samo što je AV gospodin javio da će do početka 2017. biti završeni svi auto-putevi koji su započeti, sa Uba pozvan da otvori put Pambukovica – Novaci, koji ima jedno 5 km. Na otvaranju puta, na koji se čekalo 63 godine, bilo udarno. Stiglo preko desetinu autobusa „Slobodne vožnje“, sa vođama puta u belim šuškavcima Srpske napredne stranke. Kad autobusi, iz Koceljeve, Šapca, Valjeva, Uba… stigli, vođe puta, po stroga pravila i uputstva, koja nadgled’o i Šef protokola Vlade, skinule bele šuškavce, a autobusi sklonjeni da se ne vide. 

Onda u sav taj SNS narod, među koji bili predsednici opština, razni SNS funkcioneri i direktori, stig’o gospodin predsednik Vlade. Stranački aktivisti, koji dovedeni budu meštani, su sijali, predsednik Vlade je blistao. Presečena vrpca na putu, pa Vučić gospodin svojima, ko da su tuđi, rek’o: Zahvalan sam brojnim meštanima koji su ovde, i Pambukovice i Novaka… sve to ne bismo mogli da uradimo da nije bilo vas, da nema vas, normalnih, običnih i pristojnih ljudi koji razmišljaju o budućnosti.

Šta je ovo, ako nije državni udar, obmana i manipulacija, da se privedeni aktivisti predstavljaju narodom, koji daje ovacije podršku svom lideru? I ko je tu normalan, običan i pristojan!
Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.