Doslednost, obećanja i istinitost

Savremenu politiku, a posebno one koji je oličavaju, teško da možemo da razdvojimo od „pustih“ obećanja, zakletvi i proročkih pretnji. To je deo politike još od vremena Makijavelijevog „Vladaoca“.

Ono što je novo, ne samo u odnosu na Makijavelija nego i na Hanu Arendt, to je neverovatna moć medija koja svemu tome daje jednu kolosalnu formu koja direktno utiče na milione ljudi. Kako se odupreti spoju političkog autoriteta, sveprisutnosti medija i manipulacijama kojima se bave timovi stručnjaka? Da li je dovoljno čitati više različitih novina? Ili, možda, ne čitati ni jedne? Ali glas o onome šta je obećano, glas o onome što će se sigurno desiti ukoliko date svoj glas, to je nešto što kao fluid struji jednim društvom čak i ukoliko samo manjina prati medije.

U Srbiji je situacija posebno složena. Ne samo da pojedini mediji direktno izvršavaju naredbe pojedinih političara nego se i sami često bave spinovanjem određenih tema i informacija koje direktno utiču na političku i društvenu klimu u Srbiji. Kako se u Srbiji uopšte gradi popularnost političara? Prema onome kako izgledaju, kako govore ili kako rade ili, najzad, šta ostavljaju iza sebe. Većina političara na srpskoj političkoj sceni prisutna je već godinama. Šta novo imaju da kažu javnosti? Koja su obećanja kojima se obraćaju? Koliko su njihova obraćanja javnosti dosledna? I koliko su ona istinita?

Projekat „Istinomer“   predstavlja prvi pokušaj takve vrste ne samo u Srbiji nego i u celom regionu da se dnevno prate i analiziraju izjave aktuelnih političara vezane za konkretne događaje, planove i programe u jednom dužem vremenskom periodu. Na taj način ćemo dobiti jasniju sliku onoga što je predstavljalo „prazno“ predizborno obećanje od onoga šta je stvarnost ove zemlje. Radićemo ove analize tako što ćemo uzimati u obzir realnu situaciju, izvanredne događaje i „višu“ silu, tako da ukupna ocena obećanja, doslednosti i istinitosti bude što objektivnija.

Možda će na ovaj način, uz pomoć našeg „Istinomera“, srpski političari postati oprezniji i odgovorniji kad je u pitanju javna reč. To bi, nesumnjivo, bio veliki dobitak za sve građane.