Doktorati su u trendu

Najzad neka vajda i od ministra prosvete. Obelodanio je da Mića Jovanović, rektor Univerziteta Megatrend i mentor ministra unutrašnjih poslova Stefanović dr Nebojše, nema doktorat na Univerzitetu u Londonu. I ne samo da ga nema nego nije ni bio doktorant na fakultetu koji je Jovanović naveo kao destinaciju na kojoj je, navodno, stekao najvišu akademsku titulu. Oglašavajući vest – koju su mnogi odavno slutili – Srđan Verbić delimično se iskupio za gafove i nemušte medijske nastupe glede obaveznog polaganja male mature.

Mića Jovanović

Međunarodnom proverom spornog doktorata pregledana je Evropska mreža nacionalnih informacionih centara za akademsko priznavanje i mobilnost te je ustanovljeno da Jovanović jeste doktorirao 1991. godine na Fakultetu za organizaciju u Kranju (Univerzitet u Mariboru), ali da njegovog rada pod naslovom „Work motivation in industrial relations of self-management (The case of Yugoslavia)” nema na Univerzitetu u Londonu.

Provera je izvršena i u svim bazama podataka Londonske škole ekonomije i političkih nauka u kojima ne postoje podaci da je Jovanović uopšte bio registrovan kao student doktorskih studija na Londonskoj školi ekonomije (LSE). Diplome nema ni na Univerzitetu u Londonu. Saznavši za to, Verbić je pozvao Jovanovića da odgovori na te tvrdnje ili da se povuče sa mesta rektora Univerziteta Megatrend. Rekao je i da nadležni organi treba da utvrde da li u priči o Jovanovićevom doktoratu postoje elementi krivičnog dela. Ko da utvrdi? Ministar (Stefanović) čiji je doktorat grupa naučnika nazvala plagijatom, a koji je doktorirao kod mentora (Jovanovića) čiji doktorat u Londonu ne postoji?

Verbić je, može biti, ili naivan ili ludo hrabar. Ukoliko ga krasi ovo prvo, onda veruje da koza koja čuva kupus može i da ga sačuva; ako je kojim slučajem ovo pod B, onda se ozbiljno zamera kolegi iz vlade kojem nudi kupus na čuvanje i vrhovnom vođi koji je boravio na turističkom proputovanju u Berlinu. Ima i fotografiju ispred Brandenburške kapije kojom to može i da dokaže.

Iz Berlina, međutim, reakcije nije bilo. Kancelarka Angela Merkel zainteresovana je za srpske „naučnike” koliko i za kozu ili kupus, a njen srpski gost je smišljao kako da sažvaće Verbićevu izjavu s obzirom da je nedavno naučno obrazloženje Stefanovićevog doktorata već nazvao najglupljim koje je u životu čuo. Po povratku je rekao da nije iznenađen Verbićevim otkrićem.

Mića Jovanović jeste bio iznenađen. Otišao je u London, pronašao uradak za koji tvrdi da je doktorski rad, obećao da će podneti ostavke na sve univerzitetske funkcije i najavio krivične prijave protiv „svih aktera ujdurme”. U prethodnoj rečenici citat je preuzet u originalu, a navodi su stavljeni tako da rečenica ne podleže mogućoj optužbi za plagijat što dalje isključuje moje prisustvo među akterima ujdurme.

Dok dangubimo u očekivanju spiska tih aktera, manimo za nakratko doktorata Jovanović dr Miće i prelistajmo doktorske radove većine medija u prethodnih nekoliko dana. Ovo su samo neki od naslova: „Predsednik vlade uskoro putuje u Nemačku”, „Vučić se 11. juna sastaje s Angelom Merkel”, „Premijer Vučić sledeće sedmice u poseti Merkelovoj”, „Aleksandar Vučić u sredu u Berlinu”, „Vučić sutra s Merkelovom”, „Srpski premijer i nemačka kancelarka ručaju tačno u 13 časova”,… iz dana u dan, iz sata u sat, gradacijski. Ručali su.

Doktorske disertacije na temu turističkog putovanja pratile su Vučića u stopu, nisi mu dale da diše. Aman, kolege doktori, ugrožavate mu bezbednost! Vi i OEBS, ambasadori i domaći izdajnici, kritikujući nesposobnost vlasti, ozbiljno urušavate samoljubivi kult. Ozbiljno se kandidujete za rušioce temelja zdravog idolopoklonstva. Loša vam je to rabota. Ugledajte se na onog Vulina. Poslednji put kada se pojavio u javnosti nosio je plavi radnički kombinezon i crvenu majicu s likom Če Gevare. Tražio je od OEBS-a da zaštiti Vučića. Sad može da doktorira na re(kt)alnoj politici. Samo da skine borosane.

www.dejanjeremic.com