Dobrica Veselinović, Ne davimo Beograd: Preživeli smo

Mi koji smo krenuli kao neka grupa luzera, od kojih niko nije ništa očekivao, preživeli smo – rekao je Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd Danici Vučenić u intervjuu za Istinomerov podcast „U mikrofon“.
Zoran Drekalovic

Zašto kažem preživeli? Zato što mislim da je to izuzetno važno sa aspekta nekog organizacionog razvoja kulture, infrastrukture i sl. što se obično spočitava različitim pokretima kao što je naš, a hvale se ove političke stranke tradicionalnog tipa koje su se u periodu samo otkad mi postojimo, evo na primer od 2016. godine, izdelile ja više ne znam koliko puta.

Teme kojima se bavimo, setićete se, nisu postojale. Teme kako se naš grad razvija nisu bile menjstrim teme kojima se bavi javno mnjenje. Zaštita životne sredine nije bila nešto što mobiliše ljude. Zagađenje vazduha nije bilo tema, a sada jeste. Ta nada, koju guši sva ta apatija, depresija i sve ostalo u našem društvu, i dalje tinja. I mislim da je to naš nekakav rezultat – objašnjava Veselinović.

Programske, ideološke i vrednosne koalicije su nešto što fali ovdašnjem političkom životu, mišljenje je sagovornika Istinomera u vezi s predstojećim lokalnim izborima u Beogradu.

Ovde se prave koalicije radi nekog cenzusa i one generalno ne donose dobre rezultate. Primer je poslednja lista Dragana Đilasa na beogradskim izborima. Ta lista je imala oko 19 odsto i posle se samo rasparčala. I to rasparčavanje se i dalje dešava u Skupštini grada Beograda i mislim da nije doprinelo tome da se pojača uticaj opozicije u Beogradu – zaključio je, između ostalog, Veselinović u razgovoru koji možete u celosti poslušati u sredu ujutru.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović