Do kraja godine, ali ne 2009, ukidanje viza

Vize za EU su prošlost. Predsednik Boris Tadić ostaće upamćen kao državnik za vreme čijeg mandata smo, posle 18 godina, dobili mogućnost da otputujemo van otadžbine, a da nam niko za to ne traži hrpu papira i 35 evra. Asocijacija na Božidara Đelića biće evropske integracije. Činjenica je da je Srbija dosta toga uradila što su od nje zahtevali čelnici EU, ali izgleda da je srpske političare to ponelo. Počela je licitacija sa datumima – ovog puta oko podnošenja kandidature. Prvu „ponudu“ dao je prvi čovek.

Trenutno veoma pažljivo razmatramo najpogodniji datum za zvanično podnošenje kandidature i vrlo je verovatno da će se to dogoditi pre kraja godine.“

Beta, 2. 11. 2009. godine

Vuk Jeremić nije okolišao, već je nameru predočio i Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Mi smatramo da su postavljene osnove da Srbija podnese zvaničnu aplikaciju za članstvo u EU. Mi nameravamo to da učinimo da kraja godine.“ (ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, Beta, 5. 11. 2009. godine)

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić bio je za nijansu suzdržaniji, ali, o datumu, nema spora.

U intenzivnoj smo komunikaciji sa evropskim partnerima sa kojima se dogovaramo oko svih ključnih koraka koji se tiču evropske perspektive Srbije, uključujući i razmatranje najboljeg datuma za podnošenje zahteva za članstvo u EU. Veoma je verovatno da ćemo podneti kandidaturu do Nove godine.“ (Večernje novosti, 6. 11. 2009. godine)

Na te izjave pune optimizma, evropski partneri su odgovorili savetom – korak po korak.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je: „Nemojmo ništa graditi na fikcijama. Kandidatura je velika stvar, zato moramo biti realni. To nije i ne sme biti igra pokera, nego igra s jasnim pravilima po kojima se stiče poverenje svih 27 država članica, institucija EU, suseda Srbije i ostalih zemalja kandidata, sadašnjih i budućih. Kome koristi kandidatura na koju nema odgovora? Kandidatura se podnosi kada je moguće očekivati pozitivan odgovor.“ (Blic, 22. 11. 2009 godine)

Posle Kacinove opomene državni zvaničnici prestali su da kalkulišu sa datumom podnošenja kandidature. Do Nove godine ili posle nje, više nije bitno.

Naše je htenje da ta odluka bude efektivna, odnosno da onda kada apliciramo za članstvo u EU ta naša aplikacija ne stoji mesecima u fioci neke od evropskih komisija, već da institucije EU što pre pozitivno odgovore. (predsednik Srbije Boris Tadić, Tanjug, 26. 11. 2009. godine)

Većina je saglasna da je prvo trebalo da bude odmrznut Prelazni trgovinski sporazum, pa tek onda razmišljati o kandidaturi. I, opet, pošto se odmrzavanje desilo, tek smo na pola puta. Srbiji predstoji težak zadatak da ispuni sve zahteve da bi neke tamo 2014, 2015…. postala punopravna članica evopske porodice.