Đavolja posla u bronzano doba

Vreme sadašnje trpi nekoliko opisa svog trajanja: doba posle 5. oktobra, doba tranzicije i privatizacije, reformi i recesije, doba mlade demokratije i evroatlantskih integracija. Vreme čiji tok živimo savremenici bi nazvali plemenitom legurom više elemenata nekog budućeg boljeg sveta. To su prvi shvatili oni u Boru i još ponekim mestima gde je obojena metalurgija smisao života. Proizvod takvog shvatanja, videće se, samo je još jedan iskorak u prošlost koja traje.

Srazmerno rastu cene bakra na svetskoj berzi porasla je i domaća alavost na taj hemijski elemenat sa adresom Mendeljejevljev sistem broj 29. Sve što ima primese bakra meta je lopova, preprodavaca, limara i livaca. Najhrabriji su se drznuli da skinu bakarne oluke sa policijske stanice u centru grada, „ljubitelji“ umetnosti odnose bakarne skulpture i spomenike, oni koji se ne plaše visine odnose čitave krovove popločane bakarnim limom. Posle to završi na ilegalnom tržištu pretopljeno i pomešano sa kalajem u bronzu, sa cinkom u mesing ili sa nešto nikla u novo srebro. Kao kada su u poslednjoj fazi mlađeg kamenog doba shvatili da je bakar dobar osnov za početak bronzane epohe. U istorijskim čitankama, međutim, ne piše da li se i onda kralo.

U udžbenicima istorije koji će tek biti napisani biće navedeno da je u ovo moderno bakarno-bronzano pljačkaško doba na meti bilo sve. Bronzane biste, bakarna žica i mesingani čunak kradu se kao i plate, radni staž i jalov život. Ovaj poslednji surovi je beležnik pokradenih duša.

Tome u prilog stoji i nekoliko sećanja iz godine ne-ponovila-se, đavo se i tada još jednom poigrao teškom ljudskom sudbinom. Samozvani mag Zoran M. iz sela kod Valjeva godinama je iz žena đavola isterivao seksom koji je lakovernom ženskinju naplaćivao i po 500 evra plus zlatni lančić. Svašta sam video i čuo, ali da platite da vas neko…!!! Seansa isterivanja đavola uz malu pomoć magije i još veću podršku čarobnog štapića, podrazumevala je ritual. Mag, čiji identitet ne znamo, najpre klijentkinju u lavoru okupa čarobnom vodicom, a potom onim smešnim pokretima iz nje tako okupane izvlači crnu magiju i prima je na sebe. Uz lavorčić. Koji je, nije nebitno, vrućom čarobnom vodicom iz bojlera punila njegova supruga. Koje je marke taj bojler, da odmah kupim jedan? Lečenje od crne magije bilo je još uspešnije ukoliko je klijentkinja imala i ćerku. Koja bi, takođe, bila okupana u istom lavoru. Samo bi za tu priliku vidovnjakova supruga menjala čarobnu vodu iz bojlera. Svako ko ima dukat i zlatan lanac, a u sukobu je sa Sotonom, dobrodošao je u valjevsko selo. Mogu i dečaci. Vidovnjak sa inicijalima i takve je lečio. Nema podataka da li ih je kupao on ili je za promenu to radila njegova supruga. Svejedno, voda je u lavoru svakako bila vrela. Prijala je koliko i magična kura isterivanja anđame.

Potom je priveden izvesni Dejan Kovačević, privatni detektiv kome su se nesrećne žene obratile za pomoć. Osumnjičen je da je reketirao vidovnjaka iznudivši mu 1.120 evra u zamenu za ćutanje i neprijavljivanje policiji. Toliko su koštala njegova negovoreća usta. Malo više od dva vidovita seksa.

Vidovnjaci, vračare, beli magovi, gatare, zvezdočatci, čitači horoskopa, natalnih i tarot karata, babavange, Kleopatre, Trgovčevići, Ramovići, Zorke… ima tih privatnih agentura za predskazanje budućnosti i kopanja po prošlosti sijaset. Da li je iko od njih vidovitih video da će im jedan njhov kolega, identitet poznat policiji, iz okoline Valjeva pomračiti ionako mračnu slavu crne magije? Naravno ne. Kao što blejači u kuglu nisu mogli da vide da će podstanar iz Malog Mokrog Luga, Jovan Kostić razneti sebe kašikarom u otetom taksiju. Pošto je prethodno pripucao na policajce koji su uzvratili istom merom. Opasan eksplozivom primorao je taksistu kod Centra „Sava“ da vozi prema Voždovcu, gde ga je interventna brigada policije stigla i neutralisala. U nerežiranom akcionom filmu čija se radnja odvijala beogradskim ulicama.

Mladićeva porodična tragedija – priča se da mu je bolesna majka umrla na rukama – nagnala ga je na suicidne misli u kojima je bilo mesta za još žrtava koje, srećom, nije povukao sa sobom u smrt. Porodične tragedije lakomislećih žena valjevskog kraja onespokojile su ih toliko da su se za pomoć obratile nadrilekaru sa velikim seksualnim apetitom. Sve te sudbine, mada raznorodne, podjednako tužno liče jedna na drugu. Tragične su.

Ovi kojima je meta bakarni prvojant ne otvaraju pasijans, drugarice im ne gledaju u šolju, zaziru od horoskobdžija. O đavolu imaju đavolski loše mišljenje. Može biti da su vidoviti!? Vidovnjak koji je radio pod sloganom „vidim da ću da te… izlečim od đavola“… potvrdio je da je sve otišlo dođavola. Zbog toga ne isključujem mogućnost da je, ipak, šejtan potpisao režiju onog trilera sa krvavim krajem u taksi-vozilu. Kao što osnovano sumnjam da je u valjevsko selo, na samo stotinak kilometara od prestonice, stigao 21. vek. Bronzano doba traje zahvaljujući bakru.

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.