Direktor Yukom-a i bivša poslanica kandidati za Savet REM-a

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Yukom) Milan Antonijević i dečji psiholog i bivša narodna poslanica Snežana Stojanović Plavšić kandidati su za člana Saveta REM koje predlažu organizacije civilnog društva.
Odbor za kulturu Skupštine Srbije potvrdio je danas listu sa njihovim imenima čime je zavšen četvoromesečni proces koji su pratile brojne kontroverze, a o kojima je Istinomer pisao. Na predlog predsednice Odbora Vesne Marjanović, o ovim kandidatima skupština će se izjašnjavati naredne nedelje po hitnom postupku, nakon čega bi poslanici, od njih dvoje, trebalo da izaberu novog člana Saveta REM. 
*
Sednica Odbora za kulturu / Foto: FoNet

REM je nezavisno telo koje, između ostalog, izdaje dozvole za frekvencije, ali i kontroliše rad pružalaca medijskih usluga i izriče mere u slučaju nepoštovanja zakona. Ko god od njih dvoje da postane član Saveta REM-a, očekuje ga nimalo lak i prijatan posao imajući u vidu da sledi predizborna kampanja tokom koje REM ima obavezu da prati program emitera i utvrđuje da li sve političke opcije imaju jednak tretman u programu. 

Takođe, novi član Saveta ulazi u ovu instituciju u momentu kada se ona suočava sa optužbama javnosti da je izabrala članove Upravnog odbora RTS u čiju se stručnost i kvalitete sumnja. Uz to, ima bojazni da je samo glasanje bilo neregularno zbog čega je ugled ove institucije doveden u pitanje. 

U poslednjih nekoliko meseci ova institucija dobija kritike i zbog nereagovanja na celodnevna emitovanja rijaliti programa čiji sadržaj evidentno nije u skladu sa zakonom, i činjenice da pojedini emiteri otvoreno promovišu vladajuću Srpsku naprednu stranku bez ikakvih posledica. 
Na pitanje članova Odbora za kulturu kakav stav bi trebalo da ima REM tokom predstojeće kampanje, Snežana Stojanović se založila za ravnopravno predstavljanje svih učesnika u političkom životu. Ona je ukazala da opozicija uvek smatra da nije dobro predstavljena zbog čega bi REM trebalo da obratiti pažnju na moguće zloupotrebe i da li se državne funkcije koriste u predizborne svrhe i u kojoj meri. Njen konkurent Milan Antonijević, je izrazio bojazan kakva će biti rasprava unutar samog REM-a povodom kampanje budući da REM dosad „nije imao hrabrosti da reši neka pitanja, i da bi trebalo da se vrati u etičke okvire, a ne samo da se bavi frekvencijama“.
Šta može bolje u REM
Kandidati su otvoreno govorili o dosadašnjem radu REM-a, s tim da je Antonijević bio konkretniji kad je reč o mogućim pravcima unapređenja. On je naveo da je Yukom analizirao izveštaje REM-a i da je „malo tu podataka koji bi nas zadovoljili“.

„Analiza programskog sadržaja može biti detaljnija i da ulazi u interes javnosti, da govori o diskriminaciji i drugim pitanjima kojima se REM dosad nije bavio. I Kršenje zakona o oglašavanju takođe može više biti predmet REM“, ocenio je Antonijević.

Direktor Yukom-a je REM-u zamerio i to što je do sada dao vrlo malo odgovora na pritužbe građana. Kako je rekao, dečja prava treba da budu deo posla REM, ali i prava osoba sa invaliditetom i manjina moraju biti zaštićena, a to nije u prošlosti bilo vidljivo, dodao je on. Snežana Stojanović Plavšić navela je da sadašnji zakon u boljoj meri reguliše rad REM. Prema njenim rečima, aktivnosti REM-a su javnije jer postoji obaveza objavljivanja finansijskih izveštaja, kao i ograničavanja troškova rada što nije bio slučaj ranije.