Deserti na Dan državnosti

Diljem, i šarom, i po svakoj funkciji, Srbije, proslavljen Dan državnosti, koji, po najnovije, pada na Sretenje, 15. februara. Najpre da se reče, po tzv. starešstvu, da predsednik Tomislav Diplomislav bio na svaku visinu zadataka i obaveza. Podelio puno tije odlikovanja i ordenja, citir’o Andrića, citir’o Frojda, sa Prvu damu do sebe održ’o besedu, rekel da volimo obe Amerike, na prijemu primio čestitke od svi koji pozvani…

*
Dragica i Tomislav Nikolić sa Aleksandrom Vučićem / Foto: Fonet 

Naravno da to ne bilo sve, predsednica Skupštine, žensko Gojković Maja, bila u Trepči kod Čačka, đe otkrila spomenik Baba Višnji, koja majka od knjaz Miloš, i što za ovu priliku važnije, direktan predak od naše zakonodavno žensko Gojković Maja. Da se veli i da gospodin Palma, koji Sretenje uzeo za stranačku slavu, bio na visinu, u Jagodini poručio da će voštani Putin bude gotov u martu, u nastavku proslave, u Leskovcu, sa jarani Dačić, Krkobabić i ražalovani ministar Gašić, do u kasno nazdavlj’o novoj izbornoj pobedi.

Tek je pobednički bilo u Kragujevcu, gde Vučić gospodin održ’o besedu na Svečanoj akademiji. Akademiju direktno prenosio „Pink“, u zadnji čas prenos preuzeo i RTS 1, tako što je prekinuo prilog o deci oboleloj od raka, i uključio se u Vučića. Vučić gospodinu ne bilo dosta besede na Svečanoj akademiji, pa nastavio da besedi i napolju, gde je na otvorenom, preko mikrofona, upriličio „razgovor sa građanima“. U tom otvorenim razgovoru sa građanima, ponovio sve naše uspehe, i bio krajnje otvoren i iskren, on ne nudi bajke, niti prodaje maglu…

*
Orašac, 15. februar / Foto: Dragan Todorović

U Marićevića jaruzi, Orašac, gde Karađorđe podig’o ustanak, ne bilo najviših državnih čimbenika, ne bilo ni Prestolonaslednika, bio samo član Krunskog saveta Predrag Marković, koji pročit’o poruku NJKV, i rek’o par ličnih rečenica. Zato bilo raznih jedinica sa razno „četnik“ obeležje, bili „Naši“, bio „Obraz“, koji skandirali Karadžiću i Mladiću, i mnogo glasno, da mnogo odjekivalo, jaruga je to, vikali „Vučiću pederu“!

*
Aleksandar Vulin na Oplencu / Foto: Dragan Todorović

Junakom se pokazao Vulin ministar, kome dopalo da ispred Države i Vlade položi venac na Karađorđev grob na Oplencu. I ministar Vulin bio na svaku visinu, direktno u Drugi program RTS-a odrecitov’o se preko pola sata. Svečana garda je stajala mirno, a Vulin je svojim napamet govorom oterao kišu i oblake, i sve edukov’o da ima među Srbi viših planina, ali da nema višeg mesta. Jedina mana u sve, što na tom najvišem mestu, u ceremoniji polaganja venaca na Karađorđev grob, predstavnici Prestolonaslednika odbili da učestvuju zajedno sa takvim junakom.

Ali, da se vrnemo na pretpraznično raspoloženje. U osvit praznika Vučić premijer posetio Dom za stare u Zemunu, čime je pokazao svu točnost otvorene izjave iz Kragujevca, da on ne nudi bajke, niti prodaje maglu. Vučić gospodin odigro partiju šaha, i zahvalio penzionerima, jer je njihovom žrtvom zaustavljeno propadanje Srbije. Kad poseta završena, na Dom stavljen katanac, jerbo Dom ne radi vikendom. Poseta bila prošle subote, a Dom svečano otvoren, svečano dovedeni i penzioneri, zbog radi posete Premijera koji ne nudi bajke, niti prodaje maglu!
Evo ga i desert, javljeno da u neke Beogradske opštine ukinute narodne kuhinje, te da korisnici umesto obroka dobijaju 168 dinara. Gradonačelnik Mali na veliko sve demantov’o, kuhinje ima da rade. Samo što krenula peticija da se korisnici narodne kuhinje, sa 168 dinara, koliko im deljeno, prijave u restoran Narodne skupoštine, stigle lepe vesti. ‘Rana u Skupštinskom restoranu pojevtinila, porcija mešanog variva 35 dinara, pečurke na žaru 89, dimljena vešalica 196 dinara…
Evo još deserta, povodom 8. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija poručila da nikad neće priznati Kosovo. Vulin ministar, tek siš’o sa Oplenca, izjavio da Kosovo nije država, a povodom protesta opozicije u Prištini rekel da su ti protesti pokazatelj, kako izgleda kada se za državu proglasi nešto što nije država. Šta je pesnik Vulin ‘teo kaže, da je država samo Ovo, đe ni opozicije, ni protesta?

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.