Demokrate uvele, a naprednjaci preuzeli kupovinu glasova tokom kampanje

Uoči novog izbornog ciklusa, Istinomer se bavi ozbiljnim manjkavostima izborne procedure koje su tokom prethodnih vanrednih parlamentarnih izbora izbile u prvi plan. Prva od tema koju pokrećemo je neravnomerna zastupljenost učesnika u medijima tokom kampanje. Pitali smo naše sagovornike šta misle o "funkcionerskoj kampanji", činjenici da se Regulatorno telo za elektronske medije (REM) koje ima svoju zakonom predviđenu ulogu u posmatranju i kontroli izbornog procesa uzdržalo da tu svoju zakonsku obavezu i ispuni. O ćutanju države. Svoj stav iznosi Vojislav Šešelj, predsednički kandidat Srpske radikalne stranke (SRS).
„Od kada sam došao sa službenog puta ja neprekidno insistiram na TV duelu sa Aleksandrom Vučićem. Videćemo da li će on biti naprednjački kandidat za predsednika. Ako bude, neće moći izbeći TV duel u drugom krugu gde ću mu biti protivkandidat. Što se tiče prvog kruga, voleo bih da se organizuje što više sučeljavanja predsedničkih kandidata, ali to zavisi od televizija i naravno onih koji imaju uticaja na uređivačke politike televizija sa nacionalnom frekvencijom“, kaže u intervjuu za Istinomer predsednički kandidat Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj.
Osam meseci nakon prošlih vanrednih izbora, jasno je da REM neće objaviti izveštaj o zastupljenosti stranaka u medijskim sadržajima tokom prošlogodišnje kampanje, a iz ovog tela saopšteno je i da po novom zakonu o medijima oni nisu u zakonskoj obavezi da rade monitoring medija u predizbornom periodu. Da li ćete kao kandidat za predsednika reagovati na ovo i šta raditi sa takvim zakonskim propustom?
REM mora da radi svoj posao, što do sada nije bio slučaj. I kada su imali obavezu da izveštavaju o zastupljenosti stranaka u medijskim sadržajima oni to nisu radili i što je još gore nisu reagovali u toku kampanje iako je Srpska radikalna stranka svakodnevno podnosila zahtev za njihovu reakciju. REM je samo fiktivna i nepotrebna agencija kao i mnoge druge i nikada se nisu ponašali kao nezavisno telo. Tako je i sa ostalim takozvanim nezavisnim telima. 
Zakon o izboru narodnih poslanika koji se supsidijarno primenjuje i na izbor predsednika Republike predviđa formiranje odbora parlamentarnih stranaka i predstavnika medija sa nacionalnom frekvencijom koji bi bio u obavezi da prati medijsku zastupljenost predsedničkih kandidata. Taj odbor, nažalost, bio je formiran samo u toku dve izborne kampanje. Jedno celo poglavlje zakona posvećeno je predstavljanju kandidata i na tome ću insistirati u toku izborne kampanje.
I tokom prošlih izbora mnogo se govorilo o funkcionerskoj kampanji i zloupotrebi medijskog prostora od strane predstavnika vlasti. Kako sprečiti da se to ne ponovi i ove godine?
Teško je to sprečiti zato što se u Srbiji decenijama unazad zloupotrebljavaju državne funkcije, uticaji i resursi u svrhu promovisanja kandidata vladajućih stranaka. Ja ću svakako o tome obaveštavati javnost. To je jedini način koji bi možda mogao da utiče na medije, odnosno njihove vlasnike.
Tužilaštvo još uvek nije podiglo optužnice protiv sedam osoba koje su falsifikovale potpise građana za svoje izborne liste na prethodnim izborima. Kakvu to poruku šalje i učesnicima izbora i građanima?

Nažalost, uticaj izvršne vlasti na sudsku granu vlasti je realnost. Ne samo u ovom slučaju. Srpska radikalna stranka je više puta, posle održanih izbora, podnosila ustavne žalbe Ustavnom sudu Republike Srbije i nikada nismo dobili nikakvu odluku po tim žalbama. Uvek sam spreman da to javno žigošem, a na medijima je da o tome izveštavaju. Bilo bi dobro da tako i bude.
Kako će država organizovati fer i poštene izbore, bez učešća nadzornih tela i ako čak i u očitim slučajevima pravosudni sistem ne reaguje na vreme i beskompromisno? Izbori su važili za jednu od demokratskih lekcija koje smo  savladali od 2000. do danas. Da li ovim odnosom prema izborima ugrožavamo osnovne demokratske postulate?

Što se tiče nas iz Srpske radikalne stranke mi smo tu lekciju savladali mnogo pre 2000. godine. Svi u Srbiji znaju da je Zoran Đinđić bio kod nas u stranci i da smo mu dali izborne rezultate. Demokrate na tim izborima nisu imali kapacitet da sami obezbede primerke zapisnika sa svih biračkih mesta. Mi srpski radikali uvek poštujemo volju građana i činimo sve što je u našoj moći da se izborni rezultati sačuvaju. Mi već po opštinskim odborima vršimo instruktažu članova biračkih odbora i nadamo se da će svi biti spremni da sačuvaju izborni rezultat. 
Na poslednjim izborima, nažalost, nije bilo tako, ali smo posle ozbiljne analize utvrdili gde su i kakvi su bili problemi i potrudili se da ih otklonimo. Poznato je da su demokrate uvele, a naprednjaci preuzeli metod kupovine glasova u toku kampanje i izbornog dana i da nadležni organi nisu reagovali. Ne očekujem fer izbore, ali sam spreman za borbu.
Šta Vi i Vaš izborni štab nameravate da učinite povodom činjenice da verovatno neće biti nijedne institucije koja će nadzirati medije u predstojećoj kampanji i da pravosuđe ćuti nad kršenjem izbornih zakona?

Mi ćemo svakako pratiti šta se dešava i obaveštavati javnost o svemu. Videćemo kako će sve to izgledati pa ćemo u skladu sa tim i reagovati.
Ima u javnosti mišljenja da ste dosadašnji prostor u medijima dobili zahvaljujući tome što ne kritikujete premijera Vučića. Kako to komentarišete?

Mene za evo skoro dve i po godine nisu zvali na RTS. Ja koristim svaku priliku i odazivam se pozivu televizija koje me zovu. Bio sam na skoro svim televizijama lokalnog i regionalnog nivoa. Svuda gde mi je to omogućeno. Bio sam nekoliko puta na Pinku i Hepiju, ali i na N1. 
Znam ja ko utiče na koju televiziju u Srbiji, ali prihvatam poziv svake. I nije tačno da ne napadam Aleksandra Vučića. Evo, u Narodnoj skupštini niko argumentovanije i stručnije ne napada Vučićevu politiku od nas srpskih radikala. Ponašamo se ozbiljnije i odgovornije od svih ostalih koji ga kao napadaju.
Ukoliko biste došli na vlast, kako biste doprineli promenama na medijskoj sceni i u izbornim propisima, a u cilju jednake zastupljenosti političkih aktera.

Izborni zakon treba vratiti u ustavni okvir i ukinuti odredbu po kojoj su narodni poslanici vlasnici mandata. Isto važi i za utvrđivanja redosleda na listi kandidata za poslanike. I mediji u kampanji treba da se ponašaju u skladu sa zakonom. Predstavnici vlasti ne bi smeli da se mešaju u uređivačku politiku i da svi termini budu samo za njih rezervisani. 
Kada sam bio predsednik Opštine Zemun zahtevao sam da sve opozicione stranke dobiju odgovarajući prostor u Zemunskim novinama. Neki su to koristili, a za one koji nisu hteli ostavljan je prostor na kojem je bilo napisano da je rezervisan za određenu političku partiju. Mislim da je za vlast bolje da se i opozicija medijski eksponira i tako ću se i ponašati kada srpski radikali budu na vlasti.