Da li je uspeo plan ubica Olivera Ivanovića?

O pozadini ubistva za sada imamo samo političke izjave - od Vučićeve “svakome ko je završio prvi razred osnovne škole sve je jasno i svi su sve razumeli“, preko Tačijeve “ubice se nalaze u Beogradu“, do izjave Marka Đurića “da tragovi nedvosmisleno vode na albansku stranu“.
“Ljudi koji su isplanirali, organizovali i sproveli u delo ubistvo Olivera Ivanovića zasigurno su u plan za bekstvo od pravde uključili prepucavanje Beograda i Prištine i mogućnost da jedna od strana stane u njihovu zaštitu. Godinu dana nakon ubistva Ivanovića izgleda da im je i taj deo plana uspeo“, kaže u razgovoru za Istinomer Nemanja Stjepanović, novinar i dugogodišnji izveštač iz Haškog Tribunala, koji prati politička dešavanja na Kosovu.
 
*
Foto: FoNet/Zoran Mrđa
 
Iako su još istog dana, 16. januara 2018, kada je ubijen Oliver Ivanović i „jedna i druga strana“ izjavile da će ubice biti odmah pronađene, posle godinu dana čak ni tražena dokumenta i zapisnici o saslušanju pojedinih ljudi, prema izjavi koju je za Istinomer dao Sulj Hodža, specijalni tužilac Kosova u slučaju ubistva Ivanovića, uprkos najavi iz Ministarstva pravde Srbije da su poslata na kosovsku adresu, još uvek nisu stigla iz Beograda u Prištinu.

 
„Saradnja Kosova i Srbije kada je reč o rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića je veoma važna. Mi smo tražili transkripte razgovora osumnjičenih osoba, koje samo oni imaju, jer mi nemamo pristup srpskom Telekomu na Severu Kosova, ali nam oni još uvek to nisu dostavili. Poslali su nam samo neke brojeve telefona, koji ne znače mnogo. Kod njih se nalaze ključni dokazi“, rekao je Hodža za Istinomer, dodajući da je razmene pojedinih informacija dva Tužilaštva u proteklih godinu dana bilo, ali da je to daleko od svakodnevne ili bar svakonedeljne komunikacije, kakva je u ovom slučaju neophodna.

Sa druge strane, ministarka pravde Nela Kuburović nedavno je izjavila “da je Beograd i dalje spreman na saradnju”, te da je spreman da odgovori na sve zahteve koji dolaze iz Prištine, dok, kako je rekla, “takvu dvosmernu komunikaciju od strane Prištine nemamo“. 

 
Da su međusobne optužbe za neotkrivanje ubica Olivera Ivanovića jedino što se zapravo dogodilo u proteklih godinu dana, mišljenja je i bliska Ivanovićeva saradnica iz Građanske Inicijative SDP Ksenija Božović.

 
“Nažalost osim političkih govora iz Beograda i Prištine, uz obilje dezinformacija i međusobnih optužbi, mi zapravo posle godinu dana nemamo nijednu konkretnu, zvaničnu informaciju. Iako je bilo jasno još na samom početku, ovo samo potvrđuje da je reč o političkom ubistvu”, kaže u razgovoru za Istinomer Ksenija Božović.

Ona dodaje da su se i Oliverovi saradnici i članovi porodice “ipak nadali da će se za godinu dana bar nešto rešiti”.

 
“Ovako, stvara se slika da je u pitanju neka politička trgovina i da sada ni ne možemo očekivati da će se ubice uopšte i pronaći”, smatra Božović.
 
Ona je najavila da je Građanska Inicijativa SDP uputila poziv predstavnicima i srpske i albanske strane, ali pre svega i svim predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu da 16. januara budu na skupu obeležavanja godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, ispred sedišta stranke, gde je Ivanović i ubijen 16. januara 2018, uz jasnu poruku, kako je rekla, da “institucije koje su formirane uz podršku međunarodne zajednice na Kosovu ne rade svoj posao, niti rade išta po Zakonu”. 
 
Radoičić: Od osumnjičenog do „branitelja Severne Mitrovice“
 
Podsetimo, kosovska policija je 23. novembra 2018. saopštila da je posle višemesečne istrage u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapsila četiri osobe. Trojicu koji se sumnjiče za ubistvo Olivera Ivanovića i jednog koji se protivio njihovom hapšenju. Kosovska policija je navela i da traga za četvrtim osumnjičenim M.R. Kosovski mediji naveli su da je reč o Milanu Radoičiću, potpredsedniku Srpske liste. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da hapšenja u Severnoj Mitrovici nemaju nikave veze sa ubistvom predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića već, kako je naveo, sa uterivanjem straha srpskom narodu na Kosovu. 
 
„Mi više nego bilo ko želimo da uhvatimo ubice Olivera Ivanovića, saslušavali smo koga god su tražili“, izjavio je tada Vučić. 
 
*
Aleksandar Vučić sa Oliverom Ivanovićem, 11. 5. 2017. / Foto: FoNet/Vlada Srbije
 
Tri dana kasnije Vučić je za RTS izjavio da “srpska država i policija sa sigurnošću tvrde da Milan Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića, te da “on ne samo da ga nije ubio, već nije učestvovao ni u organizaciji, logistici ili podstrekivanju” na ubistvo. On je dodao i da je Radoičić saslušan u Beogradu, te da je prihvatio i prošao poligrafsko ispitivanje. Rekao je i da je Radoičić „uvek bio prvi na braniku Severne Mitrovice“.
 
„On (Radoičić) je do pre godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Kosova i Metohije u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, rekao je Vučić.
 
Dva dana kasnije Vučić je izjavio da ne zna gde je Radoičić, dok se sam Radoičić isto veče oglasio pismom, navodeći da nije bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali i da nije ubica i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Kazao je da su došli u njegov stan samo sa jednim ciljem – „da ga ubiju“.
 
„Priština želi da me ukloni zato što znaju da sam zajedno sa mojim prijateljima i mojom braćom jedan od retkih koji je spreman da im se suprostavi u njihovoj nameri da zgaze i osvoje sever Kosova i Metohije i pokore srpski narod“, dodao je on. 
 
Takođe je poručio i da i se neće predati kosovskoj policiji, a povodom spekulacija o tome gde se nalazi, napisao je: „Reći ću samo da sam blizu i da čekam i posmatram“.
 
Za Nemanju Stjepanovića, nekadašnjeg izveštača iz Haškog Tribunala, koji redovno prati i dešavanja na Kosovu, poslednji potezi Tužilaštva u Prištini i Beogradu ukazuju da, kako je rekao, kosovska strana vodi ozbiljnu istragu, a da je Beograd opstruira, te da je pomoć inostranih tajnih službi u ovom slučaju neophodna i da je Priština, po svemu sudeći, koristi. 
 
„Kada je istraga krenula u pravcu Milana Radoičića, Beograd je brže stao u njegovu zaštitu i priču sa pravnog prebacio na politički teren. Taj trik da se istraga protiv mogućih počinilaca krivičnih dela poistovećuje sa napadom na državu i narod videli smo mnogo puta u prošlosti, na primer kada je u pitanju opstrukcija napora Haškog tribunala da se optuženi za ratne zločine privedu pravdi“, smatra Stjepanović.
 
Inače, Milana Radoičića, kojeg je Vučić pomenuo na pres konferenciji u septembru 2017, uoči lokalnih izbora na Kosovu, kao čoveka koji čuva Srbiju na Kosovu, pomenuo je i Oliver Ivanović u intervjuu BIRN-u, oktobra 2017.
 
Ivanović je Radoičića opisao kao ključnu ličnost i pravog nosioca vlasti na severu Kosova. On je tada insisitrao da se taj deo ne citira, ali je poručio da se to ime zapamti. Taj deo je, međutim, objavljen nakon njegovog ubistva.

 
„Centar moći nije u zgradi Opštine, nego zgrada Opštine potpada pod ovaj drugi neformalni centar moći i tu se utvrđuje politika. Što mene strašno zabrinjava – da pojedinci iz vlasti Srbije pominju taj drugi alternativni, neformalni centar moći kao primer za nešto… Predsednik je pomenuo Milana Radoičića, što mene zabrinjava, iskreno rečeno – da on uzima njega kao primer za borca za opstanak srpstva na Kosovu“, kazao je tada Oliver Ivanović.

Radoičića, kao čoveka koji drži deo vlasti na Severu Kosova pominjao je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj u intervjuu za Slobodno srpski, emisiju Medija centra iz Čaglavice u decembru 2017, rekavši da ima dobru saradnju sa kolegama iz Srpske liste u Vladi Kosova, ali i saradnju sa ljudima sa severa:

 
„Milan Radoičić, na primer, verujem da i on ima svoju ulogu. On je neko sa severa, koji je pitan za sve, i ja pričam i sa njim.“
 
Pravosudnim organima u Srbiji Milan Radoičić je poznat od 2011. godine. Tada je protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga. Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa severa Kosova da uklone barikade. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016. godine.

 
„Postavlja se pitanje čime je to državu Srbiju zadužio čovek kojeg je Oliver Ivanović označio nosiocem kriminalnih aktivnosti na severu Kosova, koji je ranije bio optužen za kidnapovanje (i oslobođen, iako su ga i otmičari i oteti makedonski biznismen prepoznali kao učesnika tog kriminalnog dela) i protiv koga se još uvek u Pirotu vodi proces za zloupotrebu službenog položaja“, kaže u razgovoru za Istinomer Nemanja Stjepanović, dodajući da neuverljivo zvuči objašnjenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Radoičić sigurno nije ni počinio ni organizovao ubistvo Ivanovića, jer se, naglašava Stjepanović kao dokaz za takvu tvrdnju ne nudi ništa osim inače nepouzdanog poligrafskog ispitivanja, baš kao što neuverljivo zvuči tvrdnja ministarke pravde da je Prištini poslat izveštaj o saslušanju osoba, budući da sa Kosova čujemo da takav izveštaj nisu videli.

„Sve ukazuje na opstrukciju istrage od strane Beograda, što onda budi sumnje da postoje veće razmere političke pozadine tog zločina nego što se isprva mislilo“, kaže Stjepanović.

 
Političke izjave i međusobne optužbe Beograda i Prištine
 
O političkoj pozadini ubistva za sada samo imamo političke izjave od Vučićeve „svakome ko je završio prvi razred osnovne škole sve je jasno i svi su sve razumeli“ (16. januar 2018.), preko Tačijeve „ubice se nalaze u Beogradu“ (27. decembar 2018.), na šta je Vučić odgovorio da Tači da imena, te će „ubice sigurno biti uhapšene“, do Haradinajeve „možda odgovor i nije na Kosovu“ (5. januar 2019.) i izjave Marka Đurića, predsednika Kancelarije za KIM, da tragovi „nedvosmisleno vode na albansku stranu“. 
 
*
Kancelarija Građanske Inicijative SDP ispred koje je ubijen Oliver Ivanović / Foto: FoNet/TV FoNet
 
U međuvremenu RTK (Radio televizija Kosova) je početkom godine objavila informaciju da je Specijalno tužilaštvo Kosova donelo odluku o proširenju istrage o ubistvu Olivera Ivanovića nakon informacija koje su dobili od jedne strane obaveštajne agencije. Istog dana, 4. januara 2019, kosovski tužilac Sulj Hodža je za Insajder demantovao da je Specijalno tužilaštvo donelo odluku o proširenju istrage, ali i da su podaci dobijeni od stranih obaveštajnih agencija. On je rekao da su novi podaci dobijeni, ali ne od stranih obaveštajnih službi, kako su mediji preneli, već sa portala Arbresh.info.
 
Kako je preneseno, u navodnom izveštaju piše da je u ubistvu Ivanovića učestovalo „pet osoba koje su povezane sa Voždovačkim klanom“, a koje je, prema ovom izvoru, angažovala srpska tajna služba. U istoj vesti, takođe, piše da je, prema navodnom izveštaju, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić dao naloge za brisanje nekih tragova i činjenica u vezi s ubistvom, kao i da je grupa koja je učestvovala u ubistvu Ivanovića odsela u hotelu Octan u Lešku i tu boravila mesec dana pre ubistva, a nakon ubistva su otišli na Tajland s beogradskog i s prištinskog aerodroma.
 
U izjavi za Istinomer Sulj Hodža je potvrdio da su podaci dobijeni, da se analiziraju, ali i da istraga za sada nije proširena.
 
„Za sada još uvek nismo odlučili da li ima osnova za novo proširenje istrage za ubistvo Olivera Ivanovića. Moramo imati sve potrebne podatke. Za sada nam oni još uvek nedostaju. U Tužilaštvu intenzivno radimo na tome, ali odluku o proširenju istage još nismo doneli“, rekao je Hodža za Istinomer.
 
Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa