Da li će SNS smeniti Mirkovića?

„Funkcioneri SNS koji obavljaju više od jedne plaćene javne funkcije biće sankcionisani momentalnim isključenjem iz stranke i gubitkom svih ovlašćenja ukoliko se ogluše o naredbu Glavnog odbora da podnesu ostavke na višak funkcija“, izjavio je u avgustu predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Radomir Nikolić. Narednog meseca Nikolić je istakao da funkcioneri “imaju još nekoliko dana da sprovedu to što je GO od njih tražio“, da bi u oktobru izjavio da je „više od 200 članova SNS podnelo ostavke na duple funkcije“. Nakon dvadesetak dana Nikolić je saopštio odluku Izvršnog odbora: predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković i zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković isključeni iz SNS, jer su se oglušili o stranačku odluku!

   

Radomir Nikolić

“Pošto je isključen iz stranke, naši odbornici će dobiti instrukcije da ga smene sa mesta predsednika Skupštine grada Zaječara – rekao je Nikolić.”
Beta, 21. 10. 2014. godine

Mirković je na ovu izjavu Nikolića odgovorio da IO ne može dekretom da isključuje bilo koga iz stranke i da je takva odluka suprotna Statutu, po kome je isključenje u nadležnosti Glavnog odbora.

Saša Mirković

„Ja sam u SNS ušao svojom voljom, zajedno sa svojom grupom građana, posle izbora 2012. godine. Skupština SNS-a me je izabrala za člana GO i, po Statutu, samo skupština i GO mogu da me isključe. Ja volim SNS i krivo mi je što neki ljudi, pre svega, iz Izvršnog odbora nisu pozvali nas, koje su isključili, da kažemo to što imamo.”
Politika, 22. 10. 2014. godine

On je najavio i da će na Glavnom odboru SNS zatražiti smenu Radomira Nikolića. 
Večernje novosti, 20. 11. 2014. godine
„Imam dokaze da više od 100 članova SNS i dalje obavlja dve funkcije, ali njih Nikolić, koji je predsednik IO samo zato što mu je otac bio predsednik naprednjaka, nije isključio iz stranke. Ne vidim šta Nikolića kvalifikuje da bude gradonačelnik Kragujevca. Zamislite Marka Miloševića kao gradonačelnika Požarevca devedesetih.“

I nakon ovih izjava – tišina. Već više od dva meseca. Na pitanje Istinomera Radomiru Nikoliću da li se i kada mogu očekivati isključenja funkcionera, iz njegovog kabineta stigao je odgovor:
“Gradonačelnik sada smatra da nema šta da kaže na tu temu, a kada bude imao on će to i reći.“

Predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković najpre je prihvatio da odgovori na naša pitanja, da bi se potom na njegov broj telefona javljala osoba zadužena za odnose sa javnošću i u više navrata obećavala da će nam se Mirković javiti. Nakon nekoliko dana odgovoreno nam je da će se „gospodin Mirković javiti kada dođe sa puta“, a kada tačno „to se nikad ne zna, jer može da bude za pet, deset ili više dana“.