Crta dala jedva prelaznu ocenu izborima

Izbori jesu ispunili minimalne demokratske standarde, ali izazvaće negativne posledice po kvalitet demokratije u Srbiji - zaključuje se u danas objavljenom Završnom izveštaju Posmatračke misije Crte o parlamentarnim izborima 2020.

Crta je već prvog dana posle izbora ocenila da je ovogodišnji izborni proces najgori koji je do sada posmatrala, te sada predlaže raspravu i hitnu izradu jedinstvenog izbornog zakona, kao korak ka popravljanju situacije.

“Ukoliko se pod hitno nešto suštinski ne izmeni u izbornim pravilima, naredni izborni procesi biće sve lošiji. Neophodno je, kao početni korak, usaglasiti svu izbornu materiju u okviru jedinstvenog izbornog zakona kako se ne bi ostavljao prostor da izborne nepravilnosti ostaju nesankcionisane, kao što je sada moguće usled neusaglašenosti različitih zakonskih rešenja”, smatra Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije Crte.

Umesto obezbeđivanja široke participacije dijalogom, pribeglo se stvaranju prividnog pluralizma, a klijentelističke prakse, pritisci i zastrašivanja, koji su se javljali i u prethodnim izbornim ciklusima, dodatno su umanjili slobodu izbora – kaže se u saopštenju Crte povodom zavšetka finalnog dokumenta posmatračke misije.