Četvorogodišnje putovanje arapskog kredita

Pre tačno četiri godine prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija za „deset dana“ dobiti prvih 100 miliona evra iz Abu Dabi Fonda, za navodnjavanje, da bi ugovor o zajmu bio potpisan šest meseci kasnije. Pre tačno dve godine, resorno ministarstvo poljoprivrede predvođeno Snežanom Bogosavljević Bošković (SPS), najavilo je da će u septembru 2015. Vlada dogovoriti dinamiku povlačenja novca iz fonda, ali se to nije dogodilo jer u tom trenutku, saznaje Istinomer, projekti nisu uopšte ni bili spremni. Tek ovih dana, u stvari, počinju radovi na izgradnji devet sistema za navodnjavanje za koje je fond iz Abu Dabija u julu 2017. odobrio novac.
Da su Aleksandar Vučić i zaposleni iz ministarstva poljoprivrede peške, na leđima, nosili 100 miliona dolara iz Abu Dabija odavno bi prešli  4.000 km i stigli u Srbiju. Tako bi otprilike, u jednu rečenicu, mogla da se smesti višegodišnja istorija zasipanja javnosti poluinfomacijama o arapskom kreditu za navodnjavanje na koji je tačka stavljena tek u julu ove godine kad je arapski fond zaista odobrio novac koji će biti uplaćen izvođačima radova na izgradnji i sanaciji sistema za navodnjavanje.
*
Srbija među korisnicima Fonda iz Emirata / PrintScreen sajt Fond za razvoj Abu Dabi Fonda

Podsećamo, novac se dodeljuje na osnovu Ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje razvoja sistema za navodnjavanje, potpisanog 6. marta 2014. godine. Ugovorom je predviđen kredit od 356.281.000 dirhama (oko 97 miliona USD), uz grejs period od pet godina, period otplate od 15 godina i kamatu od 2,5 odsto. 

Studija i tenderska dokumentacija nalaze se u fondu, a krajem avgusta predstavnici Vlade će u Abu Dabiju dogovoriti dinamiku i povlačenje sredstava iz fonda”. (Blic, 26. avgust 2015. godine)
Ovako je ministarstvo pre dve godine odgovaralo na pitanje novinara kada će početi povlačenje novca. Međutim, prema podacima koje je Istinomer pre nekoliko dana dobio od ministarstva poljoprivrede, od avgusta 2015. kada je ondašnje ministarstvo najavilo utvrđivanje dinamike povlačenja novca sa arapskim partnerima, do februara 2016. rađena je u stvari finalna priprema projekta što znači da povlačenje nije bilo ni na vidiku.  
Tek tokom posete predstavnika Fonda  Srbiji i obilaska 14 lokacija u julu 2016. godine potvrđena je načelna spremnost Abu Dabi Fonda da finansira tih prvih 14 projekata koje je Srbija nominovala, i za koje je izrađena studija izvodljivosti, stoji u pisanom ogovoru dostavljenom Istinomeru.
*
Projekti za koje je odobren novac

U januaru 2017. prevedena tenderska dokumentacija je poslata na odobrenje Fondu iz Abu Dabija, a nakon što je Fond dao zeleno svetlo, javno preduzeće Voda Vojvodine su pokrenule postupak javne nabavke za usluge stručnog nadzora, rekonstrukcije i sanacije vodnih objekata i sistema za potrebe navodnjavanja. 

Istinomer još jednom ističe da je pre dve godine ovo ministarstvo obavestilo javnost da se „tenderska dokumentacija nalazi u fondu“ što, kao što smo pokazali, u suprotnosti sa hronologijom koju ministarstvo sada nudi novinarima. 
Sa Abu Dabi fondom je dogovoreno da se za sve projekte, i sadašnje i buduće, odobrenje traži na sledeći način: javna nabavka za izvođača radova raspisuje se kada prevedena konkursna dokumentacija dobije odobrenje Fonda, a ugovor sa izvođačem se potpisuje kada se Fond  saglasi sa odlukom komisije o dodeli ugovora izvođaču.
Prema evidenciji koju je Istinomeru dostavilo ministarstvo, do sada je na ovaj način odobreno devet projekata JVP „Vode Vojvodine“. (VIDI TABELU) čija je vrednost 8,224 miliona evra.
Iz Nemanjine 11 tvrde da su ugovori sa izvođačima potpisani, i da na ovim lokacijama radovi započinju do kraja avgusta 2017. Dostavljena su nam i dva pisma kojima fond iz Emirata potvrđuje da će finansirati projekte u Srbiji.
Podsistem Mokrinska -Kikinda, još jedan od 11 projekata koje su nominovale „Vode Vojvodine“ je u postupku javne nabavke, a za poslednji (Kanal Kula- Mali Iđoš) javna nabavka će biti raspisana u septembru. U toku su i javne nabavke za dva ugovora za nadzor, a do kraja avgusta biće pokrenuta i javna nabavka za projekat „Rekonstrukcija hidromelioracionog sistema Mačva – CSN6“ koji su nominovale JVP „Srbijavode“.
 
U ministarstvu napominju da će svi budući projekti navodnjavanja koje srpske  institucije budu pripremile i predložile za finansiranje iz kredita Abu Dabi Fonda,  prolaziti kroz istu proceduru odobravanja. Napominju i da se postupak javnih nabavki vrši po domaćem zakonodavstvu, a novac za izvedene radove se isplaćuje direktno na račun izvođača. 
Od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava (631.552), 12 odsto je u 2011/2012. godini navodnjavalo 3% korišćenog poljoprivrednog zemljišta, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije. Vrste useva koje se najviše navodnjavaju su povrće, bostan i jagode (na otvorenom), čija navodnjavana površina iznosi 64 odsto ukupne površine pod ovim usevima. Kao glavni izvor vode za navodnjavanje 61 odsto poljoprivrednih gazdinstava, navelo je podzemne vode na gazdinstvu. 
Gazdinstva najviše primenjuju površinsko navodnjavanje, zatim orošavanje, a samo 29.323 gazdinstva kao način navodnjavanja koristi kap po kap. Opština sa najvećim učešćem gazdinstva koja navodnjavaju korišćeno poljoprivredno zemljište je Bosilegrad – 73 odsto.
Prema podacima sa sajta Abu Dabi Fond za razvoj, ova institucija je osnovana 1971. godine. Fond dodeljuje povoljne kredite zemljama u razvoju i administrira kredite koje dodeljuje vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata. Fond je u protekle tri decenije dodelio skoro 10 milijardi dolara kredita i bespovratnih zajmova za 325 projekata u 59 zemalja širom sveta. Srbija se nalazi na listi korisnika novca Fonda, zajedno sa Crnom Gorom, Albanijom, Turskom… 
Naslovna fotografija FoNet / Medija centar